Megjelent a HTM őszi száma!

Borszerető túrázók
Az őszi hónapokban divattá vált felkeresni egy-egy jól vagy kevésbé ismert borvidéket, és ott a helyszínen, a pincékben beszélgetni a zamatos borokról, a hozzájuk illő ételekről. Mindez a lehetőség nem csupán a magyarok számára érhető el itthon vagy külföldön, hanem a borkultúra és a túrázás összekapcsolásával egyre inkább jellemzővé vált az egész világon.
Az utóbbi években magam is körbejártam a legismertebb európai és a hazai borvidékeket függetlenül
attól, hogy a szőlőtermő területek domboldalakban, hegyeken vagy éppen sík területen helyezkedtek el. A szőlőültetvényeken tapasztaltak alapján állíthatom, hogy a szőlősgazdák és a borászok egyre nagyobb fi gyelmet szentelnek nemcsak a termelés minőségének, hanem a borkultúra fejlesztésének is. Egymás után születnek különböző tematikus borutak, ahol a pincészetek a helyi sajátosságokat, az adott térségre jellemző borokat, a kultúrát és a történelmi hagyományokat igyekeznek megismertetni. A bort szerető túrázás ugyanis – nemzeti hovatartozástól függetlenül – egyre igényesebb ajánlatokat követel. Azt tapasztaltam a környező országokban – Szlovákiában, Ausztriában és a többi helyen -, a
borutakat úgy állítják össze, hogy az tartalmazza a borvidékre jellemző termelési, kulturális, építészeti értékeket és hagyományokat, miközben a látogatók, a turisták minőségi és egyedi borokat, a tájra jellemző ételeket kóstolnak meg. A borút során a bor, a hozzá illő ételek és a szíveslátás szorosan összekapcsolódnak.
Pusztay Sándor főszerkesztő
Megjelent a HTM magazin 2023. őszi száma. Megvásárolható, megrendelhető a Kornétás Kiadóban.
Cím: 1138 Budapest, Népfürdő u. 15/D. Telefon: 359-1964 E-mail: titkarsag@kornetas.hu