Sikeres évet zár a Dél-balatoni várak túramozgalom!

Néhány elhivatott Dél-Balaton és túraszerető természetbarát hosszú előkészítés után 2021 októberében útjára indította a Dél-balatoni várak (https://dbv.hu/) jelvényszerző túramozgalmat. A tematikus út igyekszik megismertetni a teljesítőkkel a Balaton nyüzsgő partjától pár tíz kilométerre található ismert, vagy teljesen ismeretlen épített történelmi emlékeket és természeti szépségeket.

A kétszámjegyű – fehér alapra festett – kódokat több mint 110 km-en keresztül jelzett és jelzetlen turistautakon követhetjük, illetve kutathatjuk Somogyvár és Ságvár között. A mozgalom útvonalát tetszőleges idő alatt, kedvünk és fizikai erőnlétünk szerinti szakaszolással teljesíthetjük. A szervezők csak ajánlott útvonalat javasolnak, mely során garantált, hogy csodálatos panorámák tárulnak elénk a mindig ezer színben tündöklő Lacus Pelsoról és a felejthetetlen látványt nyújtó Balaton-felvidék dimbes-dombos tájairól.
A korán kelők reggeli jutalma a varázslatos napkelte, míg a későig gyaloglók a napnyugtában gyönyörködhetnek. A szerencsések – megfelelő időjárási körülmények között – felfedezhetik a Bakony és a Mecsek vonulatait, a Somló vulkánját, sőt az éleslátásúaknak januárban a Schneeberg sziluettje is megmutatkozik. A túra befejezésével, fáradságunk jutalma egy díszes egyedi jelvény, melynek személyes átadását is kérhetjük a túramozgalom kiíróitól.
Az ötletgazdák szerint, az eltelt esztendő sikeres volt, hiszen legmerészebb álmaikban sem gondolták, hogy ezen idő alatt több mint 70 teljesítőnek adhatják át a megérdemelt elismerést. A jelvények átadására sokféleképpen került sor. Adtak már át díjazást mindkét végponton, útközben településeken, ahol épp célba értek a teljesítők.
Ilyenkor helyszíni elbírálás után kapják meg a túrázók a Kereki várat stilizáló jelvényt.
Volt, aki saját lakóhelyén, más teljesítő egy dél-balatoni vendéglátóhelyen, vagy Budapest nyüzsgő forgatagában, illetve éppen aluljáróban vehette kezébe a jól megérdemelt díjat. Nagy büszkeség a kiíróknak, hogy a teljesítők között számtalan OKT, RP–DDK, AK, Kékkör és egyéb hosszú távú túrát letudó, tapasztalt, országosan ismert természetjáró található.
Személy szerint Camino Steve, alias Csutka István említhető meg. Ő a teljesítés során olyan gazdag élményekkel találkozott, hogy szinte minden média megnyilvánulásában megemlíti a mozgalmat, illetve a szervezőket. Ő ez által kiérdemelte a „DBV nagykövete” büszke titulust is!

Az eltelt évben a szervezők több stratégiai együttműködővel is kapcsolatba kerültek, akik szintén kiemelt projektként tekintenek a túramozgalomra (a teljesség igénye nélkül): Somogy Megyei Természetbarát Szövetség, Turista Magazin, toptura.hu, Természetjáró.hu, HeyJoe.hu.
A sikereken felbuzdulva a kiírók a 2023-as esztendőben megrendezik a DBV–teljesítménytúrát, összesen négy távon. Terveik között szerepel egy 114 km-es, egy kb. 50 km-es, egy 30 km-es és egy rövidebb (kb. 15 km-es) táv kiírása is a 2023. május 6-ai túranapon. Elképzelések szerint a Somogy Megyei Természetbarát Szövetség 2023-ban feléleszti a Somogy Természetjárója mozgalmat, mely teljesítésének egyik állomása a teljesítménytúra lesz.