A Vértesi Natúrpark monográfiája – Egy cseppnyi Magyarország

Hogy mi alkotja egy adott táj értéktárát? A történelme, a hagyományai, a természeti és kulturális értékei, melyek minden területet képesek egyedivé formálni. Ezek összegyűjtése hosszú és fáradtságos feladat, A Vértesi Natúrpark Monográfiája azonban ennél is tovább megy. Mélyen a múltba nyúlva világít rá azokra az összefüggésekre, melyek hatására Magyarország tájai egy-egy cseppként jelennek meg a Vértesi Natúrpark területein. A hat év kutatómunka eredményeként 2019-ben megjelent kétkötetes könyv olyan utazásra viszi az olvasóját, ami korábban nem látott perspektívából mutatja be e jellegzetes táj vonásait.

A könyv első kötetében megismerhetjük a Vértes természeti viszonyait, területeinek évezredeken át húzódó változásait, vízrajzát, növény- és állatvilágát, továbbá betekintést nyerhetünk a Natúrpark településeinek gazdaságtörténetébe is, mely magába foglalja a mezőgazdaság, erdészet, bányászat, vadászat és közlekedés sajátosságait egyaránt. A második kötet a térség történelmi és kulturális életét ismerteti meg az olvasóval.
A nagy formátumú, színes képekkel illusztrált kétkötetes könyv december 15-ig kedvezményesen, 10.000 Ft-ért vásárolható meg, amely személyesen Csákváron, a Geszner-házban vehető át. A csomagküldés részleteiért pedig keressen minket elérhetőségeinken.
email: provertes@provertes.hu
tel: 06-70/336-9973, 06-22/354 420

A szakkönyveket a Pro Vértes adja ki, amely alapítása óta eltelt 32 év alatt nemcsak a Vértesi Natúrpark gazdájává, tudományos és gyakorlati természetvédelmi, természetgazdálkodási munka egyik szakmai műhelyévé vált, hanem egy hazai és nemzetközi szinten is elismert szervezetté. További információk: www.provertes.hu