Megjelent a Quintessence új kötete

Az Ongai Kulturális Egyesület kiadásában negyedik alkalommal jelentkező Quintessence Pálinkás Könyvek számos új aspektusból vizsgálja a pálinka világát. Az immár hagyományosan évente megrendezett Quintessence pálinka verseny eredményei mellett izgalmas tanulmányokkal jelentkeznek ezek a kötetek.
A legújabb 250 oldalas könyv Gyökerek – múlt fejezetében a közelmúlt adatainak alapján vizsgálják a minőségi pálinka jelenét és jövőjét. A pálinkatörvény megalkotása által elindított pozitív változások, az állam által nemzeti értékként kezelt pálinka minőségi fejlődését a magán főzés engedélyezése és a bérfőzési szeszadó ismételt bevezetése megakasztotta. Erre enged következtetni Czigelédi Zsolt tanulmánya, aki a témát leginkább Baranya megyében vizsgálta, de bizonyos adatai, következtetései országos viszonylatban is elgondolkoztatóak, és helytállónak tűnnek.
Az Értékek – jelen fejezetben a 2019. évi Quintessence Pálinkaverseny aranyérmes kereskedelmi tételeit mutatják be – magyar és angol nyelven -, melyek a jelen értékeit kiemelkedően megtestesítik és reprezentálják.
A Lehetőségek – jövő fejezetben a 2016-os és 2018-as kötetben megjelent fahordós érlelésről szóló tanulmány – Csendes Zsolt és Dúl Udó tollából – harmadik, egyben befejező részeként a modern érlelés konkrét, új kutatási eredményeiről tájékozódhatnak az olvasók. A fejezet másik tanulmánya a bogyós, illetve az erdei- és vadon termő gyümölcsökből készített pálinkák legalapvetőbb fajtasajátosságait veszi számba Takács László jóvoltából. A fejezet harmadik tanulmányában Dömötör Zsolt a gyümölcspárlatok érés dinamikáját vizsgája az aromakomponensek analízisén keresztül.
Kiadó: Ongai Kulturális Egyesület (3562 Onga, Görgey u. 2/A. okeonga@upcmail.hu). Ára: 5000 Ft