Kulturális Örökség Napjai Szegeden

Várostörténeti tematikus sétákra hív a Somogyi-könyvtár a Kulturális Örökség Napjai keretében 2023. szeptember 16–17-én (szombaton és vasárnap), a Somogyi-könyvtár központi épületébe, valamint Szeged utcáira. A Somogyi-könyvtár változatos programokat kínál az örökségnapokhoz kapcsolódóan a bibliotéka épületén belül és „házon kívül” egyaránt: rendhagyó városi sétákkal, épületbejáró túrával várja az érdeklődőket.
Idén is izgalmas programokkal várja az érdeklődőket a Somogyi-könyvtár a Kulturális Örökség Napjai elnevezésű programsorozathoz kapcsolódva, amelyet 1999 óta, számos európai országhoz hasonlóan Magyarországon is évente megrendeznek az őszi időszakban. A programsorozat célja, hogy a nyilvánosság érdeklődését a kultúra, művelődés, az építészet különböző szegmenseire irányítsa és a társadalom eltérő érdeklődésű rétegeit minél nagyobb létszámban mozgósítsa. Ennek szellemében többféle tematikus sétával készülnek Szegeden a szervezők, s mind-mind más, eddig kevésbé ismert aspektusból mutatja be a várost. Szeptember 16-án, 16 órától az „Üvegpalota titkai” címmel, a Somogyi-könyvtár kevésbé ismert terei nyílnak majd meg a látogatók előtt egy egyórás bemutató keretében.

Két izgalmas városi sétára is várják az érdeklődőket a Somogyi-könyvtár munkatársai. „Rájuk emlékezünk” címmel Szeged legismertebb temetkezési helyén, a Belvárosi temetőben egy másfél órás séta keretében híres szegediek sírjait látogatják meg. Ezzel egy sorozat indul útjára, amelynek első alkalmával a Belvárosi temető I–V. számú parcellájában nyugvó ismert szegediekről emlékezhetnek majd meg.
Szeged legismertebb temetkezési helye a város szélén található Belvárosi temető. Az 1830-as évek közepétől napjainkig működő sírkert szegedi családok több generációjának nyújt végső nyughelyet. A városlakók mellett, Szeged jeles személyei, a vallási felekezetek tagjai (zsidó, református, evangélikus, ortodox), a háborúk hősi halottai, fegyintézet elhunytjainak sírjai itt találhatók.
A séta időtartama 1,5 óra. A részvétel regisztrációhoz kötött.
Indulás: 2023. szeptember 16. (szombat) 10 óra
Találkozás: Belvárosi temető régi részének bejáratánál, a Bajai út és a Fonógyári út sarkán
.

Az elveszett kupolák városa” címmel egy másik városismereti sétára is invitálnak. Régi szegedi fotók között böngészve olyan csúcsokkal, kupolákkal, tornyokkal díszített palotákra csodálkozhatnak rá az érdeklődők, amelyeket ma már hiába keresünk, vagy ha mégis, alig hasonlítanak egykori formájukra. A nagyárvíz (1879) utáni újjáépítés és a szecesszió idején látványos elemekkel ékesített paloták sora épült a városban. A később megjelenő új, modern irányzatok azonban csak egy letűnt korszak céltalan hivalkodását látták benne, így a költséges helyreállítás helyett inkább a bontást választották. Ezek visszaállításának igényéről sokszor hallunk a szakma és városimádók körében is, hiszen jelentős építészeti értékük mellett a tetőkre épített „funkciótlan” díszítőelemek adják meg egy város hangulatát. Az elvesztett tetődíszek helyreállításával óriásit nyerhet a városkép, az utóbbi években egyre több épület nyeri vissza eredeti pompáját.

Mikor készültek, majd miért tűntek el a palotás város égbe nyúló csúcsai? A séta során ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a résztvevők, megismerve az épületek és építtetőik sorsát is.
A séta időtartama 1,5 óra. A részvétel regisztrációhoz kötött.
Indulás: 2023. szeptember 17. (vasárnap) 15 óra
Találkozás a Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1–4.) épülete előtt.

FONTOS! A Kulturális Örökség Napjai programsorozat valamennyi programja ingyenes, azonban regisztrációhoz kötöttek. Részvételi szándékukat jelezhetik a könyvtár adminisztrációs pontján személyesen, a 62/425-525-ös telefonszámon a 2-es melléken, a honlapon található űrlap kitöltésével:
https://www.sk-szeged.hu/events/a-kulturalis-orokseg-napjai-a-somogyi-konyvtarban-2023/#regisztracio
A bejelentkezéshez megadott adatokat a szervezők kizárólag a program szervezéséhez használják fel, majd törlik. A programokkal kapcsolatos részletes információk telefonon, valamint a könyvtár honlapján érhetőek el.