Gyógynövények nyomában a Budai-hegyekben

A három évtizedes múltú Galagonya túrára minden hónap harmadik vasárnapján várják az érdeklődőket. A Széll Kálmán téren 9 órakor, „Az Óra” közelében gyülekeznek, és városi közlekedéssel jutnak ki az erdőbe. A túrát a gyógyfüvesség hazai apostola, az „örökifjú természetgyógyász” Gillich István (86), nyugalmazott agrármérnök vezeti, aki a legendás belgyógyász, Oláh Andor (+1994) úttörő tudományos munkásságának továbbvivője; családjában pedig a negyedik korosztály, aki gyógyászattal foglalkozik. A kirándulás néhány kilométer, kis szintkülönbséggel és beszélgetős pihenőkkel – ahol személyes szaktanácsadásra is van lehetőség -, tehát érvényes rá a régi hívószó is: „Idősebbek [avagy erőtlenebbek] IS elkezdhetik!”. Annál is inkább, mert a túrák során néhány könnyebb légző- és nyújtó jóga-gyakorlatban is részt lehet venni.
A túravezetés díja 700,- Ft, nyugdíjasoknak, munkakeresőknek, tanulóknak 500,- Ft, mely összeg az Oláh Andor alapította Magyar Természetgyógyászok Tudományos Egyesületét támogatja.

Az október 15-re várható útvonal – ami mindig más, mert függvénye az időjárásnak és a növényzetnek egyaránt – Remeteszőlősről, a 63-as busz Rácski telep megállójától (csatlakozni tehát ott is lehet) indul; és a Remete-szurdok mentét járják be, ezúttal főként bogyósok után kutatva.
Mivel a patak eredetileg Szent Pál nevét viselte – mégpedig a tébai kopt remetéjét -, és most is, lentről is látható számos, egykori remete barlang felette (bátrabbak meg is közelíthetik őket), ismét szó esik majd a pálos szerzetességről; meg hogy miként ‘keresztelődhetett’ át Őfelsége Ördög-árokká, ahogy a budapestiek ismerik.
Időpont: 2023. október 15. vasárnap 9.00, találkozó a Széll Kálmán téren, az óra közelében.
A túrán kapható lesz Gillich István nemrégiben megjelent Apiterápia című könyve. A könyvről egy korábbi cikkünkben olvashatnak: Apiterápia – A méhtermékek gyógyhatása