toptúra hírlevél 2022/22 – 2022. október 17.

Az éjszaka leple alatt – vezetett esti séta Csákváron

Október végén újabb érdekes programmal várja látogatóit a Geszner-ház! Ezúttal este számítanak a természetbarát vendégekre Csákváron, egy 9 hektáros csodaszép parkban, a macskabaglyok nászidőszakában. A különleges program egy része szabadtéren zajlik, az este sötétjében, ezért aki tud, hozzon magával gyertyát vagy mécsest!
Időpont: 2022. október 30. vasárnap 17 – 19.30 óráig

PROGRAM
– Bűbájos gyógynövények “Welcome drink” – vendégváró gyógyteakóstoló
– A baglyok magánélete, a macskabagoly násza – sétára hangoló vetítéses bemutató
– Az éjszaka hangjai bagolybehívással, kis szerencsével befogással
– Gyertyafényes vezetett esti séta a Geszner-parkban
– Izgalmas preparátumok – Vértes Természettudományi kiállítás 
Találkozó: Geszner-ház (Pro Vértes), Csákvár, Kenderesi u. legvégén a kőkapunál behajtva (vigyázzanak a GPS máskülönben félrevezethet, mert az utolsó pár tíz méter murvás út)
Belépődíj: felnőtt 1500 Ft/fő; 3-18 év és nyugdíjas: 1000 Ft/ fő
További információ telefonon kérhető: Pro Vértes 06-70/336-9973

Ybbstal: túrázás őserdőben és látogatás az Üvöltő bikánál

Az Alsó-Ausztria nyugati részén található védett terület az Alpok nyúlványainak legnagyobb őserdőmaradványát őrzi, mely egyben kutatóállomás, információs központ és természetközeli pihenőhely is. A kiterjedt erdőterület számos növény- és állatfajnak ad otthont, és 2017-ben az UNESCO a természeti világörökség részévé nyilvánította. A túrázók sűrű bükkerdőkön keresztül haladnak a Dürrenstein vadonban. Ha egy kis szerencséjük van, közelről figyelhetnek meg zergéket, gímszarvasokat, alpesi gőtéket vagy egy ritka fehérhátú harkályt.

A smaragdzöld Lunzi-tótól a Dürrensteinre való feljutáshoz jó kondícióra és túrázásra alkalmas cipőre van szükség. De megéri a fáradságot: az ösvény az impozáns Ludwig-vízesés mellett vezet el, amelynek vize nagy robajjal 60 métert zúdul a mélybe, de elhaladunk az „Üvöltő bika” mellett is, ahol egy földalatti vízesés morajlik, valamint érintjük a „Nagy Hólyuk”-nak nevezett víznyelőt is. Az 1878 méter magas Dürrenstein csúcsán található művészi Töpperkreuz-kereszt pedig tökéletes háttér egy szelfihez. 
Szállástipp romantikusoknak: Az Ybbstalerhütte feletti égbolton, úgymond az őserdő közepén, éjszaka csillagok ezrei pislákolnak, mert a vadregényes terület Ausztria egyik legkevésbé fényszmoggal szennyezett régiója.

Orsolya-napi vásár Kőszegen október 22–23-án

Az Orsolya-napi vásár és a Natúrpark ízei gasztronómiai fesztivál minden évben az Orsolya névnaphoz legközelebb eső hétvégén kerül megrendezésre Kőszegen. A rendezvényen kirakodóvásárt tartanak a natúrpark településének kézművesei: borászok, méhészek, virágkötők, fafaragók, gyöngyfűzők, fazekasok, csuhé-báb- és terményjáték készítők, tojásfestők, szalmafonók, az érdeklődők pedig kóstolhatnak, vásárolhatnak.

A rendezvény ideje alatt Ízek az Natúrparkból címmel sütemény-, lekvár és gyümölcs minden felhasználási, tartósítási formájának versenyét hirdetik a szervezők (lekvárok, dzsemek, ízek, szörpök, aszalékok). A helyi éttermek, cukrászdák egy része szintén csatlakozik a rendezvényhez, hiszen speciális, a vidék jellegzetes terményeinek felhasználásával készült ételeket kínálnak a betérő vendégeknek, akik gesztenyével, sütőtökkel, mézzel készült ínyenc falatokat kóstolhatnak.