Vaszary kiállítás: Az ismeretlen ismerős

A Magyar Nemzeti Galériában, március 22-én, szerda este Múzeum+ program középpontjában a hamarosan záró Vaszary-kiállítás áll. Előadást hallhatnak arról, hogy hogyan látta és értékelte a budapesti közönség a századfordulón a modern festői irányzatokat, köztük Vaszary János festészetét. A kiállításban több tárlatvezetés és workshop is várja az érdeklődőket. A színek és a tavasz bűvöletében a Colour My Style stílus- és színtanácsadója tart rendhagyó tárlatvezetést az állandó gyűjteményben. Ezen az estén megnyílik a közönség előtt az 1945 utáni művészetet bemutató megújult kiállításunk is. A Múzeum+ esten megkóstolhatják a Geszler Pincészet Irsai Olivér borát is, amelyet a Vaszary-kiállításnak dedikáltak.
A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria közös szervezésű, hosszított esti nyitvatartású, nagy sikerű programsorozatán 2023-ban is jó hangulatú összművészeti eseményeken ismerhetik meg a két intézmény állandó gyűjteményeit és időszaki tárlatait.
A márciusi Múzeum+ programon Vaszary János sokszínű festészete kerül középpontba. A Vaszary. Az ismeretlen ismerős című kiállításon bemutatott mintegy 70 műből 24 mindeddig teljesen ismeretlen volt mind a szakma, mind a közönség számára. A tárlaton látható festmények a teljes életmű szinte minden korszakát képviselik: a korai impresszionisztikus időszaktól az expresszív kompozíciókig, a párizsi art deco stílustól a Duna-korzó-képekig és a mediterrán hangulatú tengerparti jelenetekig. A tárlathoz kapcsolódóan Kovács Bernadett művészettörténész előadását hallhatják „Kiaszott forrástündér” és „lefejezett szobacicus” – Vaszary János műveinek (félre)értelmezése a korabeli karikatúrákban címmel, valamint több izgalmas tárlatvezetéssel is készülünk az időszaki és az állandó kiállításokban egyaránt.