100 kedvenc gyógynövényünk

Magyarország gyógynövénykincse olyan gazdag, hogy a növényeket tanulmányozva, hatásukat megismerve házipatikát állíthatunk össze. A kistermetű növénykék és a hatalmas fák egyaránt tartalmazhatnak gyógyító hatóanyagokat, amelyek egészségünk megőrzését vagy gyógyulásunkat szolgálják. Érdemes minél több gyógynövényt a természetben megkeresnünk, s gyűjtenünk azokból, amelyekre szükségünk lehet. Szalontai Kriszta 100 kedvenc gyógynövényünk című könyvében kitér a szakszerű gyűjtés, tárolás feltételeire is.
A Kornétás Kiadó gondozásában júniusban megjelent könyv hasábjain bemutatjuk azokat a hazánkban leggyakrabban fellelhető gyógynövényeket, amelyeket bárki megtanulhat felismerni, s a gyűjtés, feldolgozás ismeretében elkezdhet használni. Azonban a tavasztól őszig terjedő tenyészidőszakban megpróbálkozhatunk bizonyos gyógynövények termesztésével is.
A természetes gyógymódok iránt érdeklődő olvasóknak szánt, száz gyógynövényt részletesen bemutató könyvben egyaránt szerepelnek gyűjthető és termesztett növények, alaktani leírásuk és fitoterápiás alkalmazási lehetőségeik. Néhány kedvenc ezek közül: a levendulát mindenki ismeri, illatpárnát, koszorút, szörpöt készíthetünk virágából, de ha csak vázába állítjuk, akkor is szépen mutat és illatával betölti a teret, elűzi a molyokat. A körömvirág üde színfolt a kert bármely részén, narancssárga virágai a fagyokig díszítenek, értékes hatóanyaga sebgyógyító krémek összetevője.

A citromfűből és mentából gyógytea, és citromot hozzáadva frissítő ital is készíthető. A kakukkfű szép lila virágával díszíti a sziklakertet, levelét torokfájás, légcsőhurut esetén nyersen elrágcsálva azonnal érezhetjük gyógyhatását, szárítva teafűnek tehetjük el a hideg hónapokra. A rozmaringot, a lestyánt, a bazsalikomot és a majorannát fűszerként való felhasználásuk miatt érdemes tartani – ha nincs kertünk, akkor az ablakpárkányon.
A könyvben az egyes növények gyógyhatásait, alkalmazási területeit a népgyógyászat és a legújabb klinikai vizsgálatok tükrében mutatjuk be. A legtöbb betegségre, panaszra találunk megoldást a természetben. A könyv kapható a könyvesboltokban és a Kornétás Kiadóban: https://kornetas.hu/uzlet/?filter_szerzo=szalontai-kriszta