A „Taste History” és a sztárok

A Máltai Turisztikai Hivatal, az Heritage Malta ‘Taste History’ projektjével és a három máltai Michelin-csillagos étteremmel – az UnderGrain, a Noni és a De Mondion – együttműködve elindította egész éven át tartó új kezdeményezést ’Taste History Meets the Stars’ („Kóstolj bele a történelembe és találkozz a csillagokkal”) néven.

Ennek az együttműködésnek köszönhetően számos olyan ételt kínálnak, amelyeknek történelmi kapcsolata van az egyes éttermekhez vagy azok helyéhez, valamint a helyszínen megtudhatjuk az adott ételek háttértörténetét is. A receptek szezonálisan változnak.

Az első három „történelmileg megalapozott” étel a Papiri „Gentile Selection” ropogós csirkeszárnyakkal, parmezánnal, élesztővel és nyers király laskagombával, amelyet Vallettában, az Under Grain kínál, és amely a közeli domonkosrendi zárda tésztafogyasztására utaló levéltári bizonyítékok alapján készült; a helyben vadászott nyúl kettőse az mdinai De Mondion első történelmi ajánlata, mely a lovagok idején szokásos környékbeli mezei nyúl vadászatra utal; és a Malefanti Pasta, polip taginevel pedig a Noni étlapját erősíti, amely Valletta alsó részének háromszáz éves sütési hagyományához kapcsolódik, ahol ez az étterem is található.

A kezdeményezés összefonja a gazdag kulináris élményt és az egyedülálló történelmet, amelyet Málta kínál. A máltai konyha kivételes hagyománya, hogy a világ minden tájáról származó ízek összeolvadnak benne. A kutatás és az innováció révén a sziget legjobb séfjeinek segítségével a történelmet most a máltai éttermek élvonalába helyezték.
A három, Michelin-csillagos étterem szakácsa lelkes támogatója az újszerű kezdeményezésnek.