toptúra hírlevél 2023/6 – 2023. március 13.

Barlangleső geotúra az Ördög-árokban

Ebben az időszakban évek óta a Föld belseje felé irányul figyelmünk: március a barlangok hónapja. Ha a felszín alá nézünk, egy különleges, sötétbe burkolózott világot fedezhetünk fel. Ezt általában különleges vezetett túrák, vetítések, családi programok teszik még izgalmasabbá. Ez az év viszont csak egyéni akciókat tesz lehetővé, és még a leglátványosabb barlangok egy része is zárva tart. Nemzeti ünnepünkön, március 15-én (szerda) a barlangok valóságos paradicsomának kapuja nyílik meg, mely a vadregényes Kő-árokba és Ördög-árokba vezet.

A geotúra különlegessége, hogy nyomvonalának jó része időszakos patakmederben halad, nem érintve ember által kialakított ösvényt. Csesznek felől a a Kő-árok és az Ördög-árok hihetetlenül vadregényes, mély és keskeny kanyonszerű útvonalán haladunk végig. Az összesen 13 km hosszú szurdok-járás felejthetetlen élmény. Az „Idő országútján” járva vallatóra fogjuk a lábunk előtt heverő apró kavicsokat és tisztelettel fordítjuk le a magunk nyelvére a fölénk magasodó, és a mederbe zuhant sziklaóriások kőbe vésett üzenetét. Általuk elevenednek meg a magunk mögött hagyott 200 millió év tengerelöntései, a hullámok ostromolta sziklás tengerpartok világa, a kavicsteregető folyók által töltögetett sziget, a mélyben növekvő barlang-üregek, és a mai időszakos vízmosás ősének elszánt küzdelmei az emelkedő térszínnel. Az emberiség földtörténeti mércével mérve fiatal pillanatát, a bauxit és barnaszén bányászat letűnt világát is számos tárgyi emlék képviseli a szurdokban és környékén. A barlangos felhozatal is pazar: a két völgy teljes hosszában mintegy 50 db kisebb-nagyobb barlangüreget tár fel, melyek közül a leglátványosabba, a túra csúcspontját képező Sürü-hegyi Ördög-likba az Ördög-gát leküzdése előtt mi is bebújunk. A völgy legjobban karsztosodott részén kialakult, kevesek által ismert, összetett fejlődésű, három szintes barlang igazi csemege természetjáróknak, barlangászoknak és földtani szakembereknek egyaránt!

Program neve: Barlangleső geotúra az Ördög-árokban
Találkozás: Csesznek, ingyenes parkoló (Tarack-köznél) GPS: 47.350214, 17.887552
Időpont: 2023. március 15. (szerda) 9:00 óra
Táv, idő: 13 km, 8 óra
Jelentkezés: Sárdy Julianna +36 30 491 0061, e-mail: sardyjulia@bfnp.hu – a túra előtti nap 16:00 óráig
Min. létszám: 10 fő, maximum 15 fő
Felszerelés: Időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló), innivaló, ennivaló.
Javasolt: fényképezőgép, távcső, zseblámpa
Részvételi díj: 2000 Ft/felnőtt; 1000 Ft/gyerek

Jövőre belépési engedéllyel utazhatunk Nagy-Britanniába

Jövőre belépési engedélyt kell kiváltaniuk azoknak a beutazóknak is, akik jelenleg vízum nélkül utazhatnak Nagy-Britanniába – közölte a brit belügyminisztérium. Ez nem vonatkozik a letelepedési engedéllyel Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárokra. London már a Brexit után jelezte, hogy idővel a látogatási, turisztikai céllal rövid időre érkezőknek is szükségük lesz belépési engedélyre, köztük azoknak is, akik jelenleg vízum nélkül utazhatnak be az országba.

Nagy-Britannia három éve kilépett az Európai Unióból. A konzervatív párti brit kormány az uniós tagság megszűnése (Brexit) utáni 11 hónapos átmeneti időszak lejártával az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kiléptette az országot, mivel nem kívánta teljesíteni azokat a feltételeket – mindenekelőtt az EU-munkavállalók szabad nagy-britanniai letelepedésének és munkavállalásának jogát -, amelyek ezekhez az integrációs szerveződésekhez elválaszthatatlanul kötődnek.
A brit belügyminisztérium által ismertetett részletek szerint az elektronikus beutazási engedély (Electronic Travel Authorisation, ETA) nevű online dokumentumot először – már idén októbertől – a katari állampolgároknak kell kiváltaniuk. Jövő februártól Bahrein, Jordánia, Kuvait, Omán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek állampolgárainak is szükségük lesz az ETA-ra ahhoz, hogy Nagy-Britanniába utazhassanak, és a brit kormány 2024 végéig az összes többi olyan ország esetében is bevezeti ezt a rendszert, amelynek állampolgárai jelenleg vízummentesen léphetnek be Nagy-Britanniába.

Jóllehet az Európából, Amerikából és Ausztráliából érkezőknek jelenleg semmilyen engedélyért nem kell folyamodniuk, ha Nagy-Britanniába akarnak látogatni, ez azonban az ő esetükben is megváltozik az ETA-rendszer meghonosításával. Az ETA kiváltásával hat hónapig lehet Nagy-Britanniában tartózkodni turizmus, családtagok és barátok meglátogatása, üzleti utazás, illetve tanulmányok folytatása céljából. Az engedélyt a mobileszközökre letölthető UK ETA alkalmazással, vagy a brit kormány honlapján lehet kérelmezni. Az ETA kiváltásának díjáról a londoni belügyi tárca később ad tájékoztatást.
Ugyanakkor nem kell kiváltaniuk az ETA-t azoknak, akik állandó letelepedési engedéllyel élnek Nagy-Britanniában vagy Írországban. Közéjük tartoznak azok az EU-állampolgárok, akik 2020 végéig, a Brexit utáni 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek Nagy-Britanniában, és megszerezték az ehhez szükséges, meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyt (EU Settled Status). 

Változatos turisztikai célpontok Észak-Kelet Magyarországon

Magyarország észak-keleti részén az épített örökségek mellett számtalan erdei turisztikai célpont várja a természetjárókat. Az állami erdőgazdaság kiemelt figyelmet fordít a fenntartható erdőgazdálkodásra, az őshonos fafajokra, valamint folyamatosan fejleszti turisztikai szolgáltatásait. A Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyékben több mint 60 ezer hektár állami tulajdonú területet kezelő NYÍRERDŐ Zrt. erdei megannyi élményt kínálnak minden korosztály számára. Nyíregyházán a település tüdejeként ismert Sóstói-erdő, a debreceniek által a város zöld koronájaként számon tartott Nagyerdő, a vadregényes Baktai-erdő vagy a dámbikákról világhírűvé vált Gúthi-erdő – csak néhány a megismerésre érdemes terület közül.

A NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. az elmúlt 5 évben, 880 ezer csemete elültetésével, több mint 126 hektár erdő telepítését fejezte be. A Társaság a városok környékén, esőbeállókkal, padokkal, szalonnasütő-helyekkel, körszínekkel és tanösvényekkel gazdagított parkerdőket tart fenn, illetve számos pihenőcentrumot, játszóteret, erdei tornapályát alakított ki. Működési területén összesen 55 kilométer túraútvonal várja a természetjárókat. A térségben élő emberek mindennapjaiban az erdő és az erdőgazdálkodás jelentős szerepet tölt be.

A NYÍRERDŐ Zrt. által fenntartott erdők változatos turisztikai célpontok a természetjárók számára. A vidék a maga egyszerű szépségével, a helyi emberek közvetlenségével, örök emléket nyújt az ideérkezőknek, akik számos kulturális, gasztronómiai és természeti élménnyel gazdagodhatnak látogatásuk során. A kezelt erdők több mint egyharmada része a hazai és nemzetközi természetvédelmi területek hálózatának. Működési területén fekszik a Hortobágyi Nemzeti Park, három tájvédelmi körzet, öt természetvédelmi terület, és jó néhány helyi jelentőségű védett terület. Nem véletlen, hogy a kimagaslóan jelentős természeti értékeket hordozó hazai erdőrezervátumok sorából hármat a Zrt. kezel.
Látogasson el Ön is Észak-Kelet Magyarországra! Bővebb infók: https://nyirerdo.hu