toptúra hírlevél 2022/26 – 2022. december 12.

Mesebeli karácsony Kassán

A Kassai mesebeli karácsony újra az adventi időszak szerves részét képezi. A karácsonyi vásár hivatalos megnyitójára december 5-én került sor, és a gasztronómiai forgatag egészen december 31-ig tart. A hagyományos karácsonyi árusok mellett különféle kísérő programok is színesítik a vásárt, mégpedig az Immaculata szoborcsoportnál és az Alsó kapunál. Az Immaculata és az Állami Színház közötti parkban – meghatározott időpontokban – mesebeli figurák lesznek jelen, akikkel közös fotót lehet készíteni.

A Fő utcán található karácsonyi vásáron kívül számos kisebb vásár is várja az érdeklődőket: Halmi udvar, Aupark bevásárlóközpont, Maraton tér. A streed food kedvelőinek a Fő utcához közel eső „Mosoly mozi” (Kino Úsmev) előtti mini karácsonyi vásár meglátogatását is ajánlják a rendezvény szervezői.

A városi park is karácsonyi hangulatba öltözött. Gazdag karácsonyi világítás és korcsolyapálya várja az érdeklődőket. December 6. és 18. között kézműves vásár várja a látogatókat az Optima bevásárlóközpontban.

A kassai kirándulás meghosszabbítható a városhoz közel eső helyszínek meglátogatásával: ilyen a Betléri kastély, ahol hétvégente szintén karácsonyi vásár várja az érdeklődőket.

Múzeum+ ünnepi program

Az idei utolsó Múzeum+ programot december 14-én, szerdán este rendezi a Magyar Nemzeti Galéria. A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria közös, hosszított esti nyitvatartású programján megismerkedhetnek a két intézmény állandó gyűjteményeivel és időszaki tárlataival. Az ünnepekhez közeledve a decemberi Múzeum+ programon velünk együtt hangolódhatnak az év egyik legszebb időszakára, a karácsonyra. Ezen az estén számos különleges programmal várjuk az érdeklődőket.

A megtestesülés csodája című művészettörténeti előadáson a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria legszebb karácsonyi tematikájú műveit ismerhetik meg. A múzeum állandó kiállításában kivételesen látható lesz Csók István Züzü a karácsonyfánál című alkotása, amely egy igazi kuriózum a magyar festészet történetében. A tárlatvezetések ugyancsak az ünnep tematikája köré szerveződnek, illetve Zólyomi Zsolt parfümőrt, az egyetlen magyar „orrot” is meghallgathatják, természetesen különleges illatokkal kiegészítve a programot. A Vaszary-kiállításhoz és a festőhöz kapcsolódóan Winkler Nóra Topor Tünde és Gergely Mariann művészettörténészekkel, illetve Virág Judit műkereskedővel beszélget. Az egész estés zenei aláfestést Egri János és fia, Egri János Jr. csodálatos játéka biztosítja, illetve Tóth Szabi szitárművész minikoncertjeit is meghallgathatják a Trónteremben. Az se csüggedjen, aki esetleg lemaradt a novemberi Textúra-programsorozatunkról: Bortnyik Sándor A zöld szamár című festménye előtt felelevenítjük Kemény István írását Béres Miklós és Lábán Katalin előadásában, továbbá egy beszélgetést is hallhatnak az ő részvételükkel, valamint Sardar Tagirovsky rendezővel és Pénzes Boróka projektmenedzserrel. A Múzeum+ programon ezúttal is finom borokkal – az Androsics Birtok jóvoltából –, továbbá mennyei forró teákkal és gasztronómiai finomságokkal készülünk. Részletes program: https://mng.hu/programok/muzeum-4/

Mikulás-falva Máltán

Tündérország–Mikulás-falva, vagyis Fairyland – Santa’s City Vallettában, a Triton téren 2022. december 8. és 2023. január 6. között várja az odalátogatókat. A közkívánatra visszatérő látványosságok közül „Rudolf kereke” (Rudolph’s Wheel) ismét madártávlatból nyújt kilátást Vallettára és a környező városokra. A Műjégpályán, bárki próbára teheti tudását vagy megtanulhat korcsolyázni. Természetes, hogy maga a Mikulás is Tündérországban tartózkodik majd, készen arra, hogy a világ minden tájáról találkozzon gyerekekkel, és összeállítsa a „jók és rosszaságok” listáját.

A Mikulás-falu számos standján kapható lesz karácsonyi étel és ital. Lesznek meglepetések is, melyek szépen becsomagolva várják a megfelelő alkalmat. Aki pedig elfárad, megpihenhet a karácsonyi vásárban, ahol különféle ünnepi ételeket és italokat kóstolhat meg!

És hogy Santa’s City-ben mindenki jól érezze magát, idén a World Cup Falva várja az összes nemzetközi futballszurkolót, hogy szurkoljon kedvenc csapatának, miközben egy sört vagy meleg italokat és ételeket fogyaszt.
„A Tündérország visszatérése a családi és rendezvényturizmus bemutatója az ünnepi időszakban. Ahogy a járvány napjai lassan elmúlnak, a turizmus folyamatosan visszatér a saját környezetébe. Többek között ezeken az innovatív attrakciókon keresztül biztosítjuk, hogy egész évben változatos turisztikai programot kínáljunk” – vázolta Clayton Bartolo turisztikai miniszter.

Carlo Micallef, az MTA vezérigazgatója hozzátette, hogy „A Tündérország az ünnepek időszakában a máltai családok rendezvény naptárának alappillére lett, melyet az MTA idén ismét támogat, ezzel is plusz értéket adva azoknak a turistáknak, akik a Máltai-szigetekre ellátogatnak az ünnepek során.” További információk: http://www.visitmalta.com és https://fairylandmalta.com