Az ország első erdei olvasókabinja

Az erdei olvasókabin megalkotóinak célja – azontúl, hogy az irodalmat népszerűsítsék – az, hogy elősegítsék a művészet és a természet találkozását.
Az ajkai Molnár Gábor Parkerdőbe járók már egy 5 méter magas, 150 centiméter széles és 6 méter hosszú kabinnal is találkozhatnak a kirándulás során. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként megvalósuló építmény egy úgynevezett bivakszállással (a francia bivouac szabad ég alatt tartózkodást, táborozást jelent) kombinált olvasókabin. Két, egymással szembe fordított könyvespolc között találhatók olyan platformok, amelyeken a turisták puritán körülmények között, hálózsákban vagy polifoamon pihenni vagy aludni tudnak.

Fotók: Toroczkai Csaba, VEB2023 EKF

A hivatalos átadón elmondták, hogy Fekete István író gondolatai is megelevenednek a projektben, ő ugyanis azt írta egyszer, hogy olvasni és írni csak csendben szeret, mert akkor elevenednek meg a természet erői. Fekete István az 1930-as években Ajkán volt intéző, számos műve itt született – írja a welovebalaton.hu