toptúra hírlevél 2022/13. – 2022. június 13.

Megújult a Strázsa-hegyi tanösvény

Esztergom-Kertvárosban, a Kis-Strázsa-hegyen vezető tanösvény népszerű kirándulóhely, amit a környékbeliek is szívesen látogatnak. A hegyen körbevezető tanösvény 2002 óta szabadon látogatható. Kiinduló és végpontja a Kökörcsin ház.
Az 1200 méteres körtúra a Strázsa-hegy északi oldalán visz föl a toronyhoz és a déli oldalán vezet le. A tetején magasodó kilátótoronyból körpanoráma nyílik. Tiszta időben a Tátra csúcsai is láthatóak.

Fotó: DINPI

A megújult, szélesebb lépcsők mellett helyenként korlátok is kihelyezésre kerültek, melyek elsősorban a kijelölt útvonal betartását és az élőhely védelmét szolgálják. Szemeteseket szándékosan nem helyeztek el, ezzel is a felelős viselkedésre szeretnék ösztönözni a kirándulókat.

Fotó: DINPI

A tanösvény természeti értékeit az ismertető táblák és az ingyenes Duna–Ipoly mobilapplikáció segítségével önállóan is felfedezhetik a látogatók, a természeti értékek komolyabb ismeretéhez pedig szakvezetéses túrák alkalmával juthatnak az érdeklődők. A kilátó is csak szakvezetett túrák alkalmával látogatható.
A tanösvény felújítását önkéntesek segítségével végezte a Duna–Ipoly Nemzeti Park, olvasható honlapjukon is.
Bejelentkezés: kokorcsinhaz@dinpi.hu

Fotó: DINPI

Lovagkeresztet kapott David Attenborough

Királyi kitüntetést kapott David Attenborough a wales-i hercegtől a televíziózás, a műsorkészítés és a természetvédelem területén tett szolgálataiért. Károly herceg, aki maga is szenvedélyes természetvédő, a windsori kastélyban tartott ceremónián adta át a kitüntetést a 96 éves természettudósnak. Sir Davidet a királynő 1985-ben ütötte lovaggá. A mostani, Szent Mihály és Szent György Rend nagy lovagkeresztje még rangosabb elismerés, amit a világunkról nemrégiben készült dokumentumfilmjeiért, valamint a klímaváltozás elleni tevékenységével érdemelt ki.

Fotó: BBC

Sir David Frederick Attenborough (London, 1926. május 8. –) angol természettudós, dokumentumfilmes, az ismeretterjesztő televízióműsorok egyik úttörője. A Cambridge-i Egyetemen végzett, illetve a London School of Economics-on, 1957 óta készít természetfilmeket és sorozatokat a brit BBC televíziócsatorna számára, amelyek közül is a legismertebb a kilenctagú Élet-sorozat, mely átfogó képet mutat be a földi élővilágról. Emellett a BBC programigazgatója volt az 1960-as és 1970-es években. Attenborough a magyar nézők szívébe híres-hírhedt trilógiájával lopta be magát annak idején, amelynek darabjai az Élet a Földön, Az élő bolygó és Az élet megpróbáltatásai voltak.

Fotó: twitter.com/RoyalFamily

Attenborough nemzeti kincsnek számít az Egyesült Királyságban, hiszen többek között olyan filmek készítője, mint a Bolygónk, a Föld vagy Az óceán mélyén. A Guinness-rekordok könyve szerint nemcsak tévés természettudósként, hanem műsorvezetőként is az ő nevéhez fűződik a leghosszabb pályafutás.

Újraéled a múlt a Monostori erődben

Élénk élet zajlik Magyarország egyik legjelentősebb történelmi helyszínén, a Monostori Erődben, ahol július 2-án és 3-án immár 8. alkalommal rendezik meg az 1848/49-es hadijátékokat. A látványos és izgalmas programsorozat a Csillagerőddel együttműködve valósul meg. A Monostori Erőd és a Csillagerőd mindkét napon délelőtt 10 órától várja a látogatókat. Délelőttönként több tucat hagyományőr melegít a délutáni csatára, miközben a tábori élet különböző mozzanatait elevenítik fel a múltba kalandozni vágyók számára. Emellett egész nap gyerekprogramokkal várják a családokat: lesznek izgalmas fajátékok, állatsimogató, lovagoltatás és vívásoktatás is.

Fotók: Monostori Erőd Nonprofit Kft.

július 2-án zajlott a II. komáromi csata, ahol Görgey Artúr és Klapka György védték a komáromi várat és visszaverték az osztrák csapatokat. 2022. július 2-3-án korhű, látványos csatajelenetekkel idézik fel a komáromi csatákat a Monostori Erődben. A komáromi erődrendszert, Magyarország legnagyobb erődrendszerét három erőd alkotja: a Monostori erőd, a Csillagerőd és az Igmándi erőd. Míg a Monostori erőd az ezredforduló óta várja az érdeklődőket, a Csillagerőd nem olyan régen, 2021. október 8-án nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Az Igmándi erődben hamarosan megkezdődnek a felújítások, amelynek eredményeként várhatóan 2024-től a komáromi erődrendszer teljes magyarországi része látogatható lesz.
„Aki betér hozzánk, visszacsöppen a múltba, a hely hangulatának és hagyományőrző programjainknak köszönhetően átélheti, milyen lehetett itt az élet a szabadságharc idejében. Az 1848/49-es tematikával az akkori történések előtt tisztelgünk. Klapka György hősiesen védte a várost és az erődöt, azonban az egyesített osztrák és orosz csapatok döntő vereséget mértek a magyar főseregre, és az augusztus 13-i világosi fegyverletételt követően jelentős erőkkel Komárom ellen indultak. A körülzárt Komárom egy ideig még ellenállt a túlerőnek, de végül 1849. szeptember 27-én Klapka György aláírta a vár átadását és a védők szabad elvonulását biztosító megállapodást” – elevenítette fel az eseményeket a Monostori Erőd Nonprofit Kft. ügyvezetője, Vizeli Csaba.

Fotók: Monostori Erőd Nonprofit Kft.

A Monostori Erőd és a Csillagerőd mindkét napon délelőtt 10 órától várja a látogatókat. Délelőttönként több tucat hagyományőr melegít a délutáni csatára, miközben a tábori élet különböző mozzanatait elevenítik fel a múltba kalandozni vágyók számára. Emellett egész nap gyerekprogramokkal várják a családokat: lesznek izgalmas fajátékok, állatsimogató, lovagoltatás és vívásoktatás is.
A színpadon bűvész show és interaktív zenei program szórakoztatja a jelenlévőket.
A késő délutáni órákban kezdődik a nap egyik fő attrakciója, a 1848/49-es eseményeket feldolgozó csatajelenetek. A csatákat követően, mindkét este történelmi musicalt tekinthet meg a nagyérdemű.
A szombati napon a hagyományokhoz hűen a Klapka rockmusicalt mutatják be. A Takács Tibor népszerű ifjúsági regénye, a Klapka katonái, alapján készült zenés előadás Másik Lehel és Vizeli Csaba feldolgozásában kerül színpadra. A darab az 1848/49-es forradalom és szabadságharc utolsó időszakába kalauzolja el a nézőket. Hősiesség, önfeláldozás, hazaszeretet, szerelem, árulás mind megjelenik a történetben, melynek vezéralakja Klapka György és Haynau.
„Vasárnap este Jókai Mór A kőszívű ember fiai című regényének musical változata zárja a kétnapos programot. A Másik Lehel, Medveczky Szabolcs és Vizeli Csaba által jegyzett előadás a Monostori Erőd, a Premier Production és a Magyarock Dalszínház közös produkciója. A történelmi musical a 19. századba, a szabadságharc idejére repít minket. A műben a hazaszeretet, a testvéri és szülői önfeláldozás és a becsület mellett az árulás, az erkölcstelenség, a bosszú irányítja az embereket és a történelmet egyaránt” – ismertette Vizeli Csaba.

www.slovakia.travel