Veszélyben a vízimadarak különleges élőhelye

Albánia a vándormadarak egyik legfontosabb vonulási útvonalán fekszik Európa és Afrika között. Most egy nemzetközi repülőteret építenének a költöző madarak miatt a Narta lagúna védett terület belsejében. A helyiek támogatják a turisztikai fejlesztéseket, hiszen az növekvő bevétellel kecsegtet – írja az Euronews.
A kormány terve szerint a beruházás nem csak egy nemzetközi repülőteret ígér, hanem nagyszabású szállodaépítést, kikötőt és turistaüdülőket.
Albánia gazdasága profitálna a tengerparti turisztikai beruházásokból. Európa egyik legszegényebb államában sürgős lenne a gazdaság fellendítése.
Vlora polgármestere szerint a város a Földközi-térség következő turisztikai központja lehet.

A tudósok, mint Erald Xeka az Albán Ornitológiai Társaságtól, és Zydjon Vorpsi a PPNEA környezetvédelmi szervezet projektvezetője viszont teljesen elborzadtak. A helyszín ugyanis Albánia és a Földközi-tenger legnagyobb és legfontosabb vízi élőhelye. Albánia aláírta az afrikai és eurázsiai útvonalon vándorló vízimadarak védelméről szóló egyezményt, amely az itt élő 92 fajt érinti.

Több mint kétszáz madárfajt figyeltek meg itt. A sós mocsár nagy testű madarakat is nagy számban vonz: pelikánokat, gémeket, kócsagokat és flamingókat is. Ez pedig az ütközések veszélyét is magában hordozza. A tengerparton intenzív hotelépítés zajlik. Az idegenforgalmi fejlesztések pedig folyamatosan pusztítják a lápvidéket. Ha nem változik a törvényhozók hozzáállása, akkor a törékeny vízimadár populáció tovább csökken. És eljön az a nap is, amikor a fajok egy része a természetből a természettudományi múzeumba kerül. (képek: HNP)