toptúra hírlevél 2023/24 – 2023. november 20.

Jön a síszezon!

Októberben megkezdődött a szlovák síparadicsomok bérleteinek előértékesítése, november közepén pedig hóágyúzni kezdtek Jasnán és a Magas-Tátrában. A síközpontok kihasználták az alacsonyabb léghőmérsékletet, és a hóágyúk elkezdték termelni az első hóhalmokat. November közepén indult Jasnáról, a Chopok-hegy északi és déli oldalán kb. 1300 méter magasságból havazás, ahol 180 hóágyú volt akcióban. Nemsokára megkezdődhet a síszezon Szlovákiában!

Megvan a hátter, és továbbra is Jasnában készülünk a világsíkupára. Jasnán különös figyelmet fordítanak arra a lejtőre, ahol 2024. január 20-21-én rendezik a világkupaversenyeket. Ott a kezdetektől fogva nagyobb mennyiségű vízzel készítik a havat, hogy az aljzat a lehető legkompaktabb legyen.

A hóágyúzás a Magas-Tátrában is elindult. Hétfőn éjfélkor kezdték a hóágyúzást, a körülmények lehetővé tették, hogy a Kálnai-tótól a Start első ágaként megkezdték a hóágyúzást. Körülbelül 8 órán keresztül fújták a havat, és 50 hóágyúzási pont működött. A hóágyúzás minden üdülőhelyen folytatódik az aktuális időjárási viszonyoknak megfelelően. A síközpontok tájékoztattak, hogy a 2023/24-es síszezont december 2-án Jasnán, december 9-én Csorbatón és december 16-án Tátralomnicon szeretnék megnyitni.

A síbérletek előértékesítése október 30-án kezdődött a www.gopass.travel oldalon, ahol a síelők rugalmas áron vásárolhatnak síbérleteket a szezon egyes napjaira. Az aktív síelők számára a legelőnyösebb síelést továbbra is a PREMIUM Smart Season Pass garantálja, amely 4 ország 10 üdülőhelyén több mint 200 km pályát kínál. A TMR szállodákban elszállásolt Jasná és Magas-Tátra hegyi üdülőhelyek minden látogatója számára vonzó előny áll rendelkezésre – minden éjszakára síbérletet/felvonójegyet, valamint belépési lehetőséget kapnak a Tatralandia és Bešeňová vízi parkokba.

Fuss az erdész szemével!

Terepfutók figyelem! Itt a legújabb „Fuss az erdész szemével!” kihívás. A sorozat 10. és egyben idei utolsó kihívása, októbertől egészen december 31-ig teljesíthető. A terepfutás rajongói ismét egy körtúrán mérettethetik meg magukat, aminek ezúttal a kezdő- és egyben végpontja Nagykovácsiban található. A sorozat aktuális kihívása ismét a Pilisi Parkerdőbe, a Budai-hegység szívének különleges helyszínére vezet.

A Nagykovácsi Tisza István térről induló és majd oda visszaérkező körtúra, a Szénások Európa Diplomás területére visz, ahol olyan egyedülálló növényfajok találhatók, mint a pilisi len, ami kizárólag egyedül itt él.
Az útvonal 11 kilométer hossza, a mintegy 320 méteres szintkülönbséggel kellő kihívást kínál kezdő és haladó futóknak egyaránt. A futók útjuk első felében a Nagy-Kopasz hegy északi oldalát érintik majd, ahol főleg zárt cseres, tölgyes erdőkön haladnak át. Az idei utolsó kihívás útvonala szinte végig a Budai Tájvédelmi Körzeten belül található, a sportolók védett és fokozottan védetten területen is áthaladnak majd, ezen utóbbinál különösen fontos, hogy a kijelölt turista útvonalakról és tanösvényekről letérni nem szabad.

A „Fuss az erdész szemével!” sorozat az Országos Erdészeti Egyesület Erdei Sportok Szakosztály „Sportolj tudatosan az erdőben!” nevű programsorozatának része, célja pedig, hogy az outdoor tevékenységek kedvelői sportolás közben olyan érdekességeket figyeljenek meg és összefüggéseket vegyenek észre, amik révén jobban megismerhetik sporttevékenységük környezetét, az erdei élővilágot.
A Nagy-Szénás tetejéről tiszta időben jól látható a Pilis-tető, a Budai-hegység java része, és a Zsámbéki-medence is. Amennyiben a kihívás teljesítői az Országos Erdészeti Egyesület nyereményjátékában is részt kívánnak venni, úgy ezt a panorámát szükséges megörökíteniük és megküldeniük az erdeisportok@oee.hu e-mail címre.
A részletes ismertető és a letölthető track a https://oee.hu/sportolj-tudatosan-az-erdoben linken érhető el.

Földön túli növénytermesztés

A hosszú űrutazásokhoz sok akadályt kell még leküzdenie az emberiségnek. Ezek egyike a személyzet táplálása. Hiszen a NASA hosszabb missziói a Holdra vagy akár a Marsra hetekig, hónapokig, de akár évekig is tarthatnak, és nem mindegy, mit esznek közben az űrhajósok. Ezért a kutatók azon dolgoznak, hogy rátaláljanak a megfelelő technológiára az űrbeli növénytermesztéshez anélkül, hogy az túl sok energiát vagy eszközt kívánna.

Jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson előre csomagolt élelmiszereket kapnak. Ezeket a készleteket folyamatosan pótolni kell, arról nem is beszélve, hogy az idő múlásával a minőségük és a tápanyagtartalmuk is romlik. Az első lépés ebben a kutatásban megtalálni azt a növényt, mely a legideálisabb jelölt. 2015-ben a NASA a miami-i Fairchild Botanikus Kerttel közösen elindította a „Földön túli növénytermesztés” projektet.
A NASA azt is vizsgálta, hogy mely létesítmények alkalmasak a jövőbeli mikrogravitációs kertek befogadására. Az egyik ilyen rendszer a „zöldségtermesztő rendszer”, mely egy egyszerű, alacsony energiaigényű kamra hat növény számára. A magokat szövetpárnácskán nevelik, melyet a személyzet felügyel és öntöz, hasonlóan ahhoz, ahogy egy kertben tenné a Földön.

A másik rendszer a „passzív űrbéli tápanyagellátó rendszer”, melynél a szövetpárnák helyett olyan növénytartóba kerülnek a magok, mely önműködően biztosítja számukra a vizet és a tápanyagokat. Az „továbbfejlesztett növényélőhely” egy teljesen automatizált eszköz, melyben tanulmányozni lehet a növények fejlődését, és csak minimális emberi felügyeletet igényel.
Az űrállomáson egy sor kísérletet folytattak ázsiai salátával különféle megvilágítás alatt, majd megvizsgálták a terméshozamot, tápanyagtartalmat és a mikrobiológiai szinteket. Emellett a salátaleveleket összehasonlították a Földön termesztett társaikkal is, és az űrállomás személyzete értékelte azok ízét, textúráját és más tulajdonságaikat is.
A Plant Habitat-04 kísérlet során chili paprikát termesztettek, és vizsgálták a növény-mikroba kölcsönhatásokat, valamint itt is értékelték az ízt és a textúrát. A kísérlet megmutatta, hogy az űrbeli növénytermesztés jó úton halad, és a tapasztalatokat a kutatók más növények termesztésénél is fel tudják majd használni.