toptura.hu hírlevél 2020/25.

A Bachledova-völgy és a Lombkorona tanösvény újdonságai

A Szepességben található Zár (Ždiar) település melletti Bachledka Ski & Sun hegyi üdülőközpont és a közkedvelt Lombkorona tanösvény megkezdte a nyári szezont melyre örömmel várja a vendégeket.

A turisták ismét birtokba vehették a lombok felett kiépített tanösvényt

A Bachledova-völgy turistáit váró attrakciók: bobpálya fotóponttal, a leghosszabb száraz csúszda Szlovákiában, nyári program solymászokkal, tanösvények bejárása, trambulin, játszóterek. A központ egyik új érdekes projektje a Panorama étterem, amely minőségi szolgáltatásokkal és magas gyermekbarát standarddal kibővítve, kiváló építészeti megoldást mutat be a természetben. A kisgyermekes családok is élvezhetik a kényelmes kirándulást.

A lombok felett haladva csodás panoráma nyílik a tájra. És ami nem mellékes: kisgyermekekkel is könnyen bejárható

Újdonságot jelentenek a Panorama Bachledka Apartmanok, közvetlen a Lombkorona tanösvény mellett. Az apartmanok, a csillagos ég megfigyelésének egyedülálló élményét nyújtják, közvetlen a pezsgőfürdő habjaiból. A Bachledka üdülőközpont meglátogatása egyre kellemesebb és kényelmesebb, és különböző egyéb szolgáltatásokat és családi rendezvényeket kínál. Egyedülálló hely a rendkívüli pillanatokhoz, a természet ölelésében.

A bobpálya is várja a látogatókat

A Bachledka üdülőközpont – Szlovákiában elsőként – felhagyott az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagokkal. A központ szinte már a teljes területén akadálymentes, ezzel teljesítette az „akadálymentesen a hegyekbe” felhívást.

Fedett sípálya Donovalyban?

A légkör melegszik, a közép-európai síszezon egyre rövidebb és kiszámíthatatlanabb. Az előrejelzések sok szak- és pénzember fantáziáját megmozgatták már.

Fedett sípálya Donovalyban

Északi szomszédunknál vannak akik továbbléptek. A befektetők már legalább hat éve dolgoznak azon az ötleten, hogy az Alacsony-Tátra kedvelt síterepén egy négy évszakos, fedett sípályát hozzanak létre. Összefogtak a holland SnowWorld céggel, akik már 20 éve üzemeltetnek hasonló létesítményt.

Az első hírek négy éve jelentek meg a szlovák sajtóban – a hazánkban is széles körben ismert és kedvelt – Donovaly település terveiről. Azóta nem történt látványos haladás az ügyben, ám a közelmúltban a Donovalley projekt vezetősége bejelentette, hogy az önkormányzat jóváhagyta az övezeti besorolásokat, így engedélyt adott az építkezésre a kijelölt területen.

Az építési munkák várhatóan 2022-ben kezdődnek meg. A tervek szerint három pálya, ülő- és húzóliftek, gyakorlópályák, vendéglő, medence és szálloda épülne a négy és fél hektáron elterülő komplexumban. A befektetők a szlovák síelőkön kívül cseh, lengyel és magyar vendégekre is számítanak.

A megvalósítás költségeit most 60 millió euróra, azaz kb. 21 milliárd forintra becsülik.

Kisvasúttal a Gödöllői Arborétumban

A 2015-ben alakult Erdei Vasútért Egyesület alapító tagjai elmúlt 20 év során kutatták és mentették az ország keskeny nyomközű járműveit, eszközeit. Tervük az volt, hogy a gyűjteményt gördülő múzeumként kisvasúti pályával kiegészülve, bemutathatóvá és látogathatóvá teszik.

A Gödöllő és környékbeli erdők gazdálkodója a Pilisi Parkerdő Zrt. régóta szerette volna gazdagítani egy erdei kisvasúttal az általa kezelt területet. Így talált egymásra a két szervezet szándéka, melynek közös munkájaként született meg a Gödöllői Erdei Vasút.

Az Egyesület 2017-ben kezdhette meg a gyakorlati munkát. Az egyelőre csak egyvágányos kisvasúti fűtőházat egy korábbi erdészeti gatter (fűrészgép) házból alakították ki. A pálya a törökszentmiklósi téglagyár és a diósdi honvédségi lőszerraktár felszámolásából mentett sínanyagból épült meg. A járműállomány hazai, illetve Kárpát-medencei üzemek felszámolásából megmentésre került négy mozdonyból és 14 kocsiból áll.

A kisvasút célja a Csemete-rétről Gödöllő Állami Telepek MÁV-megállóhelyre (2 km), – a Gödöllői Erdészeti Arborétum érintésével – történő eljutás, megteremtve a Kisvasút és Arborétum tömegközlekedési kapcsolatát.

A Gödöllői Erdei Vasúton 2020. július 17-én a Csemete-rét – Arborétum közötti 1 km-es első szakasz megnyitásával indul meg a menetrend szerinti forgalom.

Megközelítés: Személyvonattal a Budapest–Hatvan (80a számú) vasúti fővonalon Gödöllő Állami Telepek megállóig utazva, majd a piros sáv jelzésű gyalogösvényen kb. 500 m gyaloglással érhető el a Kisvasút Arborétum állomása.

Személygépkocsival a Gödöllő és Isaszeg közötti 3103 útról a táblával jelzett helyen kell letérni és a Csemete-rét állomás parkolóig haladni.

Lezárt turistautak a Börzsönyben

Az Ipolv Erdő Zrt. közleménye szerint a június közepén Nagymaros és Zebegény között, a Szent Mihály-hegy térségében a felhőszakadások és villám-árvízek veszélyesen megrongáltak egyes turistautakat. A csapadék sárelöntést és sziklaomlásokat idézett elő. Az érintett területen az erdők látogatása a túrázók, kirándulók testi épségét és életét veszélyeztetheti, ezért az Ipoly Erdő Zrt. Nagymarosi Erdészete az alábbi turistautakat átmenetileg lezárja:
• S+ jelzésű turistaút: Zebegény Ernő-forrás-i elágazójától Nagymaros, Szamarasig tartó szakaszát;
• S jelzésű turistaút Szent Mihály-hegy nyereg Országos Kéktúra elágazásától Nagymaros Szamarasig tartó szakaszát;
• A fentiekből kiágazó S háromszög jelzésű és S barlang jelzésű turistautat (így a Remete-barlang sem látogatható).
A terület kezelője kéri, kerüljék a térképen jelzett veszélyzónát.
A Dunakanyarban, a Duna jobb parti szurdokvölgyeiben is jelentős kárt okozott az esőzés. Az ottani állapotokról, a kirándulási lehetőségekről a parkerdo.hu oldalon lehet tájékozódni.