Szent László Nemzeti Emlékhely

A hazai történetírók szerint Szent László király (1040-1095) kiemelkedik a magyar nemzet nagyszerű alakjai közül. Amennyiben a Balaton mentén az M7-es autópályáról Fonyódnál lehajtunk, néhány perces autózással érhetjük el a Somogyvárban található emlékhelyet. A romterület mellett álló háromemeletes kilátóból letekintve kirajzolódik az egykor méltóságteljes, Szent László által alapított apátság alaprajza.

Az ősi faragott kövek között, a rekonstruált fűszerkertben, napjainkban ismét rozmaring, orvosi zsálya, borsikafű, metélőhagyma és sok más zöldfűszer illatozik. Az újjáélesztett fűszerkert, az egykor itt élő bencés szerzetesek önellátó életmódjáról tanúskodik.

Az apátságot a középkorban nem csupán zarándokok, hanem fejedelmek és királyok is látogattak. A romterület régészeti feltárásai során a templom középtengelyében egy kisméretű ereklyesírt tártak fel, a templom egykori kultikus központját pedig egy márvány oltárasztal jelzi.

A várhegyet és romterületet másfél kilométer hosszú sétaút köti össze a látogatóközponttól. A romok feltárása során talált gazdag tárgyi anyag bemutatása mellett, a látogatóközpontban található tárlat virtuális eszközökkel, interaktív módon mutatja be a Szent László-kultusz legfontosabb és legszebb műalkotásait.
Az emlékhely meglátogatása nagyszerű programpontja lehet egy családi, baráti utazásnak, hiszen az erdei sétaút, a misztikus hangulatú romterület és a kitűnő panorámát biztosító kilátó minden látogató számára tartogat érdekességeket.