toptúra hírlevél 2024/1 – 2024. január 8.

A világörökség a kortárs művészettel találkozik

Az első alkalommal megrendezésre kerülő maltabiennale.art lesz a tervek szerint 2024 legmeghatározóbb kulturális eseménye Máltán. 23 nemzet 80 művésze – köztük 24 máltai – és több mint 20 tematikus pavilon (melyek Máltán és Gozón 21 történelmi helyszínen kerülnek kialakításra) biztosítja, hogy ez a nemzetközi kortárs művészeti fesztivál a művészi kreativitás központjává tegye Máltát 2024. március és május között.

Az első máltai biennálé vezér tematikája a Földközi-tenger. A biennálé alcíme „white sea olive groves” a fehér-tengeri olajfaligetek a régió állandó békekeresésére reflektálnak, mely a jelen korban is éppoly aktuális. A fesztivál küldetése három célt fogalmaz meg. Elsőként egy dialógust a múlt és a jelen között, másodsorban a történelem és a kortárs művészet között, illetve harmadik célként azt, hogy miként lehet a múltat úgy bemutatni, hogy segítsen a jelen és a jövő jobb megértésében. 
A szigetország évszázadok során számos művészt látott vendégül. Caravaggio, Preti, Favray, Laparelli, Glormu Cassar, kik a saját korukban éppúgy kortársak voltak, mint most Pasmore, Barry vagy Renzo Piano.

A biennálé négy művészeti téma köré épül: a Matri-Archive, amely a régióban élő nőket kutatja; a posztkolonializmus, amely a Földközi-tenger térségének mindig aktuális témája; maga a Földközi-tenger; valamint a kalózkodás és annak jelenlegi jelentése. Minden témát több helyszínhez társítanak, amelyek mind releváns módon kapcsolódnak az adott témához.
A fesztivál minden bizonnyal Máltát is felveszi a nemzetközi kulturális eseménynaptárba, ezt a törekvést mondhatni már el is érték, ha figyelembe vesszük, hogy a biennáléra már több mint 2500 művészeti pályázat érkezett több mint 100 országból. A szigorúan vett szakmai kezdeményezések mellett számos közönség program is megrendezésre kerül, minden korosztály számára, melyek keretén belül a biennálé ideje alatt workshopokat, beszélgetéseket és konferenciákat tartanak. Részletes program: www.maltabiennale.art  

2,5 millió facsemetét ültetett a Pilisi Parkerdő

A Pilisi Parkerdő saját erdőfelújítások és erdőtelepítések, valamint megbízásos munkák során 2023-ban 2,5 millió facsemete ültetésével erősítette és gyarapította Budapest, illetve tágabb környékének legfontosabb klímavédelmi és rekreációs zöld infrastruktúráját, az erdőket. Idén a Parkerdő életében ezen kívül nagy szerepet kapott a Városierdő-fejlesztési Program, valamint jó eredményeket mutatott az Erdőbarát Rendezvény program.

A Parkerdő két éve indította el Erdőbarát Rendezvény programját, amelyhez olyan szervezők, vállalkozások csatlakozhatnak, akik erdei programokat, túrákat, különféle versenyeket, illetve kulturális rendezvényeket kínálnak az érdeklődők számára.
„Az Erdőbarát Rendezvény program egy szép és működő megállapodás a Parkerdő és mindazok között, akik üzleti tevékenységként szerveznek az általunk kezelt erdőkben programokat. A szervezők a megállapodással elfogadják a mi öt pontban összefoglalt „Erdőbarát Rendezvény kritériumunkat”, másrészt úgynevezett közösségi erdőfenntartási hozzájárulást fizetnek. Mi pedig segítünk nekik a programokat sikeresebbé tenni kommunikációs eszközeinkkel. Az erdők egyre növekvő látogatottsága, s az ezzel járó növekvő terhelés mellett ilyen együttműködésekkel tudjuk fenntarthatóbbá tenni erdők és emberek kapcsolatát.” – foglalta össze Reinitz Gábor.

A Pilisi Parkerdő 2023-ban saját gazdálkodásából származó költségvetéséből mintegy 450 millió forintot fordított annak az erdei turisztikai infrastruktúrának a fenntartására, amelyet többek között az Erdőbarát Rendezvényeken résztvevők is használnak. Az Erdőbarát Rendezvény program keretében a közösségi erdőfenntartási hozzájárulásokból a Parkerdő 2022-ban 9,3 millió, 2023-ban pedig már 11,6 millió forint bevételre tett szert. Ezt az összeget többek között erdei pihenőhelyek felújítására-karbantartására, a Mogyoró-hegyi erdei iskola közelében kialakított új tanösvényre, de főképp szemétszedésre és a közjóléti-turisztikai infrastruktúra karbantartására fordította.
A Pilisi Parkerdő 2023-ban az általa kezelt erdőkben mintegy 145 hektárt érintően végzett erdősítést. A munkálatok során az erdészek összesen 716 ezer db facsemetét ültettek el és 13.750 kg cser és kocsánytalan tölgy makkot vetettek. Emellett a Parkerdő az erdők természetes úton történő megújítása során az idei évben mintegy 250 hektáron többszázezer természetes úton kelt tölgy és cser magonc növekedését segítette, valamint 39 hektár új erdő telepítésére is sor került, összesen 124 ezer db csemete elültetése, és 11.100 kg cser makk vetése mellett. A Pilis Parkerdő ezen felül vállalkozási tevékenység keretei között az ország több pontján hajtott végre növénytelepítéseket, melynek mértéke mintegy másfél millió darab fásszárú (különböző, zömmel őshonos cserje- és fafajok) növényre tehető.

Világkörüli luxusút vonattal

A luxus vasúti utak iránt növekvő igények motiválták a különleges utazás, a Railbrookers szervezőit. A közel három hónapig tartó út során a résztvevők a világ legfényűzőbb vonatain utazhatnak privát kabinokban. Útközben rengeteg csodálatos természeti képződményt, UNESCO világörökségi helyszíneket és húsz mesés várost láthatnak az utazók. Természetesen a luxusszállodák sem maradnak ki a programból: a különféle városnézések miatt több éjszakát is hotelekben töltenek el a vonatokon való éjszakázás helyett.

Vancouverből indulva a Rocky Mountaineer névre keresztelt, üvegkupolás vonattal három napon át tart az utazás a Sziklás-hegységen, Lake Louise-on és a Banff Nemzeti Parkon keresztül. Ezután légi úton Edinburgh következik, ahonnan egy egyhetes túra veszi kezdetét a Belmond Royal Scotsman fedélzetén.
Egy pár napos londoni tartózkodást a Párizsból Velencébe tartó utazás követ a Velence Simplon-Orient-Express fedélzetén, majd a Tádzs Mahal megtekintésére nyílik lehetőség a Delhiből Mumbaiba közlekedő The Maharajas Expresszen töltött hat éjszakának köszönhetően.

Isztambulból indul útnak a Golden Eagle Danube Express, amely Bulgárián és Románián áthaladva jut el Magyarországra. Mielőtt Budapestre érkeznének éjszakára a résztvevők, megismerkedhetnek Kecskemét városával és lovasbemutatón vehetnek részt Lajosmizsén.
A luxusutazók Budapestről repülővel érik el a Kruger Nemzeti Parkot a Dél-afrikai Köztársaságban, ahonnan pár nap után a Rovos Rail fedélzetén három napon át utazhatnak Pretoriából Fokvárosba. Innen már csupán Szingapúrba repülnek, ahol az Eastern & Oriental Expressen töltenek el pár éjszakát.
A világkörüli utazásnak borsos ára van. A közel három hónapos útra szóló jegy ára (amely tartalmazza a szállodai elhelyezéseket, transzfereket, a repülőjegyeket, belépőjegyeket és az étkezések egy részét) 90.099 font, ami nagyjából 39 millió forintnak felel meg.