A hónap gyógynövénye: tyúkhúr

A tyúkhúr gyakran áttelel, de ebben az időszakban hozza tömegesen a friss, üdezöld, zsenge hajtásait, amiből finom ételek készíthetők. Vértisztító, salaktalanító hatású gyógynövény, ezért a tavaszi méregtelenítő kúrát érdemes vele kezdeni.
A tyúkhúr (Stellaria media) mindenhol fellelhető, még a téli hónapokban is virágzó, szinte kiirthatatlan gyomnövény, ám számos gyógyhatással rendelkezik. Az egyéves, üdezöld növény 5-15 cm magasra nő, telepeket alkot. Ovális, kihegyesedő leveleiről és csillag alakú, fehér virágáról könnyen felismerhető. A leveleken és a száron gyakran szőrképletek láthatók. Erdőben, árkok és patakok partján, házak szomszédságában könnyen rátalálunk. A fiatal hajtásokat, friss leveleket szedjük, kerüljük a rostos szárrészek gyűjtését. Íze nagyon kellemes, zsenge, édeskés, a vad madarak is szívesen fogyasztják, vidéken pedig takarmányozási célra is gyűjtik. De nemcsak a tyúkok kedvence!

Fotó: Papp Sólyom

Levelei salátákba keverhetők, levesbe főzhetők, kellemes ízt ad az ételeknek. A tyúkhúr sok A-, C- és E-vitamint tartalmaz, ezért nyersen fogyasztva vitaminszükségletünk kielégítéséhez is hozzájárul. Gazdag magnéziumban, kvarcban és vasban. Szoptatás alatt nem ajánlatos fogyasztani, mivel csökkenti a tejelválasztást. Teája forrázással készül, melynek számos kedvező hatását említik a népgyógyászatban: antiszeptikus tulajdonsága miatt légúti betegségeknél és sebkezelésre ajánlják, valamint ismert epe- és veseműködést segítő hatása is. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezen kívül emésztési zavaroknál is segít.
Tiszta helyről, utaktól távol gyűjtsük. Lehetőleg még aznap fogyasszuk el.