Erdő és élelem

Az ENSZ Közgyűlése 2012-ben március 21-ét az erdők nemzetközi napjává nyilvánította. Ennek köszönhetően minden évben ezen a napon, azaz a csillagászati tavasz első napján emlékeznek meg világszerte az erdők és a fák jelentőségéről. 2025-ben a világnap témája az erdők és az élelmiszerek, amely az erdőknek az élelmezésbiztonságban, a táplálkozásban és a megélhetésben betöltött döntő szerepét ünnepli. Az erdők nemzetközi napjának témáját az erdőkkel foglalkozó együttműködési partnerség választja ki. Törődjünk az erdővel, hogy törődhessen velünk!
Amellett, hogy az erdők élelmiszert, tüzelőanyagot, jövedelmet és munkahelyeket biztosítanak, támogatják a talaj termékenységét, védik a vízkészleteket, és élőhelyet biztosítanak a biológiai sokféleségnek, beleértve a létfontosságú beporzókat is. Az erdők létfontosságúak az erdőtől függő közösségek, különösen az őslakos népek túléléséhez, és a szén-dioxid tárolásával hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez.
Világszerte több mint ötmilliárd ember használja az erdőket és a nem fából készült erdei termékeket élelem, gyógyszerek és megélhetés céljából. Az erdők és fák gazdag forrásai a dióféléknek, gyümölcsöknek, magvaknak, gyökereknek, gumóknak, leveleknek, gombáknak, méznek és vadhúsnak, amelyek alapvető tápanyagokat biztosítanak az emberek táplálkozásához.
Egyes országokban és régiókban az erdők és fák a vidéki háztartások jövedelmének mintegy 20 százalékát biztosítják, lehetővé téve a tápláló élelmiszerekhez és a változatos étrendhez való hozzáférést, különösen a legszegényebb háztartások számára.
A világnap az erdők minden típusának fontosságát ünnepli. Az erdők nemzetközi napján minden egyes országot arra ösztönöznek, hogy helyi, nemzeti és nemzetközi szintű erőfeszítéseket tegyenek az erdőkkel és fákkal kapcsolatos tevékenységek, például faültetési kampányok szervezésére.