toptúra hírlevél 2025/4 – 2025. február 5.

Látványos turisztikai- és gasztro kiállítás Pozsonyban

Nagy érdeklődés mellett nyitotta meg kapuit január 30-án a pozsonyi Incheba vásárvárosban az idei Slovakiatour szakvásár, amelyet a rendezők a korábbi évekhez hasonlóan, a Danubius Gastro vásárral kötöttek egybe. A kiállítással, bemutatókkal,  szakácsversennyel összekapcsolt vásáron 25 ország több mint száz kiállítója vett részt.

Bővülő turisztikai kínálat
A népszerű  Slovakiatour turisztikai vásár kiállítói bemutatták – amint megnyitójában Dusan Keketi turisztikai és sportminiszter elmondta –,  Szlovákia különböző régióinak természeti szépségeit, történelmi látnivalóit, idegenforgalmi újdonságait, miközben a jelen levő  utazási irodák népszerűsítették a határhoz közeli és a távolabbi országok érdekes, vagy éppen egzotikus utazásait is.  A február 1-ig nyitva tartó rendezvény megfelelő lehetőségeket kínált az érdeklődők utazási élményeihez, a családi, baráti vagy egyéni kikapcsolódáshoz és az aktív pihenéshez egyaránt.

Az idei év különlegességét az adta, hogy elsősorban a hazai utazási, üdülési kedv fokozására az összes szlovák régió bemutatkozott (Pozsony, Besztercebánya, Kassa, Trencsén, Nyitra, Nagyszombat, Zsolna és az Észak-keleti turisztikai régió), ezáltal  lehetőséget  teremtettek a szlovák turisztikai kínálat teljes körű bemutatására, amelyeket gazdag programok kísértek, tele folklórral, versenyekkel, kóstolókkal és szórakozással. Érdekességként a szlovák turizmus kínálatának részeként a Szlovák Köztársaság erdei és katonai birtokainak turisztikai és szabadidős lehetőségeit is bemutatták, ahol az érdeklődők a Zbojská  juhfarm specialitásait is megkóstolhatták.

Az esemény fő partnere a Szlovák Köztársaság Turisztikai és Sportminisztériuma és a SLOVAKIA TRAVEL utazási ügynökség volt, miközben a szlovákiai kiállítók mellett – többek között –  Csehországból, Horvátországból, Kubából, Magyarországról, Lengyelországból, Szlovéniából, Tunéziából, Ausztriából, Olaszországból is utazási, szállodai, turisztikai kiállítók mutatkoztak be ajánlataikkal, érdekes programjaikkal a látogatóknak. A nyitó napon a kiállítás központi előadótermében Ivana Magatova, a SLOVAKIA TRAVEL vezérigazgatója és Marek Harbulák államtitkár tartotta a legnagyobb figyelemmel kísért pódium beszélgetést. Utóbbi az előremutató szlovák turisztikai lehetőségekről és fejlesztésekről, míg Ivana  Magatova az aktuális idegenforgalmi és turisztikai kérdések mellett a soron következő Osakai Expo fontosságáról, a részvétellel elérni kívánt célokról tartott szakmailag magas színvonalú, ugyanakkor könnyed, történeteivel időnként a közönséget mosolyra fakasztó előadást.

A rendezvény ideje alatt a SLOVAKIA TRAVEL kiállítóterében a látogatók megkóstolhatták az ízletes szlovák gasztronómiai különlegességeket és a Kis-Kárpátok borút kiváló szlovák borait. Az érdeklődők kipróbálhatták a hagyományos kézművességet, a Magas-Tátra szerelmesei fényképet készíthettek a Lomnici-csúcs fotófalánál, kocsikázhattak a nagyszombati társas riksán, vagy éppen meghallgathatták a Pozsonyi vár korabeli polgárasszonyainak érdekes, vendégváró történeteit.
Danubius Gastro – vásár
Új, egészséges ételek, helyszíni látványkonyha főzés, korszerű technológiák, ételek és italok széles választéka Szlovákiából és külföldről, technológiák és berendezések a gasztronómiai műveletekhez, de illatozó és színes kísérő program is, főzés és kóstolás a jó ételek szerelmeseinek. Ez jellemezte a sok látogatót vonzó Danubius Gastro vásárt, amelyen az idei évben is a szlovák kiállítókon kívül sok külföldi cég képviseltette magát.  A vásár fő partnere a Szlovák Köztársaság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériuma volt, amely külön kiállításon mutatta be irányító tevékenységét és a hazai élelmiszergyártók kínálatát.

A Danubius Gastro már régóta a trendek bemutatásának helyszíne. Három nap alatt a kiállítók bemutatták az érdeklődőknek a fagylaltkészítők, a sütők, a kávéfőzők, az éttermi, szállodai és más vendéglátó ipari bútorok választékát, utcai élelmiszer-berendezések, valamint a gasztronómiai létesítmények fizetési rendszerei gyártásának technológiáit.
A standokon gazdag étel- és ital jelenlét is volt, és a  vásár ideje alatt a kiállítók széles körben képviselték a tejtermékek és húskészítmények, hal, zöldség, pékáruk, kávé, sör, bor, szirupok és gyümölcslevek, élelmiszer-adalékanyagok, félkész termékek gyártóit, forgalmazóit. A látogatók ismét számíthattak a kis sörfőzdék népszerű zónájára, amely Szlovákia és Csehország kézműves sörfőzdéinek változatos sörkínálatát mutatta be. Több kísérő program keretén belül a látogatók nemcsak megkóstolhatták az elkészített ételeket, bemutatott italokat, hanem új ismereteket szerezhettek a  különleges technológiával történő, és új anyagokat használó főzésről és sütésről.
A Szlovák Szakácsok és Cukrászok Szövetségének védnöksége alatt, hagyományosan az Inchebában került megrendezésre a Skills Slovakia GASTRO Junior Cup országos verseny utolsó fordulója, a szakács és cukrász mezőnyben. A szakácsok és cukrászok nemzeti csapatának étlapjának bemutatása az olaszországi Riminiben megrendezésre kerülő Global Chefs Challenge globális verseny európai elődöntője előtt kóstolókkal egybekötve várta az érdeklődőket.

Pusztay Sándor