Csökken az erdőirtás Brazíliában

Négy éve nem látott mértékűre csökkent a kiirtott erdőterület nagysága Brazíliában az Amazonasnál. A tavalyi hasonló időszakhoz képest 34%-kal kevesebb erdőt pusztítottak el 2023 első felében. Idén eddig „csak” egy bő Nógrád megyényi esőerdő tűnt el Brazíliában.
Idén eddig 2649 négyzetméternyi esőerdő tűnt el, ilyen alacsonyan utoljára 2019-ben állt ez az érték, ami azonban így is nagyobb, mint teljes Nógrád megye plusz Zalaegerszeg alapterülete (azaz 2544 plusz 102 négyzetkilométer). Csak júniust vizsgálva — idén ebben a hónapban 663 négyzetkilométernyi erdőt vágtak ki — tavalyhoz képest 41 százalékos az erdőpusztítás visszaesése. Nagyon pozitív, de továbbra is túl magas az erdőirtás mértéke — idézték a WWF brazíliai szervezetének munkatársát.
A csökkenésben jelentős szerepet játszottak a tavaly megválasztott, és januárban beiktatott új elnök, Luiz Inacio Lula da Silva által bevezetett szigorúbb környezetvédelmi előírások, amiket elődje, Jair Bolsonaro igencsak felpuhított, arra hivatkozva, hogy a sok helyen védett erdő helyén kialakított mezőgazdasági területek és bányák majd hozzájárulnak a szegénység felszámolásához.
Hogy az egész éves adat miként alakul, az még kérdéses, hiszen még előttünk áll az erdőpusztítás és erdőtüzek július-szeptemberben szokásos csúcsidőszaka.