Galagonya-túra – minden hónap harmadik vasárnapján

A három évtizedes múltú Galagonya túrára minden hónap harmadik vasárnapján várják az érdeklődőket. A Széll Kálmán téren 9 órakor, „Az Óra” közelében gyülekeznek, és városi közlekedéssel jutnak ki az erdőbe. A túrát a gyógyfüvesség hazai apostola, az „örökifjú természetgyógyász” Gillich István (85), nyugalmazott agrármérnök vezeti, aki a legendás belgyógyász, Oláh Andor (+1994) úttörő tudományos munkásságának továbbvivője; családjában pedig a negyedik korosztály, aki gyógyászattal foglalkozik. A kirándulás néhány kilométer, kis szintkülönbséggel és beszélgetős pihenőkkel – ahol személyes szaktanácsadásra is van lehetőség -, tehát érvényes rá a régi hívószó is: „Idősebbek [avagy erőtlenebbek] IS elkezdhetik!”. Annál is inkább, mert a túrák során néhány könnyebb légző- és nyújtó jóga-gyakorlatban is részt lehet venni.

A túravezetés díja 700,- Ft, nyugdíjasoknak, munkakeresőknek, tanulóknak 500,- Ft, mely összeg az Oláh Andor alapította Magyar Természetgyógyászok Tudományos Egyesületét támogatja.
A november 19-ei séta – az útvonal mindig más, hiszen függvénye az időjárásnak és a növényzetnek is – a zugligeti Fácános térről, azaz a Harang-völgy szájától, a 155-ös busz végállomásától indul (csatlakozni tehát ott is lehet); és a Tündér-hegy oldalát járják be, ezúttal gombák után is kutatva.
Most is szó esik majd a pálos szerzetesség Buda környéki vonatkozásairól, ugyanis a Tündér-szikla elnevezés XIX. századi és német eredetű, ám előtte Remete-sziklának hívták, és Szt. Antal nevét is viselte; aki pedig a tébai kopt Szt. Pálnak, a magyar rend ihletőjének remetetársa-utódja lett.
Időpont: 2023. november 19. vasárnap 9.00, találkozó a Széll Kálmán téren, az óra közelében.
A túrán kapható lesz Gillich István nemrégiben megjelent Apiterápia című könyve. A könyvről egy korábbi cikkünkben olvashatnak: Apiterápia – A méhtermékek gyógyhatása