Madárgyűrűzés a Budakeszi Vadasparkban

December 10-én madárgyűrűző szakértő látogat el a Budakeszi Vadasparkba, és amellett, hogy testközelből megmutatja az etetők madarait, rengeteg érdekességet is mesél a madarakról, gyűrűzésről és a téli madárvédelemről. A madárgyűrűzés már több, mint 100 éve egy nagyon jól bevált kutatási módszer. Ennek segítségével nagyon sok fontos adatot sikerült megtudniuk az ornitológusoknak és más kutatóknak a madarak vonulásáról, életmódjáról és még máig is derül ki sok, eddig fel nem derített tény.
Legtöbb esetben a madárgyűrűzés kutatóállomásokon történik, a kíváncsi szemek elől elzártan, azonban vannak ritka alkalmak, amikor a gyűrűzést egy kis bemutatóval és szórakoztató oktatással kötik egybe, így bárki, aki érdeklődik a természet és a madarak iránt, testközelből tanulhat a kis tollas barátainkról.
Ilyenkor, a téli időszakban a madáretető körül gyűlik össze a legtöbb madár és itt tudjuk az érdeklődőknek megmutatni, hogy milyen fajok fordulhatnak meg akár otthon, a mi etetőinken
Itt lesz a Picinke játszóház is, aki szuper állatos, madaras játékokkal készül Nektek, kicsiknek és nagyoknak. Vannak köztük egészen kicsiknek készült játékok is, de olyanok is, amik a felnőttek agyát is megmozgatják. Mindegyik játék interaktív, szórakoztató és miközben játszik az ember észre sem veszi, hogy mennyi mindent tanul meg közben a madarakról.
A Picinke játszóháznál található kolleganőnk pedig szívesen válaszol madarakkal kapcsolatos kérdéseitekre is. Mindemellett madaras pultunknál pedig megismerkedhettek Magyarország madaraival, rengeteg izgalmas infóval lehettek gazdagabbak. Megnézhettek különböző madártollakat, megtapinthatjátok, hogy mi a különbség egy bagoly és egy sas tolla között, megnézhetitek miért különleges a macskabagoly tojása és sok más érdekességgel is várunk. Meglepetés vendégként pedig találkozhattok a madáretetők kakukktojás látogatójával, aki kevésbé tollas és kevésbé röpképes…
Részletes program:
9:00 – 13:00 Madárgyűrűzés (szaletli)
10:00 – 13:00 Picinke játszóház (szaletli)
10:00 – 13:00 Madarak világa pult (szaletli)
10:00 – 13:00 Meglepetés vendég: A madáretetők kakukktojása (szaletli)