toptúra hírlevél 2024/13 – Pozsonyi kirándulás

Májusban élmények sokasága várja a látogatókat Pozsonyban

Pozsony városa május hónap folyamán élmények sokaságát kínálja az idelátogatóknak. A gyönyörű helyszíneken és panorámán kívül – amelyek éppen ebben az időszakban biztosítanak különleges hangulatot – nagyon sok rendezvény várja Önt. Pozsony lesz a házigazdája a nemzetközi STARMUS tudományos fesztiválnak, de sok további olyan rendezvény is megrendezésre kerül, amelyek segítenek abban, hogy Ön megismerhesse a helyi kultúrát és hagyományokat.

Május 12-17. között Pozsony lesz a házigazdája annak a méltán rangos fesztiválnak, amelynek védnökei Garik Israelian asztrofizikus, és a világhírű Queen együttes gitárosa, Brian May, aki szintén doktorátusi címet szerzett az asztrofizika tudományágában. A STARMUS a legnagyobb világszintű tudományos, zenei és egyéb művészeteket magában foglaló fesztivál, amely a legélesebb elméket és a legtehetségesebb művészeket fogja össze, akiknek közös célja a tudomány és a fejlődés népszerűsítése ezek kombinációjának segítségével. A rendezvény küldetése az, hogy inspirálja az elkövetkező generáció felfedezőit, hogy feltárják korunk legnagyobb kérdéseit. A STARMUS fesztivál hetedik évfolyamának központi témája a „STARMUS Earth, a bolygónk jövője“ alcímet viseli, és témája a Föld bolygó iránti tiszteletadás lesz.
A Kis-Kárpátok borászai május 24.-25. között nyitják meg pincéiket, de egyúttal kiváló alkalmat biztosítanak arra, hogy a látogatók megkóstolhassák a tavalyi évi borokat a napernyők hűsítő árnyékában vagy a kertekben. A Kis-Kárpátok szőlőskertjei éppen ebben az időszakban a leggyönyörűbbek.
A Szent Orbán napi hagyományos pincenyitás 16. évfolyama összekapcsolódik a kis-kárpátoki borkörút szezonnyitójával, melynek keretében több mint 100 pince kínálja borait Dévénytől kezdve Récse, Vajnory, Svaty Jur, Pezinok, Modra és Senkvice pincéin keresztül egészen Dolany-ig. A nyitott pincék a Kis-Kárpátok borvidékén található 20 községben és városban tekinthetőek meg.
Azok a borok, amelyeket még fiatal borként kóstolgattunk az érés idején, ebben az időszakban már készen vannak, és ezek potenciálját az üveg rejti. Több közülük már díjat is kapott a folyamatosan zajló tavaszi borkiállítások során. A májusi pincenyitás keretében kerül átadásra a Kis-kárpátoki borkörút Év bortermelője díj is, miközben a győztes borokat közvetlenül a győztes borászoknál lehet majd megkóstolni.

Idén is felkereshetőek az érdekes történeteket rejtő parkok és kertek, amelyek június első hétvégéje során kerülnek megnyitásra a látogatók számára a Nyitott parkok és kertek hétvégéjén.
A legújabb parkok és kertek május 31. (péntek) – június 2. (vasárnap) között kerülnek megnyitásra. Az idei év témája az „Öt érzék a kertben“ megnevezést viseli.
A kertkultúra-fesztivál célja az, hogy bemutassa a parkokat és kerteket, illetve ezeknek az emberekre gyakorolt hatását. A szlovák rendezvény az Európai Tanács és a Francia Köztársaság Kulturális Minisztériuma által indított kezdeményezés részét képezi, amely a „Rendez-vous aux jardins“ címet viseli.

Május a szerelem hónapja. És hol lehet romantikusabb estét elképzelni, mint közvetlenül a Duna partján? Hangolódjon rá a Duna hullámaira a párjával vagy a barátaival, és töltsön el egy kellemes estét május 28-án a folyó és a zene hullámain: a hangulatról az élőzene és Pozsony varázslatos panorámája gondoskodik. Merüljön el a kivilágított építészeti emlékek magával ragadó hangulatában, amikor a város sebessége lelassul, és ennek fényei visszaverődnek a víz hullámairól. Fedezze fel, hogy milyen varázslatos az esti fények által megvilágított Pozsony. Élvezze a romantikus hajóutat annak magával ragadó panorámájával.