Átadták az egyedülálló panorámát nyújtó Somoshegyi kilátót

Nagyszámú érdeklődő előtt avatták fel a kilátót • Fotó: Fekete István

Az idei újabb ökoturisztikai fejlesztések egyik állomása a nemrég Balatonberényben átadott Somoshegyi kilátó, ahonnan új szemszögből szemlélhetjük a Balatont a Keszthelyi-öböltől a Tihanyi-félszigetig. A SEFAG Zrt. kezelésében lévő, 46 millió forintos támogatásból épült, 16 méter magas fakilátó a 76-os főút mentén várja a természetjárókat.
Az ünnepélyes átadón Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára elmondta: „a 21. században, a klímaváltozás, az urbanizáció korszakában szükség van rá, hogy felkapaszkodjunk egy új kilátópontra, és onnan új szögből, új szemlélettel tekintsünk erdeinkre, mert a társadalomnak nagyobb szüksége van az ökoszisztéma szolgáltatásaira, mint valaha”.
A hazai erdőgazdaságok az elmúlt évtizedben az ökoturizmus fejlesztésének motorjai voltak. Az általuk kezelt területeken, a fejlesztések nagyban hozzájárultak, hogy évente 45–50 millió alkalommal látogatták meg a természetet kedvelő emberek hazai erdeinket, így azok az egyik legfontosabb belföldi turisztikai célponttá váltak.

Ide látszik a Badacsony impozáns tömbje • Fotó: balatonbereny.hu

Dr. Seregi János, a Magyar Természetjáró Szövetség elnökhelyettese arról beszélt, hogy 2012 óta a partner erdőgazdaságokkal együttműködve, több mint 6 milliárd forint fejlesztést hajtottak végre.
Fehér István, a SEFAG Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a most átadott kilátón kívül több fejlesztést terveznek. Felújítják a Desedán az arborétumba vezető faszerkezetű hidat, az országos műemlékvédelem alatt álló Kereki várat, illetve fejleszteni akarják az oda vezető gyalogos túraútvonalat is.
A „Somogy bejárható varázsa” elnevezésű projekt a SEFAG Zrt., a Magyar Természetjáró Szövetség, illetve a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. konzorciumi együttműködésben valósul meg.