Kiemelten biciklisbarát úticél: a Fertő tó

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) a közelmúltban a Bringamánia társszervezésében a Fertő tó környékére szervezett biciklitúrával nyitotta meg az idei kerékpárosszezont.„Ennek a különleges bringatúrának az volt a célja, hogy megmutassuk a térségben működő a kerékpárosbarát szolgáltatókat, és felhívjuk a figyelmet arra, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelniük ahhoz, hogy kerékpárosbarát szolgáltatókká váljanak. A Fertő tó térsége kiemelt abból a szempontból, hogy itt különösen sok az ilyen szolgáltató, csak ezen a környéken 35-40 szolgáltatót jegyzünk az applikáción belül.” – magyarázta Pénzes Erzsébet, a MAKETUSZ elnöke.
A klasszikus szervizpontok, pihenőhelyek és vízvételi helyek mellett egyéb attrakciók is várják ezen a környéken a bringásokat. A térségben 60 vendéglátóhelyet és éttermet tartalmaz az applikáció, ezen belül különösen kedvelt szolgáltatók is vannak, ilyen többek között a Rozália Vendégház, ahol a vendégek több mint 70 százaléka kerékpáros, a Gránátos Étterem és a Rabensteiner Panzió, aminek az üzemeltetője már a kilencvenes évek óta kerékpárosbarát. Sok vendéglátóhely szervizként is működik és van ahol a szobákban is tárolhatják a biciklit a vendégek, de olyan is van, ahol erre külön tárolóhelyiséget biztosítanak. A Tornácos Hotel egy háromcsillagos jól felszerelt hotel, ám itt is működik a kerékpárosbarát szemléletmód. Összességében elmondható, hogy bárki a pénztárcájához mérten találhat olyan szállást, ami biciklisbarát. A Mexikópusztai Betérő pedig egy valódi oázis a biciklisek számára, de a Szentkői Sörfőzde is, ami egy viszonylag friss hely és folyamatosan fejlesztik a kerékpárosok igényeinek megfelelően.
A kerékpárosbarát szálláshely címhez az egyes vendéglátóhelyeknek több kritérium szerint is meg kell felelniük. Ilyen kritérium például a külső kulacstöltési lehetőség, a bicikli biztonságos tárolása, a kerékpáros információs anyagok vagy az alap szervizcsomag megléte. A Fertő tó igazi bringás paradicsom: igen népszerű célpont a biciklisek számára, a kiadós, többnapos körnek számos kisgyermekes család is nekivág, ráadásul rengeteg érdekes pihenési, étkezési lehetőséget tartogat mindamellett, hogy tekerés közben a tájban is lehet gyönyörködni.