Az ötórai tea „etikett” Máltán

A több, mint 150 év brit uralom nem múlt el nyomtalanul. Az angol, mint hivatalos nyelv, a jobboldali közlekedés, az oktatási rendszer mellett számos apróbb szokás is fennmaradt, és a máltai élet szerves részeként él tovább a hétköznapokban. Ilyen hagyomány a délutáni, vagy ahogy mi ismerjük, az „ötórai” tea. Mint minden rituálé, az ötórai tea szertartása is meghatározott viselkedési szabályokhoz, etiketthez kötött. Vannak teendők és elkerülendők szép számmal.

 • Ez nem uzsonna 
  Az uzsonna egy kicsit más, inkább kiadós étkezés egy hosszú munkanap végén. A délutáni tea könnyed, vidám társas együttlét sós és édes falatkákkal és „scone”-nal. 
 • Öltözzünk fel!
  A délutáni teában az a jó, hogy egy kicsit különleges. A hagyomány szerint ez egy kiváló alkalom arra, hogy a megjelenésünkre is adjunk egy kicsit, szóval hagyjuk otthon a „mackónadrágot” és bújjunk valami csinosba.
 •  Ne a tej legyen az első!
  Sokan úgy vélik, hogy először tejet kell önteni a csészébe (angolszász szokás szerint) majd rá a teát. Ez azért volt így anno, mert a tea olyan forró volt, hogy a porcelánt meg sem lehetett fogni, de a mai modern világban, a ma használt anyagok mellett ez már nem jelent gondot. Tehát először öntsünk teát a csészékbe és utána a vendégek annyi tejet adnak hozzá, amennyit szeretnének. 
Fotó: visitmalta.com
 • Legyünk igazi házigazdák!
  Vendéglátóként használjuk ki az alkalmat és gondoskodjunk vendégeinkről. A kiválasztott helyszín nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy mindenkiről megfelelően gondoskodjanak, de ettől függetlenül maradnak teendőink, mint például a tea kitöltése és az edény feltöltése, ami a mi feladatunk. Magunknak mindig utoljára töltsünk és ügyeljünk rá, hogy a tejnek, citromnak maradjon elég hely a csészékben. 
 • Nyugodtan együnk kézzel!
  Ez kicsit ellentmondásosnak tűnhet, de attól még így szabályos. Délutáni teánál a szendvicseket és az édes pogácsákat (a scone-okat) kézzel is megfoghatjuk. Természetesen a krémhez és a lekvárhoz szükség lesz késre, de az már mindegy, hogy milyen sorrendben kenjük fel a pogácsára. Először a lekvár és rá a tejszín vagy fordítva, egyaránt teljesen elfogadható.
 • Ne csattogtassuk az evőeszközt!
  „Hallgatni arany” – különösen igaz ez az ötórai tea idején, már ami az evőeszköz használatát illeti. Figyeljünk rá, hogy ne kocogtassuk a kést a tányérhoz vagy tálakhoz, mikor a pogácsákra kenjük a lekvárt vagy a tejszínhabot és a kiskanalat se a csészéhez, amikor a teát és a tejet kavarjuk.
 • Élvezzük a pillanatot
  Igen, a délutáni teának vannak illemszabályai, de ez ne rontsa el egy csodálatos délutáni szórakozás élményét. Kerüljön a hangsúly a „hogyan kellene viselkedni” helyett inkább a baráti beszélgetésekre és a finom ételekre. Akkor minden olyan lesz, amilyennek lennie kell!
  A délutáni tea brit hagyománya mind a mai napig nagyon fontos szerepet játszik a máltaiak életében. Nem véletlen, hogy számos szálloda és étterem kínál speciális délutáni-tea csomagokat, de szép számban találunk teázókat is a szigeten. A hűvösebb téli napokon igazán jól esik betérni egy teázóba és kényeztetni magunkat és barátainkat, miközben megvitatjuk az élet fontosabb és kevésbé fontos eseményeit.