100 éves volt a Bauhaus

A Bauhaus alapításának centenáriuma alkalmából Németország célkitűzése, hogy 2019-ben az európaiak első számú kulturális úti célja legyen.

A jubileum kiválóan alkalmas, hogy felkeltse az érdeklődést arra, hogy a turisták személyesen fedezzék fel Weimarban, Dessauban, Berlinben és számos más helyszínen a Bauhaus-mozgalom gyökereit, örökségét és nemzetközi hatásait.

A Bauhaus weimari, valamint dessaui helyszínei 1996 óta az UNESCO-világörökség részei. A centenárium alkalmából számos kiállítást, rendezvényt tartanak Németország szerte ebben az esztendőben.

A Bauhaus szellemi atyja, Walter Gropius német építész 1919-ben két weimari művészeti iskola összevonásával alapított új intézményt, ez volt a Bauhaus. Akkor talán még nem is tudta, hogy ezzel a 20. század elejének legfontosabb művészeti intézményét hozza létre.

Az intézmény tanrendje rendkívül változatos volt. Helyet kapott a tervezőgrafika, plakát-, reklámtervezés vagy épp a tipográfia megismerése is. Készítettek bútort, vasalót, töltőtollat és használati tárgyakat, de elektromossággal működő, hang- és fényjeleket sugárzó, mozgó szobrokat is. Jutott idő és hely a színházi kísérletezésekre, díszlet-, jelmeztervezésre és új médiumként szerepelt a programban a fotó és a film is. A széles látókörű alkotóművészeknek köszönhetően az épületek, bútorok és iparművészeti tárgyak ritka egysége valósult meg.

A később már Dessauban működő Bauhaus óriási hatást fejtett ki annak ellenére, hogy a náci rezsim 14 évvel később, 1933-ban liberális nézetei miatt bezáratta az intézményt. Addigra azonban már olyanok fordultak meg a falai között, mint például Vaszilij Kandinszkij és Moholy-Nagy László.
A németországi utazás tervezésekor érdemes felkeresni a Bauhaus születésének helyszíneit, ahol sokszínű fesztiválokat, izgalmas eseményeket, kiállításokat rendeznek.

Weimarban Heike Hanadatervei szerint készült el az új Bauhaus Múzeum. Helyszíne egyben mementó, ugyanis az intézmény az egyik legnagyobb német koncentrációs tábor mellé épült. A múzeumnyitó kiállításnak központi témája a kortárs és a futurisztikus életmód, amely az iskola alapítója és a modernizmus egyik úttörője, Walter Gropius hagyatékához fűződik. A Klassik Stiftung, Weimar legújabb intézményének átadásával egy időben a közeli Neues Museumban megnyílt egy, a korai modernizmusnak szentelt állandó kiállítás is.

A Bauhaus 100. évfordulója alkalmából a Mainz-i Gutenberg Múzeum, a világ nyomdai fejlődését bemutató múzeum, a júniusban megnyílt s jövő februárig megtekinthető kiállításán kiemeli a Bauhaus tipográfiát, amely forradalmasította a grafikai és kommunikációs tervezést. Hatása a mai napig érezhető világszerte.

Deassauban a Bauhaus Múzeum megnyitása szeptember 8-án a centenáriumi év egyik kiemelkedő eseménye lesz. A város központjában az új Bauhaus Múzeum, amelyet a fiatal spanyol csapat, az Addenda Architects (korábban Gonzàlez Hinz Zabala) tervezett és először mutatja be a Bauhaus Dessau Alapítvány gyűjteményét.

Az áprilisban megnyílt, s szeptember végéig látogatható lipcsei GRASSI Muzeum für Angewandte Kunst, azaz a Grassi Iparművészeti Múzeum bemutatja a Bauhaus szászországi hatásait Németország legfontosabb művészeti, design és építészeti iskoláiban.

A „Bauhaus Leipzig” valójában létezett. Mert mielőtt az avantgarde Dessau-nak távoznia kellett volna, tárgyalásokat folytatott Lipcsében a folytatásról, ám végül sikertelenül. Ugyanakkor 1923-óta a Lipcsei vásárok teret adtak a Bauhaus művészeinek alkotásaik bemutatására.

A Bauhaus tipográfia és képi esztétika a szász kiadói termékeken is jelen van. Szászország modern építészetére a Bauhaus ugyancsak rányomta a bélyegét. Drezda, Chemnitz és Lipcse művészeti galériái és múzeumai is bemutatják a Bauhaus mesterek munkáit.

Berlinben is számos bemutatón láthatunk Bauhaus alkotásokat. Az áprilisban megnyílt és augusztus 25-ig látogatható berlini Museum of Photography kiállítása az avantgard fotósok munkáiból válogat. Berlinben a Bauhaus ikonikus festőinek alkotásait is megtekinthetjük. Pual Klee mintegy 60 festményét őrzi a Museum Berggruen, míg Kandinsky műveit a Mies van der Rohe tervezte Neue Nationalgalerie-ben találjuk (jelenleg ezt is épp felújítják, 2020-ban nyitja meg ismét kapuit).

És hogy miképp ismerhető fel a Bauhaus? Az építészek és formatervezők munkáira elsősorban a letisztultság a jellemző. A Bauhaus enteriőr ismérvei a nagy terek alkalmazása, az egyszerű formavilág, az óriás üvegablakok, a fém, üveg, kő, tégla használata. A bútor- és tárgytervezésben szintén a funkcionalizmus volt a vezérelv, az általuk tervezett tárgyak még manapság is modernnek tűnnek.

A Bauhaus Magyarországra igen korán elérkezett, de elvesztette forradalmi lendületét. Itt nem a munkásosztály minél jobb minőségű lakhatása lett az elsődleges, mint Németországban. A Bauhaus jegyében épült házakba a jómódú fővárosi és vidéki nagypolgárság, az állami vezetők költöztek be elsősorban. A német intézmény felbomlása után hazakerült építészek, Molnár Farkas, Forbát Alfréd, Fischer József és mások Budapesten és Pécsett dolgoztak. Két nagyon markáns és egységes városrész őrzi ennek a kornak az emlékét: Budán Pasarét, valamint az Újlipótváros egyes részei, így például a Szent István Park Pesten.

Breuer Marcell Lajos a dessaui Bauhaus iskola legfiatalabb tanára, az asztalosműhely vezetője lett 22 évesen. Legfontosabb újítása és máig leghíresebb terméke a hajlított acélcsőből készült szék, melyhez a saját kerékpárja adta az ötletet. Hiába jött egy időre haza, a Mérnöki Kamara nem vette fel tagjai közé, így csakhamar az USA-ba költözött. Gropiusszal együtt rengeteg lakóházterv került ki a kezeik alól. De az ő nevéhez fűződik New Yorkban a Whitney Múzeum, a Bronx campus épülete, az UNESCO párizsi székháza, vagy például az IBM franciaországi kutatóközpontja. További információk: www.germany.com