Téli zárlat a Tátrában

2020. november 1-től 2021. június 14-ig ismét szezonális zárlatot vezetnek be a Tátrában. A téli zárlatot – amely összesen mintegy 230 km. jelzett turistautat érint – elsősorban a zergék és mormoták nyugalmának biztosítása, valamint a tavaszi időszakban a növényzet kímélése érdekében vezették be. A turisták nyári rohama után a természetnek is szüksége van a pihenésre, ráadásul ebben az időszakban kezdődik a zergék párzási időszaka, a mormoták pedig az áttelelésre készülnek. Tavasszal kelnek ki a kőszáli sas és a vándorsólyom fiókái, akkor születnek a zergegidák, és ugyancsak tavasszal jönnek elő a mormoták. A lezárások másik jelentős szempontja a turisták testi épségének megvédése a téli körülmények között.

A menedékházak – a Hunfalvy-völgyi menedékház kivételével – továbbra is várják a turistákat, a magashegyi túrázóknak azonban ajánlott a hágóvas, jégcsákány vagy síbot, és még alacsonyabb magasságokban is megfelelően meleg ruházat használata. A lezárt útvonalak listája a www.magas-tatra.info oldalon is megtekinthető.
A magashegységekbe vagy rossz időjárási körülmények között szervezett túra indulása előtt, az otthon maradó családtagoknak, barátnak, vagy az aznapi szálláshely személyzetének mindig adjuk meg a bejárni tervezett útvonalunkat, a délutáni vagy esti érkezés helyét és várható időpontját. A napi etap befejezésekor jelezzük, hogy biztonságban vagyunk!
A bajba jutás esetén hívandó telefonszám, illetve a mentés elérhetősége a túracsapat minden tagjánál – a ruházat könnyen elérhető részén, zsebében – legyen felírva!