Rendőrök ellenőrzik az erdőben „korzózó” motorosokat Baranyában

A rendőrség – a Mecsekerdő Zrt. működési területén – fokozottan ellenőrzi az erdőlátogatás szabályainak betartását a nyár folyamán. A hatályos törvény szerint az erdőben ugyanis csak a gyalogos, kerékpáros és lovas közlekedés a megengedett, a motorozás és a quadozás tiltott tevékenységnek számít.
Magyarországon évről évre visszatérő probléma a motoros közlekedési eszközök használata az erdőkben. Ahogy a Pécs környéki és Baranya megyei állami erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. jelezte, a vonatkozó törvény szerint az erdőkben, erdei utakon quaddal, motorkerékpárral, terep-motorkerékpárral, valamint segédmotoros kerékpárral tilos közlekedni.

Fotó: police.hu

Az erdőtörvény szerint a köztulajdonban lévő erdők pihenés, üdülés, sportolás és kirándulás céljából mindenki számára nyitva állnak. De a jogszabály csak a gyalogos, kerékpáros és lovas közlekedést engedi meg. Az erdei járműközlekedés azonban csak kivételes esetekben megengedett a közforgalom számára megnyitott erdészeti magánúton, illetve az erdőgazdálkodó egyedi engedélyével. Az alapszabály azonban az, hogy az erdőben nincs helye gépjárműnek.
A Mecsekerdő Zrt. nemrég közös konferenciát tartott a Baranya Megyei Rendőr-főkapitánysággal az erdei közlekedés szabályairól, ahol megállapodtak arról, hogy nyáron fokozott ellenőrzésbe kezdenek az erdei utakon.
A Mecsekerdő Zrt. közleménye szerint a védett és fokozottan védett természeti területeken az erdő látogatását az illetékes nemzeti park természetvédelmi őrszolgálata, azaz a rangerek is ellenőrzik. Valamennyi erdei területen az erdőgazdálkodó és a rendőrség közösen lép fel a szabálysértőkkel szemben. A Mecsekerdő Zrt. és a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kooperációjában júniusban közös akció lesz, melynek során a rendőrök fokozottan ellenőrzik az erdőben motorkerékpárral és quaddal közlekedőket.
Példaként említették, hogy a 2021. év elején több bejelentést is kapott a rendőrség arról, hogy többen – az erdészeti törvény tiltása ellenére –, quadokkal és krosszmotorokkal erdős területeket átszelve közlekedtek. Ezt követően fokozott ellenőrzés indult, aminek eredményeként Bátaapáti körzeti megbízottja igazoltatott egy krosszmotoros társaságot. A zömében huszonéves fiatalok Baranyából erdőn keresztül érkeztek a településre. A motorok egyikén sem volt rendszám, nem rendelkeztek kötelező felelősségbiztosítással, nem feleltek meg a kötelező műszaki előírásoknak és a motorosok nem rendelkeztek jogosítvánnyal. A nyolc motorossal szemben eljárás indult.

Fotó: police.hu

A krosszmotorok és quadok szerelmeseinek mindenképp érdemes észben tartani, hogy ezek a járművek rendkívüli módon zavarják a vadászható és nem vadászható fajokat, akadályozva a tervszerű vadgazdálkodást, valamint súlyos károkat okozhatnak az ökológiai rendszerben is. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadgazdálkodó szervezetek érdekképviselete, és a Magyar Motorsport Szövetség korábban arra hívta fel a motorsportokat űzők figyelmét, hogy csak szabályos keretek között hódoljanak szenvedélyüknek. Ellenkező esetben a kiszabott bírság akár 300 ezer forintra is rúghat.