A Bölömbika-kilátó és a Szelcepuszta Turistaház az év kedvence

Összesen több mint 23 ezer szavazat alapján, de erős versenyben dőlt el, hogy 2021-ben mely építmények kapják az Év Turistaháza és az Év Kilátója kitüntető címet.

Az Aktív Magyarország szavazásán a Bölömbika-kilátó és a Szelcepuszta Turistaszálló kapta a legtöbb voksot a természetjáró nagyközönségtől.

A Szelcepuszta Turistaszálló • Fotó: Aktív Magyarország

Az Aktív Magyarország a tavalyi évhez hasonlóan idén is meghirdette az Év Kilátója és az Év Turistaháza pályázatokat, melyekre a nagyközönség küldhette be kedvenceit. A több tucat beküldött kilátó és szálláshely közül szakmai szűri választotta ki a 10-10 legjobbat, melyek aktív turisztikai szempontból kiemelkedőek.
A döntős mezőnybe csak jó állapotú, rendezett környezetű célpontok kerülhettek be, melyek izgalmas turistautak vagy vízi turisztikai útvonalak mentén fekszenek, így sokan megfordulnak ezeken a helyeken. A pályázat célja az volt, hogy minél többen válasszák a természetet a szabadidejük eltöltésére, hiszen ez nemcsak a világunk jobb megismeréséhez segít hozzá, hanem testileg és lelkileg is egészségesebb életet élhetünk ez által.

A Tisza-tó vizében álló Bölömbika-kilátó • Fotó: Aktív Magyarország

A csodás kilátás sok kirándulás csúcspontja. Éppen ezért nem véletlen, hogy 3368 szavazattal a Tisza-tó fölött őrködő Bölömbika-kilátó lett az Év Kilátója. Az idén átadott építmény különlegessége, hogy csak vízi úton lehet megközelíteni, amihez csónakba, kajakba, kenuba kell szállni vagy SUP-ra kell pattanni. Kikötés után egyből egy lépcsősor vezet a magasba, ahonnan bele lehet feledkezni a tó kevésbé forgalmas, de annál izgalmasabb panorámájába.

A Szelcepuszta Turistaszálló • Fotó: Aktív Magyarország

Az ország északi pontján található turistaszállás 1139 szavazattal lett az ország favorit természetjáró szálláshelye. Nem csoda, itt csak a madarak éneke és a fák susogása töri meg a hibátlan csendet. Tökéletes hely a kikapcsolódásra, a túranap végén a felfrissülésre.