toptúra hírlevél 2023/12 – 2023. június 5.

Extrém tábortémák nyárra

Nyáron minden évben rengeteg tábor közül válogathatnak a gyerekek, de az idei kínálat témáit elnézve kiemelkedően sok a különleges, extrém és meghökkentő tábortéma. A hagyományos táborok mellett idén paraszt-wellnesst vagy egy hónapos katonai kiképzőtábort is találhatunk. Sőt, felfedezheti gyermekét egy menő focicsapat is!

Tanyás gazda tábor, ahol a tábor leírása szerint van lehetőség kipróbálni naponta a paraszt-wellness élményeit, tehenet fejni, sajtot, igazi gyümölcsös házi joghurtot készíteni, csordát terelni, szénát betakarítani, szénás szekeret rakni. A Farm tábor is nagyon népszerű, ahol megtanítják a fiataloknak az állatok etetését, gondozását, sőt a vállalkozó kedvűek kipróbálhatják a túró és sajtgyártást is. Egy keceli Tanyasi Kalandozások táborban mezei kincsek felkutatása, különböző ügyességi feladatok megoldása, csónakázás, állatok körüli teendők mellett kecskesajt készítés, sőt tanyasi olimpia is szerepel a programban. De az állatos programlehetőségek közül nem lehet kifelejteni a gyermek-kutya kommunikációs tanfolyamot sem, ahol a kutyák viselkedését, szokásait, a kutyakiképzés fortélyait ismerhetik meg a gyerekek, igazi kutyasuttogókká válhatnak.
A modern szegmens iránt érdeklődőknek sem kell aggódnia, elérhető idén robotikatábor, dróntábor, mesterséges intelligencia tábor, de foglalható olyan digitális élménytábor, ahol kipróbálhatják a gyerekek a 3D tervezést, nyomtatást, a mikrovezérlők programozását, robotok irányítását, greenboxos kisfilmek készítését is. Sőt, a film és rajzfilmkészítés is terítéken van, egyes nyaralásokon kézzel rajzolt megoldásban, klasszikus metodikával készítenek saját rajzfilmet a gyerekek, míg a másik lehetőség programja egy 3D-s animációs film teljes elkészítésére tanítja a táborozókat.

A katonai, military és honvédelmi táborok témája sok éve még extrémnek tűnt, míg tavaly, a Táborfigyelő felmérése alapján, már a negyedik legkeresettebb vakációs tematika volt. Itt is a klasszikus katonai táboroktól egészen a különleges, sőt merész területekig terjed a kínálat: van olyan military tábor, ahol dzsungel körülmények között hajtanak végre egy missziót a gyerekek, de olyan pest megyei tábor is elérhető, ahol nem csak egy hetes, hanem egy hónapos turnusok is vannak. Azaz elmegy gyermekünk a táborba, és egy hónap múlva látjuk újra.
A sporttáborok kínálata is rendkívül széles, a csapatsportoktól, mint kézilabda, röplabda, foci, egészen az egyéni sportokig, mint úszás, görkorcsolya, kajak-kenu, evezés, minden megtalálható. A csapatsportok közül kiemelkednek a spanyol Barcelona és az olasz Juventus labdarúgó csapatok magyarországi táborai, amelyek különösen népszerűek.

Az eltűnés ellen küzdenek a Maldív-szigetek lakosai

A globális felmelegedés minden kontinenst érint. Napról napra érkeznek hírek olvadó északi-sarki jégtömbökről, szélsőségesen tomboló viharokról vagy éppen a tengerszint emelkedéséről. Ez utóbbi miatt időről időre felvetődik a kérdés, hogy valóban eltűnhet-e a térképről a Maldív-szigetek csodálatos világa. És bár a maldívok karbon-kibocsátása elenyésző, mégis sokat tesznek a fenntarthatóságért, és persze azért, hogy országukat ne lepje el az Indiai-óceán.

A globális felmelegedés egyik következménye, hogy a tengerek és az óceánok szintje folyamatosan emelkedik. Ez pedig egy olyan ország számára, mint a Maldív-szigetek, amelynek legmagasabb pontja mindössze 2,3 méterrel van a tengerszint fölött, igencsak tragikus jelenség, ugyanis így az ország mind a közel 1200 szigetét ellepheti az Indiai-óceán. Persze a szakemberek és a kormány mindezt nem nézi karba tett kézzel, megpróbálnak mindent megtenni, hogy a tragédia ne következzen be.
„Az éghajlatváltozás hatásaival nap, mint nap együtt kell élnünk, de minden tőlünk telhetőt megteszünk a problémák megelőzése érdekében. Ilyen például a part menti védelem kiépítése a szigetek körül. Közben pedig korszerű technológiával vizsgáljuk, hogy a klímaváltozás hogyan hat a korallzátonyainkra. A drónokkal vagy éppen műholdas technológiával gyűjtött adatokat összehasonlítjuk a már rendelkezésünkre álló adatokkal. Próbáljuk tehát megfejteni, hogy az éghajlatváltozás hogyan hat a zátonyainkra.” – mondta Aminath Shauna, a Maldív-szigetek környezetvédelmi, klímaváltozási és technológiai minisztere. De a kormány mellett az ország luxusszállodái is igyekeznek mindent megtenni a környezetvédelemért. Az egyik legnagyobb szállodalánc például külön programot dolgozott ki annak érdekében, hogy minél fenntarthatóbb legyen a működésük.

„Van egy fenntarthatósági programunk, amely a Sun Siyam Cares nevet kapta. Ennek keretén belül kidolgoztunk egy környezetvédelmi tervet. A tervnek 360 teljesítendő pontja van, köztük olyan vállalások például, hogy az élelmiszer alapanyagokat, amit csak lehet, nem külföldről, hanem helyi termelőktől szerezzük be, mint például a zöldségeket vagy a kókuszdiót. De nincs egyetlen műanyag palackunk sem, üvegben szervírozzuk a vizet.” – meséli Erkaiym Tabyldieva, a Sun Siyam Iru Fushi környezetvédelmi referense.
A szállodalánc egyébként a vendégek számára is szervez programokat a fenntarthatóság jegyében. Az Iru Fushi nevű szigeten például fát is ültethetünk a hotel dolgozóival közösen, amit emléktáblával is megörökítenek. De szervez turistautakat a szomszédos szigetekre, ahol a helyi lakosok életébe tekinthetünk bele és láthatjuk az ültetvényeket, ahonnan származnak a helyi élelmiszer alapanyagok, de ezeken a szigeteken akár a helyi szelektív hulladékgyűjtő telephelyeket is meglátogathatjuk. Ezek egyébként arról híresek, hogy az itt gyűjtött műanyagot az Adidas használja fel az általuk gyártott cipőkhöz és mezekhez. A szállodalánc legnagyobb szigetén, a Siyam World-on egyébként – méretéből adódóan – be kellett vezetni valamiféle „tömegközlekedést”. Szintén a fenntarthatóság jegyében nem benzines, hanem elektromos kisbuszokkal élvezhetjük a sokszor dzsungelszerű kis utakat. Nem olyan régen pedig az étkezés kapcsán is új rendszert alakított ki a szállodalánc a nagymértékű pazarlás miatt.
A jó csapatmunkára szükség van, hiszen egy egész világ bánná, ha 100 év múlva eltűnne ez a gyönyörű, fehér homokos, a kék minden árnyalatát felvonultató csodálatos szigetvilág. Így nem csoda, hogy a Maldív-szigetek legnagyobb szállodaláncainak is célja, hogy gyerekekből és felnőttekből egyaránt környezetvédelmi nagykövetek váljanak, hogy ez a földi paradicsom még sokáig, sokak örömére lehessen. 

Olcsó családi program lesz az OMÉK

Az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum szervezésében idén is megrendezésre kerül az OMÉK. 2023. október 20. és 22. között három napon át várja a szakmai látogatókat és a nagyközönséget a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és vásár Budapesten a Hungexpo területén. A kiállítás amellett, hogy népszerűsíti az agrárágazatot, rávilágít az agrár és élelmiszeripar változatosságára és a tudatos fogyasztói magatartás jelentőségére, ami hozzájárul a generációváltó korosztály ismeretanyagának bővítéséhez is.

Az OMÉK célja az is, hogy a kiváló minőségű magyar agrártermékeknek mind belföldön, mind külföldön megfelelő piacot teremtsen. A vásáron több száz négyzetméteren ismerkedhetnek meg a szakmai résztvevők a Hungarian Food Business törekvéseivel, amely a magyar Agármarketing Centrum üzletfejlesztési tevékenységének része és a hazai élelmiszeripari vállalkozások külpiacra lépését és a magyar termékek nemzetközi színtéren való minél szélesebb körű megismertetését segíti.
A hagyományokhoz híven az OMÉK idén sem csupán szakmai vásár lesz, hanem kifejezetten családi program is: a gyermekeket játszótér, koncertek várják majd, de a látogatók megismerkedhetnek az őshonos állatainkkal is, főzőverseny,  látványkonyha és kistermelői vásár  is gazdagítja a programot.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője  elmondta, hogy a nagy múltú esemény, amely korábban alapvetően tenyészállat kiállítás volt,  mára átalakult, és elsősorban az  élelmiszeripar bemutatásának fontos színterévé vált. A kiállítás központjában a magyar föld, a magyar vidék, a magyar agrárágazat áll, kiemelt célközönsége pedig magyar családok.
Mint mondta, ha a magyar fiatalok nem ismerik  azt az erőfeszítést, amelyre a agráriumban napról napra szükség van, akkor ennek az ágazatnak az értékelése, a társadalmi presztízse sem tud érdemben javulni. 
Örömteli hír, hogy a kiállításon nemcsak belföldi termelők és gazdálkodók mutatkoznak be, hanem határon túliak is: jellemzően minden harmadik bemutatkozó termelő vagy kézműves árusító érkezik a  határon túlról. Ondré Péter azt is kiemelte, hogy a tervek szerint ez lesz az ország egyik legnagyobb, és legolcsóbb családi rendezvénye, a belépőjegy ára idén csupán 1000 forint lesz majd,  mindössze 2000 forintért pedig két gyermek és két felnőtt részére érvényes családi belépőt lehet majd váltani.