toptura.hu hírlevél 2020/26.

Liptót meg kell élni…

Az idegenforgalomban lassan, de biztosra várható a kedvezőbb idők eljövetele. A turisztikai létesítmények fokozatosan újraindulnak és el akarják érni, hogy a látogatók visszafogadják őket a kegyeikbe. A turizmus látszólagos „kómája” a végéhez közeledik. A szerencse a felkészülteknek kedvez. Liptó biztonságos úti cél és nem csak a rajongói, de azok előtt is kitárja a kapuit, akik most szeretnének itt élményeket átélni.

Szent-kereszt templom, Liptó
Szent-kereszt templom, Liptó

Liptót meg kell élni. Ez a fő szlogenje a hatalmas hegyekkel övezett úti célnak, amelynek közepén terül el a Liptószentmária gyönyörű tava. A Jasná-i központ már lehetővé tette a gyalogos turisták számára lanovkákkal való utazást. A szakemberek ezzel szebbé, aktívabbá, sőt jobbá szeretnék tenni a túrázók életét. A természet a legjobb orvos, és a Liptó által kínált lehetőségek csodálatosak, megfelelőek minden korcsoport számára.

Liptó felkészült. Megnyitják a Tatrapolis új részében, a Tatralandia közelében található ZOOKONTAKT állatkertet. A közelben található, szálláshelyeket kínáló Holiday Village Tatralandia is megnyitotta a kapuit és hozzáférhetővé tette a szálláskapacitásait, valamint a gasztronómiai különlegességeket kínáló teraszát.4

További más helyszínek – mint például a miniatúrákat bemutató MINISLOVENSKO park, a térségben található számos múzeum, a liptószentmiklósi Adrenalín centrum – is szeretettel várják a látogatókat.

Liptó a természetben való tartózkodásra helyezi a hangsúlyt. Jelentős mértékben – elsősorban az e-bike segítségével – támogatni kívánják a kerékpározást.

A gyermekes családoknak szóló programokat is előtérbe helyezik.

VisitMaltaNow tűzijáték ünnep

Málta július 1-én egy fantasztikusan hatalmas tűzijáték ünneppel, a VisitMalta Now Celebration eseménnyel köszönti a turisztikai újranyitást. A szigetország 21 településén 32 tűzijátékgyártó bevonásával 20:30 órakor egyszerre borítják színpompás fényárba az országot.

A VisitMalta Now Celebration egy olyan nagyszabású esemény, amelyet a máltai turizmusnak a figyelem középpontjába állítására, a pozitív életszemlélet előtérbe helyezésére és a szépséges szigetek felkeresésének előmozdítására hoztak létre.
A máltai szigeteket hat kerületre osztják fel, bemutatva a helyi hagyományos tűzijáték-gyárak hihetetlen tehetségét. A 21 város 32 tűzijátékgyára által kitalált látványos produkció egy nemzeti tűzijátékot fog megvalósítani. Ezek a gyárak – a produkció során összehangolt tevékenységük eredményeként – egy nemzeti show-t mutatnak be, amely a máltai hagyományokra, a kultúrára, a történelmi örökségre és győzelemre összpontosít.
Az eseményt a Máltai Idegenforgalmi Hivatal és a Turisztikai Minisztérium szervezi.

Egy a harminckét bemutatóból

Vissza az Emlékparkba!

Újra látogathatóak a Feszty-körkép valamint az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark állandó és időszaki kiállításai is.
Így többek között újra megtekinthetőek a Rotunda és a Látogatóközpont kiállításai, az árvízi bemutató, valamint a Magyarország történelme és Szer története c. 3D-s animációs filmek is, a skanzen és a Nomád Park látványosságai mellett.
A nyári nyitva tartás szerinti rendben, hétfő kivételével, minden nap 10 és 18 között várják Látogatókat. A nyári belépőjegyárak érvényesek.

A monumentális Feszty-körkép részlete

Végleges a 2020-as Tour de Hongrie programja

Az eredetileg tervezett tavaszi időpont helyett augusztus 29-én rajtol az idei Magyar Körverseny. A Tour de Hongrie az esztergomi Bazilikától rajtol és a „királyetap” végén, a Kékestetőn ér véget, a rangos nemzetközi mezőny összesen 817 kilométert tesz meg az ötnapos viadal során.

Az új időpont miatt (a verseny szombati napon rajtol és szerdán ér véget) szükséges volt néhány változtatást hozni az eredetileg májusra tervezett útvonalban, a döntést sok fontos szempont figyelembevételével hozták meg.

Az egyetlen jelentős változás, hogy az Esztergom környéki körpályán zajló szakasszal kezdődik majd a körverseny, ez a nap jó lehetőséget kínál a fővárosi és a környéken élő kerékpárosok számára, hogy hétvégi napon szurkolhassanak a nívós nemzetközi mezőnynek a sportág egyik kultikus helyén, a Pilisi Parkerdőben, a dobogókői emelkedőkön. Ez az etap 118 kilométer hosszú lesz, három kört tesz majd meg a mezőny, de a bringások ez idő alatt is összegyűjtenek majd 1963 méternyi szintemelkedést.

A program ettől kezdve csak apróságokban tér el az eredetileg tervezettől: a második etap Debrecenből indul és Hajdúszoboszlón ér célba, a harmadik napon Karcag és Nyíregyháza között teker a mezőny, a negyedik napon Sárospatak és Kazincbarcika között kell teljesíteni a távot.

A Tour de Hongrie küzdelmeit mintegy keretbe foglalja a záró szakasz, a „királyetap”, Miskolc és a Kékestető között 188 kilométer lesz a táv, de a versenyzőknek kétszer is fel kell „mászniuk” Mátraházáig, másodszor pedig tovább a Kékes tetejére, ez a nap összesen 3259 méternyi szintemelkedést tartogat a sárga trikóra pályázók számára.

A 41. Tour de Hongrie programja

  1. szakasz, augusztus 29., szombat: Esztergom-Esztergom, 118 km
  2. szakasz, augusztus 30., vasárnap: Debrecen-Hajdúszoboszló, 158 km
  3. szakasz, augusztus 31., hétfő: Karcag-Nyíregyháza, 182 km
  4. szakasz, szeptember 1., kedd: Sárospatak-Kazincbarcika, 171 km
  5. szakasz, szeptember 2., szerda: Miskolc-Gyöngyös-Kékestető, 188 km