Badacsony „borközelből”

Folytatva a múlt évben első alkalommal útjára indított, hagyományteremtő céllal létrehozott programsorozatot, most is vidáman beszélgető, kiváló vulkanikus borok által rabul ejtett párok, csoportok élvezték a Badacsony „borközelből” – Szakvezetéses bortúrák idei első állomását május 21-én. Ezzel kezdetét vette a vezetett bortúra-szezon Magyarország egyik legizgalmasabb borvidékén, ahol egészen október végéig lehetőség adódik a bor- és túrakedvelőknek, hogy egy körülbelül háromórás gyalogtúra keretében megismerjék a hegy kialakulását, gazdag történelmét, és a borvidék jellegzetességeit. Mindezt jobbnál-jobb badacsonyi borok társaságában, valamint a Badacsony és a Balaton lenyűgöző látványa kíséretében.
A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szervezésében a geológia, ornitológia és a borkultúra területén nagyon mély ismeretekkel rendelkező túravezető kíséri végig a vendégeket Badacsony három pincészetét meglátogatva. Szakmai előadása során olyan ismeretekkel lehet gazdagabb a túra résztvevője, amelyek tágítják az általános műveltség kereteit, komoly történelmi mélységeket mutat be könnyed módon, valamint korábbi dogmákat dönt le a legfrissebb történelmi, geológiai, állattani kutatások rövid és jól érthető bemutatásával. A túra során pedig mindegyik pincénél 3-3 fajta bor kóstolása közben a gazda bemutatja történetüket, a sajátosan egyéni ízű borait, a kóstolt fajtákat, mellé pedig borkorcsolyákat, borkísérő falatkákat is kínál.
Kiinduló állomás a Tourinform iroda, ahonnan könnyű sétával lehetett elérni az első hétvége első állomását, a 200 éves szőlő- és bortermelési múltra visszatekintő Istvándy Borműhelyt. Gyöngyöző rosébor, könnyed, szárazra hangolt ottonel muskotály és a vidék különlegessége, a kéknyelű került a poharakba. Borkorcsolyaként ízletes, saját mangalicából készített zsíroskenyér kísérte végig a borokat.
Következő megálló az alig pár perces sétával elérhető Borbély Pince Borterasza volt. A pince fiatal borásza „Az Év Bortermelője” cím birtokosa Borbély Tamás volt a házigazda, aki 2020 decemberében a Badacsonyi borvidékről elsőként kapta meg a magyar borszakma legrangosabb kitüntetését. Részletgazdag bemutató keretében a pince csúcsborait kóstolhatták meg a vendégek. A rózsakő, a rajnai rizling és a bács-hegyi olaszrizling is belopta magát mindenki szívébe. „Nagy múltja van a badacsonyi csoportos rendezvényeknek és azt tapasztaljuk, hogy őket pont az olyan komplex élmény vonzza, amelyet most mi is kínálunk. Tudjuk, hogy számukra a bor a legfontosabb hívó szó, de hisszük, hogy a borásszal való személyes találkozás komoly kötődést alakíthat ki bennük Badacsony, a borászatok és a magasabb szintű borkultúra felé.” – fejtette ki Borbély Tamás.
Egy meredekebb úton vezető séta vezetett az Éliás Birtokhoz, amely egy páratlan balatoni panorámával rendelkező fiatal borászat. Céljuk, hogy egyedi, de mégis jellegzetes badacsonyi stílusú borokat készítsenek. A tradicionális badacsonyi fajtákra fókuszálnak, de kíváncsiságuknak hódolva szélesebb fajta és stílusskálán kísérleteznek. Ezt támasztja alá az elsőként kínált királyleányka gyöngyözőbor, amely nem szokványos fajta a borvidéken. A termőhely potenciálját olaszrizling és szürkebarát kóstolásával ismerhették meg a vendégek.
Az élmény további tizennyolc alkalommal hasonló lehet, hiszen a május 21-én megrendezett bortúra a BADACSONY „BORKÖZELBŐL” – Szakvezetéses bortúrák című program első állomása volt. Június 18-ig szombati napokon, majd augusztus végéig szerdánként, szeptembertől október végéig pedig újra szombatonként várja a borvidék a túrázás és a badacsonyi borok szerelmeseit.
Szintén a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szervezésében, folytatva az év elején elkezdett programsorozatot június 6. és december 31. között egész évben vezetett, bakancsos élménytúrákkal várják az érdeklődőket, amelyeknek keretén belül szakavatott túravezető segítségével felfedezhetjük a Badacsonyi borvidék ismert nevezetességeit, hegyeit, közben megismerhetjük történelmi értékeit, állat- és növényvilágát, valamint gazdag, több mint ezer éves szőlő- és kultúrtörténetét
A programokon való részvételhez előzetes regisztráció szükséges!
További információ:
Személyesen: Tourinform Irodában, Badacsonyban (8261 Badacsony, Park. u. 14)
Telefonon: +36 87/531-013
E-mailben: badacsonytomaj@tourinform.hu
Weboldal: www.badacsony.com