200 éves álomból ébredő történeti kertek – ELMARAD

Szeretettel várjuk a történeti kertek szépségei iránt érdeklődő látogatóinkat a Pro Vértes által szervezett eseményre, amely a „Hosszú téli esték” eladássorozat idei utolsó előadása. A csákvári Esterházy kastélypark és a Geszner-park építményeiről szóló előadást Viszló Levente tartja 2023. március 8-án Csákváron, a Geszner-házban, a Vértesi Natúrpark Látogatóközpontjában.

A kerttörténeti vetítéses előadás 200 éves időutazással a múltba kalauzolja az érdeklődőket.
A gróf Esterházyak csákvári kastélyát és parkját gróf galántai Esterházy János főispán kezdte el építtetni 1760 és 1765 között. A magyar kertművészet egyik legjelesebb alkotásaként tartják számon. Ezen birtokhoz szervesen kapcsolódik az ún. ‘Swaici lak’, a mai Geszner-ház, ami az Esterházy család vízimalom alapjaira épített nyári pihenőháza volt évtizedekig.
Az 1950-es évekre az épület és a környezete csaknem teljesen megsemmisült. A Pro Vértes Közalapítvány 1996-ban vásárolta meg, s itt építette fel a térség és a Vértesi Natúrpark természettudományos és turisztikai központjaként a Geszner-házat ma ismert formájában. Romantikus, idilli, mesés korabeli építményei részint ma is láthatóak, egyesek újjá épültek, mások pedig a közeljövőben újra gondolva kelnek új életre.

Előadó: Viszló Levente (Pro Vértes).
A program ideje: 2023. március 8-án (szerda) este 18 óra.
Helyszín: 8083, Csákvár, Kenderesi u. legvégén a kőkapun befordulva, a Geszner-házban.
A részvétel ingyenes. Az előadást követően kötetlen beszélgetésre nyílik lehetőség forralt bor, forró tea és bivaly-szalámis szendvics kíséretében.