toptura.hu hírlevél 2020/29.

Az Év Fája 2020

Szerkesztőségünk évek óta folyamatosan figyelemmel kíséri az Ökotárs Alapítvány Év Fája versenyét, ezért idén is megosztjuk honlapunk látogatóival a verseny felhívását. Egyrészt a társadalmi aktivitás erősítése okán, másrészt ötletet adva a versenyben részt vevő fák túra keretében történő felkeresésére.

Az idei évben az ország különböző pontjairól 38 fát neveztek az Év Fája versenybe. A zsűri 10 fát juttatott a döntőbe, ahol az interneten történő szavazás eredményeként a legtöbb voksot „begyűjtő” fa megnyerheti a 2020-as Év Fája címet, és februárban indulhat az Európai Év Fája versenyen.

Az Év Fája vetélkedő keretében nem a legnagyobb, legszebb vagy legöregebb fát keresik, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál, vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban.

A voksolás már elindult és október 1-ig tart, de előtte egy héttel titkos lesz, így izgalmasabbá téve a verseny hajráját.
Az eredményhirdetés 2020. október közepén egy díjátadó keretében valósul meg.

Döntős fák (http://evfaja.okotars.hu/dontosfak):

  • Micsky Hársak
  • Egy különleges platán-Szombathely
  • Geszt Tisza kastélypark platánfái
  • Imrehegyi terebélyes eper
  • A debreceni Déri Téri kocsányos tölgy
  • Fegyverneki fekete nyárfa
  • Napsugár tér juhara
  • Júdásfa a mélykúti templomdombon
  • Ferencvárosi öreg platán
  • Bagolyvári Promenád – Balatonszemes

A Tisza és a Tisza-tó vonzó lehetőségei

A napokban adták át a megújult Tisza-tó Strandot Abádszalókon. A népszerű Tisza-tavi településen családbarát játszótér, modern beléptető rendszer és egy új Tourinform Iroda létesült. Megújult az üzletsor, kibővítették és átfestették a csúszdát. Közben egy másik turisztikai fejlesztés is zajlik a településen: kerékpáros pihenőpontot építenek a hallépcső mellett.

A Tisza-tónál egységes arculat alapján sorra újulnak meg a strandok, épülnek és bővülnek a kikötők, elindultak a nyaraló hajók a Tisza-tavon, a Tiszán és a Bodrogon. A Tisza-tavat a közelmúltban átadott utolsó, Poroszló és Tiszafüred közötti elkészült a 6,5 km-es, szakasz átadásával már biztonságosan lehet körbetekerni.

Tiszaroffon új horgászturisztikai látogatóközpontot létesítenek és egy új épületet hoznak létre rendezvénytérrel, csónaktárolóval, a tetején pedig apartmanokkal.

Ha a gát tiszaroffi szakaszán egészen Abádszalókig aszfaltozott lesz, bekapcsolódhat Tiszaroff a Tisza-tó körüli kerékpárút-hálózatba. A Tisza-tóhoz látogató horgászok száma nő, az egyik közkedvelt célpont Tiszaroff.

Tiszaroff kompjának környéke kedvelt hely a horgászok körében

Szabadtéri kalandjátékkal a XIX. századba

A Gyenesdiáson nyaraló családok, baráti társaságok három élményt ötvöző játékban vehetnek részt, miközben felfedezik a környék csodás természeti kincseit.

A Légy Te is GyenEScape kalandor! játék célja megfejteni az „elátkozott erdő” titkát. A játék a Keszthelyi-hegységben játszódik. A kiírás szerint kapcsoljuk ki a digitális világot, engedjük, hogy rabul ejtsen a természet! Toborozzunk útitársakat (3-4 főt), és indulhat a kalandjáték, melyben a szabaduló szobák logikai feladványainak szellemi kihívása találkozik a természetjárás örömével és fizikai erőpróbájával. A játék során egy XIX. századi tragikus szerelmi történet bontakozik ki, melynek sejtelmes részleteit kell megfejteni. Ebben a kalandban igazán szükség lesz a csapatszellemre, a pallérozott logikára és a társaság kitartására. A sikeres küldetés jutalma garantált ajándék.

További információ, bejelentkezés, időpontfoglalás a gyenesdiási Tourinform Irodában:

8315 Gyenesdiás, Hunyadi u. 2. Tel.: (+36) 83 511-790 E-mail: gyenesdias@tourinform.hu

Simogassunk őskori medvekutyát Ipolytarnócon!

Mostantól további négy ősállat „elevenedik meg” az Ipolytarnóci Ősmaradványok bővített holografikus vetítésén a geológiai tanösvény vezetett túráján.

Az ősállatok lábnyomai felett látható holografikus bemutató keretében eddig három miocén kori emlős idéződött meg a látogatók előtt. Dr. Kordos László és Mészáros Ildikó legújabb kutatásai az ősorrszarvúk földje mellett a krokodilok birodalmát és a varánusz-szerű ősgyíkok jelenlétét is kimutatták a területen, így már velük is találkozhatunk a 17 millió évvel ezelőtt élt csúcsragadozó, a félelmetes medvekutya mellett.

Idén augusztusban lesz 120 éve, hogy Böckh Hugó, Tuzson János és diákjaik bejelentették a fantasztikus felfedezést: sokmillió éves lábnyomokat találtak az akkor már nemzetközileg is híressé vált ipolytarnóci megkövesedett ősfenyő környékén a homokkőben.

A Miocén Parkban idén nyártól belecsöppenhetünk a miocén ősvilág kiterjesztett valóságába, az Idősíkok találkozása című kiállítás keretében kipróbálható az az interaktív fal is, amely nemcsak testközelbe hozza a régmúltat, hanem érintésre be is avatkozhatunk az egykori vulkánkitörés előtti események folyásába. Az interaktív falon a gyerekek legnagyobb kedvencei a rágcsálók, akik felágaskodnak, illetve elszaladnak, ha megsimogatjuk őket, de a medvekutyával, a krokodilokkal és a korabeli madárvilággal is biztonságos kontaktusba kerülhetünk. Az interaktív bemutató, a 4 dimenziós időutazás mozi élménye mellett, jelentős segítséget nyújt a területre látogató csoportoknak, nyári táborozóknak és családoknak is a geológiai tanösvényen látottak feldolgozására és átélésére.

A programokról a www.osmaradvanyok.hu oldalon minden információ elérhető.

Fantasztikusan látványos újranyitás Máltán

A VisitMalta Evenets lenyűgöző fény és tűzijátékkal ünnepelte Málta július 1-i újranyitását.

Az esti, máltai égboltot sziget-szerte fényárba borították a hagyományos máltai petárdák és tűzijátékok, hogy ezzel köszöntsék az Európából visszatérő turistákat. A máltai nemzeti légitársaság, az Air Malta is csatlakozott az ünnepi bemutatóhoz és egy emlékezetes szigetkörüli repüléssel jelezték a nézők felé, hogy a máltai égbolt újra nyitva, mindenkit szeretettel várnak.

Kapcsolódó videó: https://www.facebook.com/watch/?v=2698201383836143

Pozsony turisztikai látványosságai várják a látogatókat

A vonattal akár két és fél óra alatt elérhető egykori koronázóváros múzeumai, galériái, más turisztikai attrakciói, szállodái és éttermei megnyíltásukkal új színt hoztak a város életébe.

A Prímás-téri turisztikai információs iroda is kilépett az online-térből és személyesen is segít megismerni a várost. A határnyitás után megnövekedett a magyar érdeklődők száma is, akik magyar nyelvű térképekkel fedezhetik fel Pozsony népszerű látnivalóit.

Új kiállításokkal is készültek a kulturális intézmények. A Mirbach-palotában az ismert grafikus Albín Brunovský fára festett alkotásai tekinthetőek meg, a pozsonyi várba pedig „aranyistenek” érkeztek. A perui „Inka kincsek” világhírű vándorkiállítása október 15-ig lesz látható a Szlovák Nemzeti Múzeum Történelmi Múzeumának termeiben.

A művészet az utcára is kikerült. Az esernyőkre minden évben új motívumot nyomtatva újul meg az Esernyős utca. A Nedbalka Galéria előtti teret a modern szlovák festészet és grafika neves képviselőjének, Ľudovít Fullának a művével dekorált esernyők ékesítik szeptember végéig.

Az esernyőkre minden évben új motívumot nyomtatnak

Szeptemberig kikerülnek a közterekre a piros mobil székek és asztalok, amelyek a „Foglalj helyet!” városszépítő projekt keretében nyújtanak lehetőséget megpihenésre a város nevezetes terein (pl. a Prímás téren) és eldugott udvaraiban is. A Medikus kert mellett újonnan megnyílt street-food utcácskában hétköznapokon 11 és 17 óra között lehet erőt gyűjteni a nap kihívásaira.

A Fő térre visszakerült a turisták közkedvelt szelfi-pontja, a padra támaszkodó napóleoni katona. Az optikai illúziók galériájában kiélheti szenvedélyét aki szeret fényképeken pózolni. A Tripland-i beltéri graffitik révén a dzsungelben, a víz alatt vagy az Antarktiszon találhatjuk magunkat, de mesékbe is csöppenhetünk vagy akár E.T.-vel is sörözhetünk.

A pozsonyi Ferences-templom a „Monumentis” szlovák–magyar projekt keretében felújított tornya a hétköznapokon látogatható a nagyközönség számára is. A Duna-part az Öreg-híd alatt szeptember közepéig ismét fövenyes stranddá változik, pihenési, sportolási lehetőségekkel, gasztronómiai kínálattal és kisebb koncertekkel.

A város nemcsak gyalogosan járható be. A közbringarendszer (a sárga biciklik) már az utcán kölcsönözhető rollerekkel és robogókkal is bővült. Így még több élményben lehet része a Pozsonyba látogató turistának.