toptura.hu hírlevél 2020/30.

Fahíddal, felújított tóparttal gazdagodott a dunaszerdahelyi termálfürdő

A dunaszerdahelyi Thermalpark új fahíddal és felújított tóparttal gazdagodott.

A part és környékének állapota több éves munka eredménye. Már évekkel ezelőtt megfogalmazódott az ötlet, hogy a Thermalpark területén kialakítsanak egy fürdőzésre alkalmas tópartot, majd többek segítségével, s egy határokon átnyúló EU-s programnak köszönhetően mára megvalósult a terv.

Bíznak benne, hogy nemcsak a dunaszerdahelyieknek, de a turistáknak is örömet szereznek majd e tóparttal. Remélik, hogy ezentúl a medence és a természetes víz szerelmesei egyaránt megtalálják Dunaszerdahelyen a számukra megfelelő szórakozási, pihenési lehetőséget.

A tópart mellett található színpadon, a nyári estéket kulturális műsor is színesíti majd.

A terület a jelenlegi helyzetben biztonságos környezetet nyújt majd a fürdőzőknek, hiszen elegendő területet kínál ahhoz, hogy elkerülhető legyen a zsúfoltság.

Dunaszerdahely és Győr városa az Arrabona EGTC-vel karöltve mintegy két évvel ezelőtt nyújtotta be pályázatát a határon átnyúló együttműködés jegyében. A Cultacross projekt lényege a határ menti térség attraktivitásának növelése természeti és kulturális fejlesztéseken keresztül. A projekt magába foglalta a tó közepén lévő szigetre vezető fahíd, egy kis színpad, valamint egy nézőtér létrehozását, illetve a szükséges tereprendezést.

Átadták az EuroVelo 14 hazai szakaszát és 6 őrségi útvonalat

Kerékpártúrával avatták fel a Szentgotthárd–Velencei-tó között frissen kitáblázott nemzetközi kerékpáros túraútvonalat. Az EuroVelo 14 a legújabb nemzetközi túraútvonal, amely az ausztriai Zell am See-től vezet egyelőre a Velencei-tóig.

A túraútvonal Közép-Európa tavait köti össze, így hazánkban érinti a Balatont, a Velencei-tavat, majd egészen a Tisza-tóig fog vezetni.

Ezzel egy időben adták át az Őrség hat kitáblázott kerékpáros körtúráját és bemutattak egy őrségi aktív turisztikai kiadványt is, amely jelentősen hozzájárulhat a térség aktív turisztikai vonzerejének a növeléséhez.

Mind a hat túra Őriszentpéterről indul, és oda is tér vissza, olyan látnivalókat érintve, mint a pityerszeri skanzen, az alpakafarm, a kézműves csokoládémanufaktúra, a Natura 2000 Látogatóközpont. Az egyik útvonal átvezet Szlovéniába is.

Az EuroVelo útvonalakkal az Európai Kerékpáros Szövetség azt szeretné elérni, hogy jó minőségű, standardizált minősítési rendszer alapján értékelt kerékpárutakon lehessen átszelni Európát. 2020 végére 16 kijelölt hosszú távú útvonalon lehet kerékpározni közel 90 ezer kilométer hosszan. 2019 novemberében ebből több mint 45000 km volt készen. Ehhez az úthálózathoz csatlakozik az EuroVelo 14 most elkészült szakasza az osztrák határon található Szentgotthárd és a Velencei-tó között.

A hazai EuroVelo útvonalakról további információk az eurovelo.hu oldalon találhatók.

Az ország egyetlen síkvidéki vára: a Gyulai Vár

A várakról kialakult képpel szemben a gyulai erődítmény sík terepen áll, s az adottságoknak megfelelően a legkönnyebben hozzáférhető, helyben rendelkezésre álló agyag adta téglából épült. Az elhelyezkedés és az építőanyag ellenére a 16. század második felében Eger és Szigetvár mellett az ország három legerősebb végvárának egyike volt.

A középkori Magyar Királyság egyetlen épen megmaradt síkvidéki gótikus téglavárában most 24 kiállítóterem mutatja be, hogyan nézett ki a várbörtön, az éléstár, a sütőház, a kovács- és fazekasműhely.

Megtudhatjuk, hogyan éltek a várban a 16. században, kik voltak a várvédők, hogyan rendezkedett be a szandzsák bég? Megtudhatjuk, hogyan rendezkedett be a várúr és a várúrnő, miben különbözött a török szandzsákbég hivatali szobája a magyar várúrétól, vagy milyen fegyverekkel harcoltak az elmúlt évszázadokban.

Balaton átevezés

Augusztus 16-án rendezik meg idén a Balaton-átevezést. A táv Fonyód és Badacsony között oda-vissza 9 kilométer. Bármilyen kézzel hajtható vízi eszközzel, egyedül vagy csapattársakkal neki lehet vágni.
Helyszíni nevezésre az eseményt megelőző napon 12–17 óra között, vagy a rendezvény napján 6.30–11 óra között van lehetőség.

További részletes információk a https://nevezes.balatonatevezes.hu/ oldalon találhatók.

Folytatódhat Füzér várának felújítása

A füzéri vár felújításának első üteme 2016-ra fejeződött be, amelynek eredményeként jelentős turistaforgalom növekedés jelentkezett Füzér településen. Négy év alatt 280 ezren váltottak belépőt a várba.

A jövőben folytatódhatnak a rekonstrukciós munkálatok. A Kaputorony, a Sáfárház, a Czejtház, a Kapubástya, valamint az Óratorony felújítása már megkezdődött, ezt követően azonban a Deákház, a Kapitányház, a virágoskert és a külső várfal is megújulhat.

A projekt során a szakemberek elvégzik a várfalak statikai megerősítését. A földszinti Deákházban pedig kiállítótér, papírmerítő műhely, előkészítő helyiség, valamint árnyékszék kerülhet kialakításra.

A tervek szerint újjáépül a Deákház felett elhelyezkedő Kapitány háza is, gyilokjáróval, külső lépcsővel, csatlakozva a Konyha rekonstruált épületéhez. A rekonstrukció során teljes magasságban kiépülhet a Virágoskert várfala, loggiával, összekötve a gyilokjárót a Palotaszárnnyal. A Virágoskertben az ágyások kőkeretezést kapnak majd. A teljes rekonstrukció – az építésre szánt pénzügyi forrásoktól függően – akár 2025-re elkészülhet. A munkálatok eredményeként az éves látogatószám akár meg is duplázódhat.

Fotó: magyarepito.hu

Páros péntek a Magyar Nemzeti Múzeumban

Az intézmény népszerűsítése és a látogatószám növelése érdekében ingyenes múzeumi délután programot indított a Magyar Nemzeti Múzeum.

A koronavírus-járvány okozta utazási nehézségek közepette a Magyar Nemzeti Múzeum azokat szólítja meg, akik régen jártak ebben a klasszicista múzeumpalotában. Felhívásuk szerint: Itt az idő, hogy jobban megismerjük saját országunkat! Töltsünk el egy délutánt a kiállításaikban, nézzük meg a kiállított tárgyakat, ismerjük meg a mögöttük megbújó történeteket! „Visszarepülve” időben a rendszerváltás korába, megnézhetjük a dizájn center használati eszközeit, például milyen volt egy táskarádió. A páros péntek keretében megcsodálhatjuk a Seuso-kincset is.

Most mindezt ingyenesen megtehetjük július 17-től, minden pénteken 14–18 óra között. A múzeum ingyenes belépést biztosít a párban érkező látogatók számára. A belépőjeggyel megtekinthető a múzeum valamennyi kiállítása, így a Seuso-kincs és a Közös időnk ’89–90 című időszaki tárlat is. (Cím: Budapest V. kerület, Múzeum krt. 14–16.)

Fotó: MNM (Dabasi András, Kardos Judit)

Könnyebb lesz vonattal az eljutás a túrahelyszínekre

Augusztus elsejétől tíz regionális vasútvonalon visszaáll a korábbi menetrend. Az ITM és a MÁV felülvizsgálja a regionális vonalakon június 6-tól bevezetett menetrendeket. Tíz vasútvonalon már augusztus 1-jétől a korábbi, megszokott alapmenetrendet állítja vissza a vasúttársaság, de hosszú távon fejlesztéseket és akár két órás ütemes menetrendek bevezetését is tervezi számos regionális vonalán. A további regionális viszonylatokon még vizsgálják az utasforgalmat és a közlekedési rendet.

A MÁV az Innovációs és Technológiai Minisztériummal történt egyeztetést követően a Zalaegerszeg–Bajánsenye–Őrihódos (25-ös), Nagyatád–Somogyszob (38-as), Gyékényes–Barcs–Szentlőrinc (60-as), Vác–Nagyoroszi–Balassagyarmat (75-ös), Balassagyarmat–Ipolytarnóc (78-as), Kál-Kápolna–Kisújszállás (102-es), Karcag–Tiszafüred (103-as), Debrecen–Tiszalök (109-es), Mezőtúr–Szarvas–Mezőhegyes (125-ös), Kecskemét–Lakitelek–Szolnok (145-ös) vonalakon állítja vissza az alapmenetrendet augusztus 1-jétől.

A Gyékényes–Barcs–Szentlőrinc vonalon az alapmenetrendre történő visszaállással együtt megszűnik a zalaszentiváni átszállás a (Sopron–) Szombathely–Zalaszentiván–Nagykanizsa–Pécs között közlekedő járatok esetében.

Több regionális vonalon az utazási igényekhez igazodva módosítják a pótlóbuszok közlekedési rendjét augusztus 1-jétől, illetve a Villány–Mohács vonal melletti Nagynyárád esetében pedig július 18-tól.

A részletes menetrendeket a vasúttársaság a honlapján (www.mavcsoport.hu) és az állomási hirdetményeken teszi közzé.

Málta július 15-től enyhítette a beutazási korlátozásokat

2020. július 1-én újra megnyílt a Máltai Nemzetközi Repülőtér és újraindultak az utasszállító repülőjáratok Máltára.

Az alább felsorolt országokból érkező utasok Máltára történő belépéskor nem kell karanténba vonulniuk, sem speciális engedélyt felmutatniuk:
Andorra, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Dél-Korea, Egyesült Arab Emirátus, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Indonézia, Írország, Izland, Japán, Jordánia, Kanada, Kína, Lengyelország, Lettország, Libanon, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Marokkó, Monaco, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Ruanda, San Marino, Spanyolország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Thaiföld, Törökország, Tunézia, Új-Zéland, Uruguay, Vatikán.

Bármely más országból érkező utas – aki nem töltött legalább 14 napot (Máltára érkezés előtt közvetlenül) a fent említett biztonságos országokban – kizárólag egy a Máltai Egészségügyi Hatóság által még az utazás előtt kiadott speciális engedély birtokában léphet Málta területére és Máltán karanténra kötelezhetik, amennyiben a Máltai Egészségügyi Hatóság engedélyezi.

Azok, akik szabadon beléphetnek Málta területére (a fenti listán szereplő országokból érkezők) két nyilatkozatot kell belépéskor kitöltve leadni, melyek letölthetők az alábbi oldalról: https://www.maltairport.com/declarationforms/.
– Passenger Locator Form
– Public Health Declaration Form

Fotó: Turizmus Minisztérium (Julia Farrugia Portelli)