toptura.hu hírlevél 2022/3. – 2022. január 31.

Cartographia Kupa 2022 túrasorozat

A magyarországi teljesítménytúrákból immár a 12. alkalommal került kiválasztásra 24 teljesítménytúra, amelyeket Cartographia Kupa néven létrehozott túramozgalom keretében hazánk legnagyobb térképkiadója és a Tipográfia TE gondoz és menedzsel.
A tavalyi „túraszünet” után minden, a Cartographia Kupa 2022 túrasorozatba felkért teljesítménytúra rendező egyesület vállalja, hogy rendkívül nagy odafigyeléssel és körültekintéssel gondoskodik a résztvevőkről. A közösségi terekben betartatják az oda vonatkozó járványügyi előírásokat.

Fotó: cartographia.hu

A Cartographia Kupa 2022 túrasorozat teljesítési feltételei az előző éveknek megfelelően változatlanok. A felnőtteknek legalább 8, 12, illetve 16 túrát kell teljesíteni a három fokozat valamelyikében a megfelelő díjazáshoz. A kiírás szerinti gyermekeknek elég a 6 túra teljesítése a legkisebb fokozathoz.
Kiemelkedő újdonságot tartalmaz a túrasorozathoz tartozó fotópályázat. Az éves képbeküldés mellett, akár minden, a Cartographia Kupa 2022 téli válogatás teljesített túráján készült képekkel külön pályázhatnak a túrázók a szervezőknél, az igazolófüzet szerinti kiírás szerint.
A következő teljesítménytúra 2022. február 5-én, Tihanyban, a Téli Tihany túra lesz.

Fotó: cartographia.hu

A kristálytiszta levegő, a sármentes talaj, a havas táj látványa, a csodálatos Balaton fantasztikus kikapcsolódást és sportélményt kínál.
A túramozgalom részletes információi a www.cartographiakupa.hu honlapon találhatók.

Könnyebb az utazás az Európai Unión belül

Könnyebb lesz az utazás az Európai Unión belül február elsejétől. A tagállamok ugyanis jóváhagyták azt az ajánlást, amely szerint az uniós védettségi igazolvánnyal rendelkezők szabadon mozoghatnak majd a tagállamok között. A kínai, vagy orosz oltással rendelkező magyarok dolga azonban ezután se lesz lényegesen könnyebb. Eddig egyébként sok esetben a tagállamok fertőzöttségi szintje is befolyásolta azt, hogy kellett-e tesztelni az embereket – olvashatjuk az Euronews oldalán.
Február elsejétől nem korlátozhatóak a tagállamok közötti utazásban azok a személyek, akik rendelkeznek az uniós védettségi igazolással. Ezt tartalmazza az Európai Tanács által elfogadott friss ajánlás. A legnagyobb újdonság a döntésben az, hogy a mentesség csak a személyek védettségi státuszától függ, nem attól, hogy honnan indulnak. Az uniós igazolás birtokában az embereket sem tesztelésre, sem karanténra nem kötelezhetik majd. A döntés hátterében az áll, hogy jelenleg az unió járványtérképe szinte az összes régióban vörös. Ennek ellenére az egészségügyi intézmények nincsenek extrém terhelés alatt.

Fotó: turizmus.com

Az egyéni védettség számít, a kiindulási pont helyzete nem
A továbbiakban nem számít, hogy a kiindulási régió milyen járványügyi helyzetben volt. Eddig néhány tagállamban a beléptetésnél azt is figyelembe vették, hogy a kiinduló ország vagy régió milyen színnel szerepelt az európai járványügyi térképen. Az uniós igazolványt az EU-ban elfogadott oltással, a betegségből való gyógyultság igazolásával, illetve negatív koronavírus-teszttel lehet kiváltani. A tesztelésnek két kritériuma lesz: a PCR-tesztet 72 órán át, a gyorstesztet pedig 24 órán át fogadják el. A 12 év alattiak és a létfontosságú ügyekben utazók mentességet kapnak a szabályok alól.
A kínai és az orosz oltást ezután sem fogadják el mindenütt
Az egyes tagállamok saját hatáskörben elfogadhatják az EU által nem elfogadott oltásokat is, ha azokat egy másik uniós tagállam, illetve az Egészségügyi Világszervezet engedélyezte. Ez azt jelenti, hogy a kínai, vagy orosz oltással immunizált magyarok akkor utazhatnak korlátozás illetve tesztelés nélkül, ha a fogadó ország elfogadja ezen oltóanyagokat.
Február elsejétől egyébként változnak az uniós digitális igazolás érvényességi szabályai is. Onnantól lényegében a második oltást (A Janssen oltóanyag esetében az első oltást) követő 14 nap után számít érvényesnek a dokumentum és kilenc hónapig használható. Az emlékeztető-oltás beadásával az igazolás érvényessége is kitolódik.
Az Európai Bizottság közben felszólította a tagállamokat, hogy a most elfogadott irányelveken túl minden utazás korlátozást szüntessenek be. Az uniós utazási ajánlásoknak egyébként nincs kötelező jogi érvénye, a tagállamok eltérhetnek tőlük.

Zöldfolyosót terveznek Budán

Buda nagy részét átszelné a tervezett zöldfolyosó, amely érintené a Városmajort, az Ördög-árkot, a Vérmezőt, a Tabánt és a Gellért-hegyi parkokat is. Fürjes Balázs, a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára osztotta meg közösségi oldalán az úgynevezett Budai Zöld Korridor terveit. A zöldfolyosó kialakításának célja, hogy a Budai-hegyekből a városba szállítsa a friss levegőt. Az így épülő szélcsatorna a Városmajort, az Ördög-árok völgye mentén a Vérmezőt, a Tabánt és a Gellért-hegyi parkokat fűzi majd össze egészen a Dunáig.

Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu

A friss levegő szállítása mellett az összekötött parkok minőségi időtöltést is biztosítanak majd a városban élők számára: „alkalmasak futásra, sportolásra, kiváló piknikező és találkozóhelyek – egész Budapest szellőzésében fontos szerepet játszanak! A parkok zöldje megköti a szálló port, és hozzájárul ahhoz, hogy kevesebb legyen a szmog, és tisztább legyen a városi levegő” – írja Fürjes.
A tervek szerint a Városmajor megújításakor több helyen feltörnék a betont, és növelnék a park zöldjét – ezzel együtt pedig egy összefüggő vízfelületet is terveznek. Emellett csillapítanák a környék forgalmát, autóval tilos lesz behajtani a Majorba. De a tervek között szerepel egy szorosabb gyalogos és kerékpáros kapcsolat kiépítése is a Városmajor és a Vérmező között.