Képzeletben a téli Karintiában

Ahogy közeledik a tél, egyre inkább szeretnénk kiszakadni a hétköznapokból, új energiával feltöltődni a hegyek között és érezni, ahogy ropog a hó a cipőtalpunk alatt. Nem tudjuk, hogy erre mikor lesz lehetőségünk legközelebb. Azt viszont tudjuk, hogy mit nem érdemes kihagyni a következő karintiai téli üdülés során – bármikor legyen is az. Íme néhány bakancslistára kívánkozó lehetőség!

Túrázás a sívidékek között
A sítúrázás reneszánszát éli. Karintiában több mint 160 hivatalos sítúra útvonal található. Ezek között különlegesség a Nockberge Trail, amely öt síterepet, a Katschberget, az Innerkremset, a Turracher Höhét, a Falkertet és a Bad Kleinkirchheim/St. Oswald síterületet köti össze egymással. A Nockberge Trail Ausztria első online foglalható sítúraösvénye, amelyen bárhol, bármikor, bárkivel útnak indulhatnak a vendégek. A trail elsősorban olyan sítúrázóknak ajánlott, akik kényelmes, de gyakorlott és jó erőnlétű sítúrázók, és kerülik a magashegyi szakaszokat. Az 5 napos túra egy-egy szakaszára legfeljebb 6 órát kell betervezni. Mivel egyes helyeken felvonókkal is utazhatnak a sítúrázók, ezért minden szakaszon ki lehet váltani némi szintkülönbséget. Szintén rendhagyó, hogy a Nockberge Trailen – más többnapos sítúrákkal ellentétben – nem matracos hálóhelyeken, hanem kitűnő Alpok–Adria konyhát kínáló, színvonalas (wellness)hotelekben éjszakázhatnak a túrázók.
www.karintia.com/tevekenysegek/tel/ski-touring/

Korcsolyázás befagyott tavakon
Télen Karintiában is befagy néhány tó vízfelülete, így nincs hiány a szabad ég alatti tükörsima korcsolyapályákból, ahol kedvükre sportolhatnak a korcsolyázók, jéghokisok és a curling hívei. Ausztria legdélebbi tartományában található Európa legnagyobb természetes jégfelülete is, a Weissensee (6,5 négyzetkilométer). Itt rendezik meg évről évre az Alternatív holland 11 város túrát, amelyen több mint 5000 holland gyorskorcsolyázó méri össze erejét. A „király” kategória a 200 kilométeres táv. A 200 kilométer aktuális világrekordja természetes jégfelületen 5 óra 11 perc, amit a Weissensee-n állították fel. A túra 2021-ben nem kerül megrendezésre. (Fotó: Tine Steinthaler)
www.karintia.com/tevekenysegek/tel/korcsolyazas/