Gombavadászat okosan!

A gombászat egy olyan hobbi, amely a szabadban a mozgáson felül a kutatás és a megtalálás örömével kecsegtet, előre vetítve egy ízgazdag étel elfogyasztását is. Olyan ez, mint egy igazi kincskeresés. Ráadásul az erdei gombák nemcsak ingyen juttatnak finom és tápanyagokban gazdag élelemhez, de egy családi- vagy baráti közösség számára igazi közösségi élmény megélését kínálják. A gombászat mindenféle félelmünk dacára nagyon könnyen válhat sikeressé, biztonságossá és valamennyire kényelmessé, melyhez elegendő egy kis tudás, néhány jótanács, na és persze az alapvető szabályok feltétlen betartása. Viszont nem árt egy jó felszerelés sem. Ha mindez a birtokunkban van, indulhatunk is az erdőkbe, mezőkre – ajánlja az aktivmagyarorszag.hu
A legkeresettebb és legnépszerűbb gomba a vargánya, de a „gombák királya” mellett rengeteg finomabbnál finomabb csemege gyűjthető idehaza. Mivel a mostani őszi idő igen kedvező, így a vargánya mellett rókagombát, őzlábat, pereszkeféléket, tinórukat, csoportos és gyűrűs tuskógombát, valamint rizikét is találhatunk egészen a talajmenti fagyok beköszöntéig. De mi is kell egy sikeres gombagyűjtéshez a jó helyszínen felül, illetve mik azok az alapvető szabályok, melyeket minden körülmények között érdemes betartani?

Íme a gombagyűjtés íratlan regulái:
– A lehető legkevesebb gombát szedjük le értelmetlenül!
– A termőtesteket csavarjuk ki a talajból, nem jó a szár elvágása. Ráadásul a kitekert tönk talajfelőli bázisa a fajhatározásban jól jön, és a gombatelep is kevésbé fertőződik felülről.
– Már a gyűjtés pillanatban annyira tisztítsuk meg a gombát a szennyeződésektől (leginkább a földtől), amennyire csak tudjuk. Gondoljunk bele, hogy koszosan mennyi homok és föld kerül be főleg a lemezes gombák lemezei közé. Kinek hiányzik egy jó kis botulizmus, nem igaz?
– Az egyes fajokat gyűjtsük külön. Egyetlen átlagos gyilkos galóca termőtestje elég egy négytagú család tragédiájához. Persze mindenki messze elkerüli, de ha hibázunk, a gombavizsgáló mindent kiborít, amely érintkezhetett vele.
– Mindig vászontáskákba, vagy papírzacskóba szedjük a gombát, amely jól szellőzik. SOHA NE GYŰJTS GOMBÁT NYLONZACSKÓBA! Ha így teszel, akkor egy-két órán belül már nem kell bajlódnod a rágással, este infúzión érkezik a vacsora.
– Ne gyűjtsünk penészes, nagyon öreg, elázott, fagyott, nagyon kukacos példányokat.
– Ne kaszáljunk, biztosítsuk a gombának is a szaporodás lehetőségét. Ez azt jelenti, hogy ha találunk például egy boszorkánykört, ne legyünk mohók! Hagyunk legalább egy-két termőtestet a tönkön.

Nagyon fontos, hogy legyen kapcsolatunk egy gombavizsgálóval azért, hogy egy sikeres gyűjtés után ne kelljen pánikszerűen keresni valakit, hiszen az erdőben elért sikerek sok esetben nem esnek egybe a megadott nyitvatartási időkkel.
És miért fontos a vizsgálat azon felül, hogy ne ez legyen életünk egyik legrosszabb emléke?
Egyrészt a profik is azt mondják, hogy ha csak 99 százalékban vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor a maradék 1 százalék már elég indok a szakértői konzultációhoz. Mindenféle riogatás nélkül érdemes azzal tisztában lenni, hogy számos gombafaj elfogyasztása mérgezést okoz, okozhat. Az még csak a kisebbik baj, ha egy vacsora elfogyasztása hasmenéssel, hányással végződik, de bizonyos esetekben akár végzetes is lehet az élmény…