toptura.hu hírlevél 2022/4. – 2022. február 14.

Idén kétszer is karneválozhatunk Máltán

Idén is lesz karnevál Máltán, csak eltérő időpontokban és kicsit másképp: február 25. és március 1. között rövidebb programokkal kerül megrendezésre az Il-Karnival ta’ Malta, azaz a máltai karnevál, de ezzel nem ér véget az esemény.
Hon. José Herrera, Málta kulturális minisztere nyilatkozatában kiemelte, hogy a karnevál az egyik fő pillére a máltai kulturális eseményeknek. Az elmaradt karneválok komoly hiányérzetet teremtettek és azok a tehetségek sem tudtak kibontakozni, akik életüket és lelkesedésüket a karneváli ünnep megalkotásának szentelik. A járvány ideje alatt a kormány felelősségteljes döntéseket hozott, és csak biztonsággal, különös körültekintéssel lehetett kulturális programokat szervezni. Ilyen formában került megrendezésre tavaly és idén februárban is a karnevál, ami azért nem olyan élmény és messze elmarad a hagyományos ünnepléstől, mely évről évre a teljes máltai lakosságot megmozgatja, és számos turistát vonz a szigetekre.

Fotó: visitmalta.com

A közeljövőben bevezetésre kerülő enyhítések – melyeknek köszönhetően számos járványügyi intézkedést eltörölnek – miatt a szervező Festival Malta és a máltai kormány közösen úgy döntött, hogy idén május 20-22. időszakban egy karneváli fesztivált rendeznek a szigeteken. Ezzel a kezdeményezéssel a karneváli közösség biztonságban élvezheti a várva várt ünnepet. Ettől függetlenül néhány esemény azért még februárban megrendezésre kerül, a jelenleg érvényben lévő Covid-19-intézkedésekkel összhangban, egy rövidített program keretében.

Fotó: visitmalta.com

Annabelle Stivala, a Festival Malta vezérigazgatója nyilatkozatában hozzátette, hogy az Il-Karnival ta’ Malta fontos esemény az ország kulturális eseménynaptárában. A szervezők arra törekszenek, hogy a karneváli ünnepségek visszanyerjék korábbi fényüket. A Festival Malta éveken át missziójának tekintette, hogy megőrizze a máltai karneválhoz kötődő tradíciókat, miközben egy nagyon színvonalas eseménnyé formálták azt. A karnevál lelkületét igyekeztek megőrizni még ezekben a nehéz, pandémiával terhes időkben is. A karnevál nem csak jelentős kulturális esemény, de fontos történelmi öröksége is a szigeteknek és mindemellett megélhetést biztosít számos máltai művésznek. 

Fotó: visitmalta.com

A februári szűkített program keretében Valletta utcáin számos helyen találkozhatunk majd karneváli installációkkal és egy fotókiállítást is megtekinthetünk Frank Kirchner német fotóművész képeiből. Emellett idén is lesz kosztüm kiállítás az elmúlt évek karneváli költeményeiből és egy élő zenés, látványos előadás a Manoel Theatre szervezésében. További részletek: www.festivals.mt

Elindult az Országos Bortúra

Elkészült, és ingyenesen letölthető Magyarország borturisztikai applikációja, az Országos Bortúra. Az alkalmazás nem csak a pincészetek felfedezésére hivatott, hanem online pecsétgyűjtő rendszerével igazi kalandot is garantál.
Magyarország jelentős hagyományokkal büszkélkedhet a borkultúra területén, az ország 22 borvidéke sokféle termőhellyel és szőlőfajtával dicsekedhet, és az alkalmazott szőlészeti és borászati eljárások sokszínűsége eltérő karakterű borokat eredményez. Jelenleg több mint 600 borkészítéssel foglalkozó vállalkozás működik az országban, és az egyes borvidékek kínálatára támaszkodva a borturizmus az utóbbi években dinamikus fejlődésnek indult. Ugyanakkor a COVID-19 járvány komoly negatív hatással volt az ágazatra.

Fotó: app.orszagosbortura.hu

A magyar borturisztikai piac rendkívül sokszínű: mind méretében, mind üzletpolitikájában, mind a napi munkaszervezésben komoly különbségek figyelhetőek meg egy kis indie pince, egy családi borászat vagy egy elegáns borterasz között. Míg utóbbinál komoly ismertségre és profi marketingtámogatásra építhetnek a vendéglátóegységek, addig előbbiek esetében jelentős nehézséget jelenthet a potenciális borturisták figyelmének felkeltése vagy borprogramra csábítása a napi szőlészeti, borászati feladatok mellett.
Már több mint 100 borászat vár! Az Országos Bortúra csapata egy könnyen kezelhető, felhasználóbarát applikációt alkotott meg, és céljuk, hogy térképre tegyék Magyarország összes pincészetét. „Saját felmérésünk szerint egy átlagos borkedvelő 5-6 borvidéket tud csak megnevezni, de kevéssé ismeri az olyan kincseket, mint a Móri, a Bükki, a Mátrai vagy a Pécsi borvidék. A platform arra ösztönzi a felhasználót, hogy bejárja és megismerje Magyarország mind a 22 borvidékét. A térképes és szűrhető rendszerben minden adott ahhoz, hogy a borkedvelők új pincészetekre találjanak, akár az ország olyan csücskeiben is, ahol nem is gondolták volna, és előre megtervezhessék borutazásaikat” – mondja dr. Simon Botond, a csapat ügyvezetője. Az Androidra és iOS-re is ingyenesen letölthető applikációban már most több mint 100 pincészet információi elérhetőek szűrhető formában, de ez a szám folyamatosan növekszik, hiszen várják a csatlakozni kívánó pincék jelentkezését és az applikáción belül a felhasználók is ajánlhatnak borászatokat.

Fotó: app.orszagosbortura.hu

Borélmény a közösség, a játékosság jegyében: a koncepció magja a közismert Országos Kéktúra analógiájára épül, vagyis a látogató saját profiljával, QR-kód segítségével „becsekkol” az ország 22 borvidékének regisztrált pincészeteiből, tehát online pecséteket gyűjt, melyek megjelennek személyes bortúra naplójában. A szervezők egy borélmény közösség létrehozását tervezik, ahol a felhasználók megosztják egymással tapasztalataikat, értékelik a pincéket és újra és újra visszatérnek az Országos Bortúra közösségébe borkalandokat gyűjteni. Az Országos Bortúra applikáció ingyenesen letölthető az Apple Store-ból és a Google Play áruházból vagy mobiltelefonon az app.orszagosbortura.hu oldalról.

A Tarajkán jártunk

A Magas-Tátrában Ótátrafüreden találkoztunk Besenyei Péterrel, a kiváló sportrepülővel, aki éppen a Tarajkán – Hrebienok, 1284 m – található jégdómot tekintette meg. Az ismert sportember Sona Jelínkovával, a Slovákia Travel budapesti irodájának vezetőjével való beszélgetése közben mondta el, hogy évek óta csodálkozással figyeli a siklóvasút felső megállójánál található, több száz tonna jégtömbből kifaragott, híres templomok másolatait.

Fotó: Pusztay Sándor

Az idei évben a Santiago de Compostela-i Szent Jakab templom másolata is fantasztikus szépségűre és látványosra sikerült, ami szemmel láthatóan az idelátogató turisták körében az idei tél egyik fő attrakciója.

Fotó: slovakia.travel

Besenyei Tátralomnicról látogatott ide, ahol a korábbi évtizedek hagyománya alapján, barátaival síel. A Kőpataki-tóig felvonóval megy fel, ahonnan a jól kiépített – ha szükséges hóágyúval behavazott – pályán hosszú órákon keresztül tud síelni. A Kőpataki-tó felett levő Lomnici nyeregtől induló lesiklópálya is vonzza a sísport szerelmeseit, azonban ezt a fekete pályát, minden szépsége ellenére, csak a kitűnő technikával rendelkezőknek ajánlja.