toptura.hu hírlevél 2020/31.

Hetvenkét óra élmény Pozsonyban

A Pozsonyi Turisztikai Szervezet (Bratislava Tourist Board) néhány pozsonyi szállodával karöltve promóciós nyári kampányt indított „72 órás város“ címmel. Hetvenkét óra – legalább ennyi idő kell, hogy a látogató felfedezze Pozsony legfontosabb látnivalóit úgy, hogy közben megkóstolja a helyi gasztrokínálatot, a városnézésbe beleférjen egy kis relax a zöldben és jusson idő aktív programokra is.

A kampány célja, hogy a látogatókat kicsalogassa a városközponton túlra is és bemutassa Pozsony turisztikai kínálatának sokszínűségét. A turisztikai szervezet tematikus weboldalán (http://72hourcity.com/) méretre szabott három napos programot lehet összeállítani érdeklődés szerint, amihez egy ingyen éjszaka is jár a 2+1 akcióba bekapcsolódott szállodákban. A három éjszakát foglaló vendégek bónuszként a 72 órás Bratislava Card turisztikai kártyát a két napos kártya árán vásárolhatják meg a turisztikai információs központban. A kártya korlátlan utazást biztosít a város és a régió tömegközlekedési eszközein, ingyenes belépést kiemelt múzeumokba és galériákba, egy ingyenes gyalogos városnézést, valamint további 100 kedvezményt a város és a régió területén az ár 50%-ig. A 2+1 akció szeptember 13-ig érvényes.

Esti Pozsony

A nyári szezonban új attrakciók is várják a helyieket és a turistákat. Az Óvárosban a Duna-parton első ízben épült fel egy óriáskerék, amelyről szeptemberig naponta 10.00 és 20.00 óra között lehet megcsodálni a pozsonyi panorámát. Pozsony Dévényújfalu városrészében viszont egyszerre négy országra nyílik kilátás annak, aki megmássza a 112 lépcsőt a július közepén átadott új kilátóban. Az imádkozó sáskára hasonlító építmény Pozsony legmagasabb csúcsán, az 514 m magas Devínska Kobyla hegyen található. Dévényújfalu városrész és a dévényi vár között pénteken, szombaton és vasárnap 10.00 és 16.30 óra között piros városnéző kisvonat fuvarozza az érdeklődőket. Ugyanilyen kisvonat szállítja péntekenként 15.00 – 20.00 óra között Pozsony-Récse városrészben található récsei szőlőhegyi ösvényhez és borászaihoz nemcsak a borimádókat.

További információk: www.visitbratislava.com

Érdemes ellátogatni az Eperjesi régióba!

A közösségi élet mellett, a kultúra és egyértelműen ezzel kapcsolatban az idegenforgalom is egyre inkább előtérbe kerül. Az Eperjesi kerület látványosságai közkedveltségnek örvendenek az oda látogató turisták szemében, épp ezért kimagasló számú turistát fogadnak ebben a régióban és szolgálják ki a történelmi emlékek iránti érdeklődésüket.

Késmárk és környéke a kultúra egyik középkori bástyája. A Késmárki vár tárlataival, valamint a polgári társadalmat bemutató részlegével várja a látogatókat. A várudvar – a Városi Kulturális Központtal együttműködve – a nyári időszakban színházi előadásokkal, valamint koncertekkel várja a nagyközönséget.

Az új evangélikus templom és az UNESCO Világörökség listán jegyzett artikuláris fatemplom létszámbeli korlátozásokkal várja a látogatókat. A látogatási órák nem változtak, a korlátozások csak a látogatók számát tekintve és a tárlatvezetések közötti időtartamra terjed ki. A látogatásra telefonon vagy e-mailben szükséges előre bejelentkezni.

Jubileumi Kohász Kék teljesítménytúra

Az 1970 óta létező Kohászok Útja túramozgalom fél évszázados jubileuma alkalmából augusztus 15–16-án Kohász Kék néven 130, 70, 55, 32,25, 17, 12 kilométeres távon rendeznek teljesítménytúrát a Karancs–Medves, az Ó-Bükk és a Bükk turistaútjain.

Ötven évvel ezelőtt a Kohászok Útja jelvényszerző túramozgalom létrehozóinak, azaz Salgótarján, Ózd és Diósgyőr turistáinak célja az volt, hogy a három észak-magyarországi kohászváros kulturális értékeit, ipari érdekességeit és a településeket összekötő útvonal természeti nevezetességeit az ország természetjárói megismerjék. A további apropót az adta, hogy 1970-ben a vas- és acélgyártás az ózdi kohászat fennállásának 125., míg a diósgyőri kohászat a 200.évfordulóját ünnepelte.

Az alábbi hét távot kínáló megmérettetést csak ötévenként kínálják a rendezők.
A 130 km-es táv résztvevőit Salgótarjánba várják. A Kohászok útjának végigjárásával Diósgyőrben érik el a célt a DAM 2004 területén található Factory Aréna csarnokot.
A 70 km-es táv Salgótarján és Ózd között teljesíthető.
Az 55 km-es távot Ózdról indítják, a teljesítők nagyrészt a Bükk területén haladva Diósgyőrben érik el a célt.
A 32 km-es táv Ózdról induló körtúra, mely zömmel az Ó-Bükk turistaútjait járja be.
A 25 km-es táv a Bükkben található Újmassai Őskohótól indulva, Ómassát és Szentléleket érintve a diósgyőri célban ér véget.
A 17 km-es táv szintén Ózdról induló körtúra, mely az Ó-Bükk turistaútjait járja be.
A 12 km-es táv (mely a valóságban 16 km) a Bükkben található Újmassai Őskohótól indulva, Diósgyőrben a DAM 2004 területén található Factory Aréna csarnokban ér véget.

További információ: Vasutas Természetjáró Baráti Kör Bánréve (www.vtbkbanreve.hu)

Balaton IVV túranap 40/25/15/5

2020. augusztus 2-án, vasárnap a Balaton északi partján rendez teljesítménytúrát a Bakony Természetbarát Egyesület.

A Balaton-felvidéki túra megálmodója Simon Ágoston, a Bakony Természetbarát Egyesület egykori elnöke, és a vidék emblematikus túrázója. A 25. rendezés alkalmából az ő emléke előtt is tiszteleg a rendező csapat. A túra Alsóörs sportcsarnokából indulva a környék szinte összes kilátóját csokorba szedi. Megcsodálhatjuk a Csákány-hegyi kilátó nyújtotta varázslatos körpanorámáját, vagy éppen a Balaton-felvidék első kőből épült kilátóját a Csere-hegyen.

A hosszabb táv teljesítését választók egészen Balatonfüredig eljutnak, amit a Jókai-kilátóból rájuk váró csodás panorámával koronázhatnak meg. Veszprémfajsz Kálváriájáról akár Papodig is el lehet látni. A melegben hűs vizet kortyolhatnak a Király-kútból, és bármelyik távot választják is, az útvonal bővelkedni fog a látnivalókban és a szép kilátásban.

A Török-ház Magyarország egyik legépebben megmaradt kisnemesi udvarháza

A célba érkezés után, ha kedvünk, időnk és az időjárás is engedi, a túra végén akár még a Balatonban is csobbanhatunk egyet, mert a céltól mindössze egy kilométer sétára van az alsóörsi strand.

További információ: Harkai Ferenc, telefon: +36 20 536 5330, e-mail: harkaif@freemail.hu http://bakony-te.hu/

Tekerd körbe a Velencei-tavat!

Számos látnivaló várja a Velencei-tó körül a 33 kilométeres kerékpáros tókerülő túra résztvevőit. A könnyű terepen akár kisgyerekekkel is tekerhetünk.

A tavat megkerülő túra útvonala: Velence – Pákozd – Kisfalud – Dinnyés – Agárd – Gárdony – Gárdonyfürdő – Velencefürdő – Velence.
Útközben a Bence-hegyi kilátónál megcsodálhatjuk a panorámát. Sukorónál felkapaszkodhatunk az Angelika-forráshoz. Onnan egy árnyas ösvény az Éva-forrás mellett is elhalad. A Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadasparkban megállhatunk a kilátónál, megtekinthetjük az állatokat, számos tűzrakó helyet, erdei pihenőhelyet, kalandjátszóteret, erdészeti tanösvényt találunk.

Az egész családnak izgalmas program megnézni Pákozdon a Katonai Emlékparkot történelmünk nevezetes helyszínét. A Nemzeti Emlékhely az 1848. szeptember 29-i, pákozd-sukorói csata tiszteletére és emlékére, 1951-ben állított Obeliszk környezetében került kialakításra a Mészeg-hegyen Pákozdon.
A Dinnyési-fertő természetvédelmi területén vezet a három szakaszból álló Madárdal tanösvény. Ha szerencsénk van, találkozhatunk a nádasban élő énekesmadarakkal, récefélékkel és gázlómadarakkal.
Gárdomyban érdemes megállni a Gárdonyi Géza-emlékháznál és a szomszédos Rönkvárnál, amely az egri vár kicsinyített mása.

Lovas Napok Keszthelyen

Július 31-én, pénteken 10–18 óra között a keszthelyi Festetics-kastély parkjában lovas bemutatókat tartanak.

A programmal párhuzamosan – az igényektől függően – kétóránként postakocsis túrán lehet megismerkedni Keszthely város szépségeivel. Érintett nevezetességek: Georgikon Majormúzeum, Festetics-mauzóleum, Balatoni Múzeum, Fő tér, Pannon Egyetem (Georgikon kar). A sétakocsikázásra a marketing@helikonkastely.hu címen lehet előzetesen jelentkezni.