Barangoljunk együtt! – Megjelent a HTM magazin

Utazásszervező cégektől, turisztikai szakemberektől hallottam azt a véleményt, hogy napjainkban évszakoktól függetlenül ismét „divat” turistáskodni. Csaknem mindegy – pénztárcánkat figyelembe véve –, hogy a téli sízők vagy a tavaszi, nyári bakancsos természetjárást, a környező országok túrahelyeit, távolabbi vidékek magasabban fekvő gerinceit vagy idegen országok kulturális, történelmi örökségeit látogatjuk, minden esetben az a tapasztalat, egyre nagyobb az érdeklődés a számunkra izgalmas vagy érdekes tájak iránt. Az a tapasztalat ugyanis, hogy nem csupán az előbb említett divat játszott közre a szabadidő tartalmas, gyakran fizikai erőfeszítéseket is igénylő eltöltésében, hanem egyelőre ismeretlen megmagyarázatlan okok miatt a magyarok határokon belül és kívül ismét szeretnek kalandozni.

A túrázást választó, az egyes városok történelmi látványosságok helyeit bebarangolni vágyó emberek mellett megteltek a hegyvidékek, az erdők, a völgyek túrázókkal. Az utazási irodák, túraszervezők évek óta nem látott jelentkezési „dömpingről” számolnak be, és nem tudják hova tenni a megnövekedett számokat. Magazinunkban éppen ezért ismét helyet kaptak ismert és kevésbé látogatott túraútvonalak, amelyekben szerzőink elsősorban saját utazásaikról számolnak be, de néhány esetben olvasóink tájékoztatása érdekében adunk közre különböző ajánlásokat.

A bennünket körülvevő országok turisztikai számadataiból tudjuk, hogy környezetünkben Horvátország, Szlovákia és Ausztria a legnépszerűbb turistacélpont, ettől függetlenül szívesen mutatunk be más területeket is, hogy olvasóink kedvet kapjanak azok bebarangolásához. Reméljük, az írások alapján Önök is kedvet kapnak a különböző vidékek megismeréséhez, és szívből ajánljuk, hogy a következő hónapokban, években egyénileg vagy kisebb-nagyobb csoportokban járják be azokat.

Pusztay Sándor
főszerkesztő

Megjelent a HTM magazin 2023. második száma. Megvásárolható, megrendelhető a Kornétás Kiadóban.

Cím: 1138 Budapest, Népfürdő u. 15/D. Telefon: 359-1964 E-mail: titkarsag@kornetas.hu