toptúra hírlevél 2023/20 – 2023. szeptember 25.

Dedikálás és könyvvásár a Kornétás Kiadó standján

A toptura.hu kiadója minden kedves Olvasót szeretettel vár a 28. Nemzetközi Könyvfesztiválon. A fesztivál ideje alatt a Kornétás Kiadó valamennyi kiállított könyve kedvezményesen vásárolható meg. Legyen Ön is az olvasónk és a vendégünk! Helyszín: Millenáris park (1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.) A Kornétás Kiadó az Üvegcsarnok D20 standján állít ki.

A Kornétás Kiadó szerzőinek dedikálásai:
szeptember 29. (péntek)

11-12 óráig Gillich István: Apiterápia (A méhtermékek gyógyhatása)
13-14 óráig bikafalvi Máthé László Zoltán: Az igazi Orion (Gyártörténet)
14-15 óráig Simonyi Mária Helena: Örökzöldek (Aforizmák a szerelemről)
15-16 óráig Szilvai Matild: Textíliák, festmények, grafikák (Album)

szeptember 30. (szombat)
11-12 óráig Fohl Ferenc – Farkas Csaba: Halhatatlanság (Festmények és versek – album)
13-14 óráig Pusztay Sándor: Colman von Keviczky (Az intergalaktikus űrkutató)
14-15 óráig Timár Gábor: A becsület ára (Történelmi regény)
október 1. (vasárnap)
11-12 óráig Szalontai Kriszta: 100 kedvenc gyógynövényünk (Gyűjthető és termeszthető gyógyfüvek)

Nyitva tartás:
Szeptember 28. (csütörtök): 12-20 óra
Szeptember 29-30. (péntek, szombat): 10-19 óra
Október 1. (vasárnap): 10-18 óra

Norvégia első lombkoronasétánya

A Fyresvatn-tónál található Hamaren Parkban 3,5 kilométer hosszan kanyarog a fenyőcsúcsok között Norvégia első lombkoronasétánya. A szigeteiről és fjordjairól ismert Telemark régióban található Treetop Walkway lombkorona sétány az első ilyen jellegű Norvégiában, amit a Hamaren Activity Parkban építettek fel.

A park már jól ismert a túrázás és a kerékpározás szerelmesei között. Az idén nyár elején átadott  lombkoronasétány a Fyresvatn-tó mellett található, amit gyönyörű fenyőerdő és egy izgalmas sziklaalakzat, a Klokkarhamaren veszi körül.
A „lebegő” sétány teljes útvonala körülbelül 3,5 kilométer hosszú, 15 méter magasan kanyarog a fák között és körülbelül 1-1,5 óra alatt járható be. A fokozatosan emelkedő sétány végén egy 60 méter magas kör alakú kilátó áll, ahonnan 360 fokos kilátás nyílik a fenyőerdőre, a tiszta tavakra és a természeti tájat alkotó sziklaképződményekre. A tó egyébként közel 50 négyzetkilométer kiterjedésű és 377 méteres mélységével Norvégia ötödik legmélyebb tava.

Az ösvényen számos információs tábláról lehet tájékozódni a helyi növény- és állatvilágról, a különböző fafajokról és a terület történetéről. A fából készült sétány szerkezetét gondosan tervezték a hegy görbületére reagálva, néha követi a hegy gerinceit és lejtőit, néha pedig kihajlik, nézőpontokat és drámai eséseket hozva létre, ahol a látogatók érezhetik a szelet a fák tetején.
Az univerzálisan kialakított, enyhe lejtős sétaút gyalogosok, kerékpárosok, babakocsisok és kerekesszékesek számára is alkalmas. így minden embernek megadja a szenzációs érzést a fák tetején sétálva.

XXIV. Mihály-napi Lovas- és Pásztortalálkozó

A nagy múltú hagyományőrző találkozó idén szeptember 30-án szombaton, immár 24. alkalommal kerül megrendezésre Csákváron. A Mihály-napi Lovas- és Pásztortalálkozón minden ott van, ami a magyar vidék velejárója. Többek között számtalan ló, lovasversenyek, bemutatók, kézműves vásár, változatos gyerekprogramok, népi játékok kicsiknek és nagyoknak, és természetesen megannyi kulturális program.

PROGRAMOK:
Fogathajtás: pónifogat-, kettesfogat-, vadászhajtás, gyerek fogathajtás
Lovas- és gulyásprogramok: ügyességi játékok, csikósbemutató, lovasvágta a réten, kolomp és ostorkiállítás, pásztorkutya szépségverseny
Gasztronómiai kínálat: natúrparki főzőverseny, kolbászsütés, kóstolási lehetőség a Móri borvidék boraiból, Zámolyi sörök, büfé, szürkemarha húsból készült pásztorétel-különlegességek
Gyerekprogramok: népi játékok, bála ugrálóvár
Kulturális programok: kézműves kirakodóvásár, pásztorkutya szépségverseny, néptáncbemutatók, népzenei előadások, Geszner-park látogatás szakvezetéssel
Környezettudatosság: repohár, szelektív hulladékszigetek, komposztálható evőeszközök, papírtányérok, vásári tarisznya

A pásztorkutya szépségversenyre nevezni a helyszínen lehet majd.
A főzőversenyre regisztráció a provertes@provertes.hu email címen adható le.
A rendezvény helyszíne Csákváron a Csikóakol (az alábbi linken elérhető a pontos helyszín):
https://maps.app.goo.gl/cMuWBGqXRwQHe42V8
Bővebb információk a rendezvényről és a szervezőről: Pro Vértes Nonprofit Zrt. www.provertes.hu