Városi tanösvény Salgótarjánban

A várossá nyilvánításának századik évfordulóját idén ünneplő nógrádi megyeszékhely messze földön híres csodálatos természeti környezetéről. A völgyváros és az azt körülölelő hegyvidék nevezetességei a turisták kedvelt úti céljai közé tartoznak.
Salgótarján északi részén, a Beszterce téren néhány éve létrehoztak egy olyan tanösvényt, amely rendhagyó módon mutatja be a környék természeti és történelmi érdekességeit.
A 2018-ban teljesen új köntösbe öltözött Beszterce teret a szlovák-magyar határvidéken elterülő Novohrad–Nógrád Geopark munkatársainak közreműködésével újították fel. A lakosok igényeinek figyelembevételével kialakított városi tanösvény bemutatja a környék kőzeteit, élővilágát, illetve egy idővonal segítségével egyéb történelmi információkkal is szolgál.

Az idővonal egy részlete • Fotó: Szepessy Gábor

Az izgalmas építészeti- és dizájnkoncepciónak köszönhetően nemcsak az ismereteket gazdagítja, hanem kifejezetten látványosnak is nevezhető. A pihenést, kikapcsolódást is biztosító területen sétálva térkőbe rejtett táplálékláncba, padokba integrált kőzetekbe és az ülőalkalmatosságokkal borított, alacsony támfalakon elhelyezett idővonalba „botlik” a látogató.
A tanösvény fókuszában az élmény és az élmény alapú ismeretszerzés áll. Népszerűségét jól jellemzi, hogy nemcsak a járókelők érdeklődését kelti fel, hanem olykor a szomszédos általános iskola tanulói is örömmel fedezik fel elemeit.

A tanösvény egy iskola mellett található • Fotó: Szepessy Gábor

A tér ismeretterjesztő anyaga alapvetően három egységre tagolódik. A gyermekek számára valószínűleg a legérdekesebb az a tápláléklánc, ahol a világító üveg-beton térköveken grafikusan jelenik meg a környék állatvilága, vékony nyilakkal jelölve, hogy melyik melyiknek lesz a tápláléka. Ezt keretezi az ízléses határoló elemeken helyet kapott idővonal.

A tápláléklánc egyik eleme • Fotó: Szepessy Gábor

A komplex időutazás a Novohrad–Nógrád Geopark legjellegzetesebb földtani és történelmi emlékeinek kronológikus számbavételére és megismerésére ad lehetőséget. A térről a közeli Tóstrand felé vezető sétány járófelületén a növények kerülnek bemutatásra, a mellette elhelyezett pihenőpadokon pedig a Nógrád megyében fellelhető kőzeteket vehetjük kényelmesen szemügyre.

Padokba integrált kőzet • Fotó: Szepessy Gábor

A rendhagyó információs tér felfedezése a gondtalan kikapcsolódás mellett hasznos ismeretszerzést és tartalmas időtöltést jelenthet minden generációnak.