Liptói vár (Liptovsky hradok)

A sok várbirtokost megélt vár kívülről

Történelmi barangolás Szlovákiában

Az Alacsony-Tátra (Nízke Tatry) északi nyúlványa alatt álló várromtól délre 796 méter magas hegy nyúlik az ég felé. A Balassák őse Dancs mester egy kicsiny sziklára 1341-ben építette az erősséget, a XIII. század végén a tatárjárás után emelt és leromlott Liptóóvár királyi erődítménye mellett. A település környéke már a bronzkorban is lakott volt. Első említése 1262-ben castro Lippo néven olvasható.

A Vág folyó és a Béla-patak összefolyásnál álló, a vágmenti kereskedelmi utak védelmére emelt – eredetileg királyi vár – birtokosai gyakran változtak: Zsigmond király felesége, Cillei Borbála, majd a cseh husziták, 1449-ben a Jan Giskra zsoldosvezér. 1450-ben a lengyel Peter Komorowsky rablólovag fegyveresei innen fosztogatták a környékbeli településeket. 1462-ben Szapolyai István csapatai foglalják el.

Mátyás király később minden felszabaduló birtokot a fiának, Corvin Jánosnak adományozott, akit végül nem választottak meg királynak. Így 1496-tól Szapolyai István nádoré, Pekry Lajosé lett, utána Balassa János főnemes vette zálogba, akitől 1577-ben bekövetkezett halála után fia, a költő Balassi Bálint örökölte meg.

A nyugati oldalon négyzetes és a keleti, patkó alakú toronyból, valamint a hosszúkás palotaépületből álló erődítmény a kis méretű várak közé tartozott. 1601-ben Sándorffy Miklós felesége, Zay Magdolna az erősség lábánál reneszánsz stílusú várkastélyt építtetett. 1678 őszén rövid ideig Thököly Imre kuruc felkelői birtokolják. Rákóczi Ferenc a katonai szempontból jelentéktelen várkastélyt 1706-ban Radics Andrásnak és Ordódy Györgynek adományozza. A vesztes trencséni csata után Tollet császári generális zsoldosai foglalják el a vidéket és a várat. A visszatért Lichtenstein János báró helyreállítatta az épületet. Halála után örököse – Emánuel herceg –, a tekintélyes birtokkal együtt 1731-ben eladja a királyi kamarának.

A sok várbirtokost megélt vár kívülről

A felújítás alatt álló vár lábánál, az 1802-ben jelentős mértékben átalakított reneszánsz stílusú várkastélyban uradalmi tisztségviselők laktak, amely ma felújítva elegáns szállodaként működik.

Megközelíthető a Vár melletti parkolóból, gyalog öt perc alatt.