toptúra hírlevél 2023/19 – 2023. szeptember 11.

Botanicon Túra Klub gyermekeknek

A Botanicon Túra Klub őszi kirándulásokkal várja a természet iránt érdeklődő gyermekeket. Az erdei kirándulások során a természetben való helyes viselkedésre éppúgy felhívják a résztvevők figyelmét, mint az ott fellelhető gyógynövények, fák és állatok változatosságára. Terepi megfigyeléseket is végeznek, így a gyermekek a foglalkozás során a természetben jelen levő összefüggéseket is megismerhetik.

Az őszi túrák más-más útvonalon kerülnek megrendezésre, így a különböző tájak szépségeivel, jellegzetességeivel is megismerkedhetnek a gyermekek. A „Kirándulások gyerekeknek – Játékos természetismeret gyermekfelügyelettel” elnevezésű programsorozat keretein belül az idei első túra a Budai-hegységbe, Budapest XII. kerületének egyik magaslatára vezet. Nem teljesítménytúráról van szó, hanem terepi szemlélődésről, így kisebbek, vagy kiránduláshoz nem szokott gyermekek számára is könnyen teljesíthető a program. A kirándulás szülők nélkül zajlik, vagyis amíg a gyermekek a jó levegőn tanulnak és szórakoznak, addig a szülőknek négy óra szabadidő áll rendelkezésére. A kilenc éve működő Botanicon Kert Klub és Túra Klub népszerű környezeti nevelési programjai közül az őszi időszakban az erdő élővilágát mutatja be, ezen keresztül a természetjárás megszerettetését tűzte ki céljául.

Időpont: 2023. szeptember 24. vasárnap 14-18 óráig
Program: Nyárvégi kirándulás az Apáca-rétre:
Természettudományos séta sok megállóval és szemlélődéssel. Az erdő és a mező élővilága, állatnyom keresés, természetvédelmi alapismeretek, majd játszótéri program.
A kirándulás 14-18 óráig tart: 4 óra hasznos program a gyereknek, 4 óra szabadidő a szülőnek. A séta hossza kb. 4-5 km. A kirándulást 6-12 éves gyermekeknek ajánlják (a program szülők nélkül zajlik). Kiindulási és érkezési helyszín: Budapest XII. kerület.
Bővebb infók a kirándulásról és a szervezőről, egyéb természetismereti programjaikról a Botanicon Túra Klub honlapján olvashatók.

Klímakáosz és „a felforrás nyara”

A klímaválságról beszélt és a károsanyag-kibocsátás csökkentését, valamint a zöld fejlődés támogatását sürgette António Guterres ENSZ-főtitkár a jakartai Kelet-ázsiai csúcstalálkozón elmondott beszédében. A főtitkár a valaha mért legmelegebb három hónapos – június, július és augusztus – időszakot „a felforrás nyarának” nevezte, amely megmutatta, hogy nagyobb erőfeszítésekre és összefogásra van szükség az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

„Még elkerülhetjük a klímakáosz legszörnyűbb részét, de fogytán az időnk” – jelentette ki Guterres az ASEAN 10 tagországa (Fülöp-szigetek, Indonézia, Malajzia, Szingapúr, Thaiföld, Brunei, Vietnám, Laosz, Mianmar és Kambodzsa) valamint Dél-Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kína, Oroszország, India, Ausztrália és Új-Zéland vezető tisztviselőinek részvételével tartott jakartai csúcstalálkozón.
A főtitkár 2022-ben javaslatot tett az úgynevezett éghajlati szolidaritási paktum létrehozására, amelyben a nagy károsanyag-kibocsátó országok nagyobb erőfeszítéseket tesznek a kibocsátás csökkentésére, a gazdagabb országok pedig pénzügyi és technikai forrásokat mozgósítanak a feltörekvő gazdaságok támogatására. Guterres idén gyorsított ütemtervet is előterjesztett a szövetségnek, amely felszólítja a fejlett országokat, hogy legkorábban 2040-re, a feltörekvő gazdaságok pedig 2050-re érjék el a klímasemlegességet jelentő nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást.

Guterres dicsérte Indonéziát és Vietnamot, amelyek úttörő szerepet játszanak az igazságos energiaátalakítási partnerségek (JETP) kialakításába. A JETP keretében az Egyesült Államok és partnerei 20 milliárd dollárral segítik Indonéziát, a világ legnagyobb szénexportőrét az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében. A megállapodás értelmében Indonézia kötelezettséget vállal arra, hogy a nettó nulla kibocsátásra vonatkozó célját a tervezettnél tíz évvel korábban, már 2050-re teljesíti.

Kerékpárosbarát hétvége

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) szeptember 16-án és 17-én idén első alkalommal, országszerte Kerékpárosbarát hétvégét szervez, ahol nem csak biciklisbarát szolgáltatásokat vehetünk kedvezményesen igénybe, de a szövetség még fizet is azért, ha valaki kerékpáros túrát szervez.
A Kerékpárosbarát hétvégét az Európai Mobilitási Héten, azon belül is az autómentes hétvége időpontjában tartják. Ez pedig kiváló alkalom népszerűsíteni a kerékpározást és az egészséges, aktív időtöltést.

„A MAKETUSZ egyik legfontosabb küldetése, hogy minél szélesebb körben megszerettesse az emberekkel a szabadidős céllal történő bringázást. A Kerékpárosbarát hálózat és az ehhez kapcsolódó alkalmazás is ezt a célt szolgálja. Itt a bringások egy helyen, összegyűjtve megtalálhatják azokat a vendéglátóhelyeket és szálláshelyeket, amelyek kerékpárosbarát szemlélettel működnek. A szeptember 16-17-i hétvégén ezek a szolgáltatók különféle kedvezményeket  kínálnak az arra járó kerékpárosoknak, amit az ingyenesen letölthető Kerékpárosbarát alkalmazásban bárki meg tud nézni. A hétvége alatt több kerékpártúrát is szerveznek. ” – mondta Coates Ádám, a Kerékpárosbarát hálózat projektvezetője.
Kedvezmények és pénz a bicikliseknek: a kerékpározás ezen a hétvégén nem csak aktív időtöltéssel, de rengeteg kedvezménnyel is jár majd, sőt, a csoportos túrát szervezők pénzt is kapnak egy-egy megvalósult eseményért.

A Kerékpárosbarát applikáció immár több mint hétszáz szolgáltatót tartalmaz, akik mind megfelelnek a Kerékpárosbarát hálózat kritérium rendszerének, tehát többek között van szervizkészletük, biztosítják a biztonságos kerékpártárolást, az ingyenes kulacstöltési lehetőséget vagy például hotel és panzió esetében lehetőség van egyéjszakás szállásfoglalásra is. A szolgáltatók közül reményeink szerint több százan kínálnak majd erre a hétvégére extra kedvezményeket a bringásoknak: van aki például egy ingyen üdítővel várja a vendégeket, vagy külön a bringásoknak kínál egy ételt, vagy kedvezményt ad az áraiból a kerékpárral érkezőknek. De arra is buzdítanak mindenkit, hogy szervezzen saját kerékpártúrát a hétvégére, hiszen ezért most pénz is jár. A feltételekről a tekerjazoldbe.hu oldalon lehet bővebben tájékozódni, akár nettó hatvanezer forint is jár egy minimum 26 fő részére szervezett bringatúráért.
Ezek a túrák általában 25-40 fősek és 25-30 kilométeres távot kell letekerni, és minimális szintemelkedéssel kell csak megbirkózni az útvonalban. A tekerjazoldbe.hu oldalon keresztül lehet jelentkezni a túrákra, és itt lehet túraszervezőként is regisztrálni és eseményt létrehozni.