toptúra hírlevél 2023/11 – 2023. május 22.

Titkot rejt az erdő

Titkot rejt az erdő címmel hirdet országos vers-, próza- és meseíró pályázatot a Debreceni Nagyerdőért Természetvédelmi és Kulturális Egyesület. Nyolcadik alkalommal rendezi meg az egyesület a különleges versenyt. A természetvédelmi-irodalmi pályázattal a 6-19 éves korosztályt célozzák meg. Idei újítás, hogy fotós kategóriába is külön címen jelentkezhetnek a gyerekek. A témaválasztás során az egyetlen megkötés, hogy a szövegek és képek kapcsolódjanak az erdőhöz, a környezethez, a hazai természethez.

2022-ben 816 szépirodalmi és 1016 természetfotós pályázatot küldtek be a fiatalok. A kategóriák első hat helyezettje értékes ajándékokkal lesz gazdagabb, a beérkezett pályaművekből pedig (az Agrárminisztérium támogatásával) a hagyománynak megfelelően, idén is színvonalas mesekönyv készül. A kötetből minden versenyző kap majd egy-egy példányt, és az erdei iskolákba is eljuttatják. Az egyesület támogatásával pedig bárki polcán ott díszeleghet majd. 
A verseny célja, hogy a fiatalok saját, személyes tapasztalataikat írják le a természetjárásról. „Idén külön kategóriaként már a fotós pályaműveket is várjuk a mesék és versek mellett. Ezeket Velünk élő természet gyerekszemmel címen, szintén három korcsoportban bíráljuk majd el” – árulta el Marincsák Ibolya, a Debreceni Nagyerdőért Természetvédelmi és Kulturális Egyesület elnöke, szervező. Hozzátette, a program évek óta tartó töretlen sikere abban rejlik, hogy „megunhatatlan” – a gyerekek a pályázattal együtt nőnek fel. 

A rendezvény szívügye Halász Judit Kossuth- és Jászai díjas színművésznőnek is, aki 2023-ban sem hagyja ki a színvonalas díjátadó-gálát, amelyet októberben rendeznek, a Vajdahunyad várában. Mind a fotós, mind a prózai és verses pályázatokat a http://www.nagyerdoertegyesulet.hu/  weboldalon várják. Jelentkezni az egész országból, sőt, a magyar tannyelvű, határmenti településekről is lehet!
A témaválasztás során az egyetlen megkötés, hogy a szövegek és képek kapcsolódjanak az erdőhöz, a környezethez, a hazai természethez. A beküldési határidő: augusztus 20. éjfél. 

Szigorítják az e-rollerekre vonatkozó szabályokat Bécsben

Elfogyott az osztrák főváros türelme, május 19-től csak a kijelölt mobilitási pontokon illetve parkolóhelyeken lehet letenni a közösségi e-rollereket. Nem lehet majd rollerrel behajtani kórházak, lakóövezetek környékére sem, és a Stephansplatzon, a Kärtner Straßén vagy a Naschmarkton is automatikusan leállnak majd a járművek. Szigorúbb lesz az ellenőrzés és a város azonnal elszállíttathatja a szabálytalanul lerakott rollereket.

Az osztrák főváros tavaly ősszel határozta el, hogy rendet vág a közösségi e-rollerek terén uralkodó káoszban és sokkal szigorúbb feltételeket szab az üzemeltetők számára. Egy uniós közbeszerzési pályázatot is kiírt, hogy kiválasszák azt a négy szolgáltatót, akik eleget tesznek az osztrák főváros elvárásainak. A pályázatra öt cég jelentkezett, így a nyertesek kihirdetése után a vesztes rögtön meg is támadta az eljárást. Mivel a bírósági ítéletig 2-3 hónap is eltelhet, Bécs úgy döntött, nem várja meg az ítéletet, hanem egyes szabályokat már május 19-től bevezet. Ezek az összes mostani közösségi e-roller-szolgáltatóra vonatkoznak.
Az egyik legfontosabb változás, hogy május 19-től kizárólag az erre kijelölt – pirossal felfestett – mobilitási pontokon lehet csak leparkolni a kölcsönrollereket. Ezek százméteres körzetében egyébként technikailag is lehetetlen lesz befejezni a kölcsönzést. Ha nincs mobilitási pont a közelben, akkor a rollert az autók számára kijelölt parkolóhelyen kell elhelyezni úgy, hogy minél kevesebb helyet foglaljon. Bécsben egyébként jelenleg városszerte mintegy 130 mobilitási pont van, ahol pontonként 8-10 rollert lehet szabályosan visszaadni. Ezek számát az év végére kétszázra szeretnék bővíteni, 2024-ben pedig további száz mobilitási pontot jelölnek még ki.

A szolgáltatóknak az app-okon keresztül lehetővé kell tenniük, hogy a város úgynevezett no-go-zónákat jelöljön ki, ahol a járművek automatikusan leállnak, illetve lesznek olyan helyek – például sétálóutcák –, ahol automatikusan lecsökken a sebességük. Ilyen no-go-zóna például a kórházak és lakóövezetek környéke, de nem lehet majd rollerrel behajtani a Bécsi Operaház környékére, a Stephansplatzra, a Grabenre, a Kärntner Straßéra, a Naschmarktra, az Albertina előtti térre, a Vorgartenmarktra, a Karmelitenmarktra és a Rabenhof környékére sem, az Innere Mariahilfer Straßén pedig automatikusan lelassul a roller.
A szabályok betartását a jövőben a közterület-felügyelők ellenőrzik, akik büntetést is kiszabhatnak, a szolgáltató pedig köteles azonnal megszüntetni a szabálytalanságot. A korábbiakkal ellentétben a város azonnal – előzetes eljárás nélkül – elszállíttathatja (a szolgáltató költségére) a szabálytalanul leparkolt rollert.

Rendelet készül az erdei ökoszisztémák védelmében

Már több mint száz éve, 1902 óta ünnepeljük május 10-én a Madarak és fák napját, melynek révén a természeti értékek életünkben betöltött jelentőségére emlékeztetünk, hangsúlyozva védelmük szükségességét. Az ünnep létrejöttének előzménye a mezőgazdaságra hasznos madarak védelme érdekében ugyanazon évben kötött Párizsi egyezmény, melynek kapcsán Chernel István ornitológus szervezte meg hazánkban az első ilyen jeles napot.

Az eltelt évszázad során sem vált indokolatlanná e témakör fontosságának hangsúlyozása, noha születtek nemzetközi egyezmények – mint a ramsari, a vizes élőhelyek és vízimadarak védelmében –, illetve uniós irányelvek is – mint a Natura 2000 területeket megalapozó madárvédelmi és élőhelyvédelmi irányelvek – e témában. Természeti értékeink azonban továbbra is veszélyben vannak. A helyzet javítására tett erőfeszítések során nyilvánvalóvá vált, hogy az önkéntes kötelezettségvállalások nem elegendők a természetvédelmi célok, ezen belül az ökoszisztémák helyreállítására vonatkozó célkitűzések eléréséhez.
A határozottabb fellépés érdekében az Európai Bizottság egy rendelet tervezetet készített elő, tehát kötelező erővel bíró jogszabály megalkotása a cél. E jogszabály feladata lesz, hogy az ökoszisztémák helyreállítására irányuló lépésekkel hozzájáruljon a biológiai sokféleség és a reziliens természet állapotának folyamatos, hosszú távú és tartós javulásához, elősegítse az uniós klíma célkitűzések elérését, illetve az EU nemzetközi kötelezettségvállalásainak teljesítését. A tervezett jogszabály szerint az eredmények mérhetők és nyomon követhetők lesznek.

A javaslat fáink megóvása érdekében kimondja, hogy a települési zöldfelületek és a lombkorona-borítás csökkenését meg kell állítani, valamint pontosan meghatározott célértékekkel még növelni is szükséges. A rendelet az erdei ökoszisztémákra is kiemelt figyelmet fordít, nem szűkítve le a biológiai sokféleségük növelését biztosító helyreállítási intézkedéseket a közösségi jelentőségű értékekre, hanem valamennyi természetes élőhelyre nagy hangsúlyt helyez.
Az uniós fellépés azonban nem elegendő egyéni szerepvállalásunk nélkül. Az Alaptörvény P) cikke is kimondja, hogy a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok a nemzet közös örökségét képezik, melyek védelme, fenntartása és megőrzése nem csupán az állam, hanem mindenki kötelessége. A madarak és fák védelme tekintetében ezért is nagyon fontos a környezeti nevelés, a megfelelő értékrend átadása, gyermekeink természetszeretetének megalapozása. Cél volna annak elérése, hogy a természet ismét mindenki életének meghatározó részévé váljon. Bár sokunknak sajnos nincs mindennapos közvetlen kapcsolata a természettel, mégis lényeges, hogy tudatosítsuk: létezésünk alapja és elengedhetetlen feltétele természeti értékeink olyan állapotban való megóvása, mellyel biztosítjuk a jelen és a jövő generáció életfeltételeit.